Într-un exerciţiu de imaginaţie, dr. Gheorghe Nodiţi, managerul instituţiei vorbeşte despre ceea ce l-ar deranja ca pacient internat în spitalul pe care îl coordonează, despre ceea ce îşi propune şi poate să schimbe în următoarele luni, în activitatea secţiilor care formează cel mai mare spital din vestul ţării. Dr. Gheorghe Nodiţi mai vorbeşte despre numărul pacienţilor străini care apelează la serviciile medicilor de aici, despre transformarea spitalului în societate comercială, dar şi despre noile aparate care vor fi aduse în spitalul timişorean în următoarea perioadă.
– Ce aduce 2012 pacienţilor din Spitalul Judeţean Timişoara ?
– Referitor la partea hotelieră continuăm reabilitarea unor secţii precum neurologie, urologie şi nutriţie – cu tot ce înseamnă zugrăvit, înlocuit uşi, reabilitarea grupurilor sanitare. Fondurile vin de la Consiliul Judeţean Timiş.
– Există şi personal care să şi întreţină curăţenia în spital?
– Nu. Problema cu personalul a rămas aceeaşi.
– Dacă, într-un exerciţiu de imaginaţie, de mâine aţi fi doar pacient în Spitalul Judeţean, ce v-ar nemulţumi?
– În primul rând m-ar nemulţumi că multe materiale sanitare, medicamente sunt practic achiziţionate de pacienţi. Pentru cazurile de urgenţă ne descurcăm, dar pentru bolnavii cronici, trebuie să folosim şi această variantă prin care ei să îşi achiziţioneze o bună parte din materiale. Sperăm ca finanţarea să fie un pic mai bună, după ce porneşte noul proiect de lege sanitară. Pentru că suntem un spital foarte mare, avem cazuri foarte grave, care consumă foarte mult. Nu putem să recuperăm din banii consumaţi cu aceste cazuri decât o parte şi, normal, că şi deficitul nostru este mai mare.
– Ce vă nemulţumeşte ca medic?
– Ca medic vreau să spun că 2011 a adus multe îmbunătăţiri privind condiţiile de dotare şi posibilitate de a îmbunătăţi actul medical. Dar încă nu am ajuns încă la ce ne-am dori în fiecare specialitate.
– Dar ca manager?
– Ca manager mă nemulţumesc lipsa banilor şi plecarea personalului medical.
– Aveţi pacienţi străini în spital?
– Da. Sunt în mare parte străini care lucrează aici. Acum avem internat un şofer polonez care a venit de la Sibiu pentru faptul că cei de acolo sunt depăşiţi de caz. Străinii nu vin în Timişoara pur şi simplu că le e în drum, ci pentru că ştiu că aici facem şi lucruri performante. Dar vin şi din ţară mulţi.
– Când va fi gata secţia ATI?
– În maxim două luni. Va fi o secţie de terapie intensivă la nivel european de 2012, cu tot ce trebuie. Dar am creat acest spaţiu şi avem probleme cu personalul.
– Dacă anul acesta veţi avea posibilitatea să transformaţi Spitalul Judeţean Timişoara într-o societate comercială sau într-o fundaţie, ce aţi alege?
– Niciuna dintre variante. Consider că nu este o soluţie bună. Ca societate, la un moment dat vei fi obligat să închei tot felul de contracte de colaborare cu servicii care nu sunt încă cele mai grozave în spital, lucru care nu cred că este benefic în momentul de faţă, mai ales că noi suntem acum la finanţarea la care suntem. Prefer să fac serviciile cu personalul meu. Noi încă mai avem probleme cu spălătoria, am trecut printr-un contract cu o firmă privată care avea tarife foarte mari şi pentru că noi aveam datorii la ei, într-o vineri dimineaţa, au închis spălătoria fiind blocaţi pe tot weekend-ul. În condiţiile în care noi spălăm 4-5 tone de rufe pe zi. Am primit ajutor de la alte spitale şi acum spălăm totul la Reşiţa. E o problemă drumul, uneori se încurcă lenjeriile, inevitabil. De aceea, încercăm să vedem chiar dacă există posibilitatea să ne dezvoltăm noi o spălătorie.
– Ce aduce anul acesta, ca dotare?
– Va fi montat angiograful, o dotare importantă, care va permite multor specialităţi să rezolve diferite cazuri. Avem un RMN care nu este foarte bun şi vom face demersuri în acest an pentru a obţine un aparat nou. Mai vine un computer tomograf ce ne va permite să facem investigaţii mai complexe faţă de ceea ce facem actualmente cu CT-ul pe care îl avem.
– Ce transmiteţi pacienţilor Spitalului Judeţean?
– Aş vrea ca lumea să înţeleagă că nu suntem noi cei care generăm situaţia care există actualmente în spitale. Încercăm să facem actul medical cât mai bun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!