Dani Amariei este fotograful din Timișoara care a realizat acest proiect de… salt în timp, de 30 de ani, punând pe picioare un demers fotografic pe care l-a lansat acum, la comemorarea zilelor Revoluției din Decembrie 1989. Dani nu este la prima „ispravă” de acest fel, a mai făcut poze în… „poze” și cu alte locuri și întâmplări din urbea de pe Bega, dar acum este vorba de un proiect special, de suflet, la 30 de ani de la Revoluție. Dani a „scotocit” prin arhive, prin tot felul de fotografii, și a găsit instantanee din acele timpuri, semnate de fotografi precum Constantin Duma, Corbis, cărora le mulțumește pentru că au fost acolo și pentru că le poate folosi pozele de atunci. Unele poze din acest proiect este posibil să fie realizate și de alți fotografi care au apăsat declanșatorul aparatului în acele zile din Decembrie 1989. Dani Amariei îi roagă pe cei care și-a recunoscut poza ca fiind realizată de ei să îi transmită acest lucru, pentru a le menționa numele, asigurându-i de toată aprecierea pe care le-o poartă pentru că au luptat cu aparatul foto în mână în acele zile.
Ce a făcut Dani? A luat câte o poză a fotografilor care au imortalizat momentele de acum de 30 de ani din timpul Revoluției și a mers în acel loc în care a fost făcută poza. A ținut poza de acum 30 de ani în mână și a încadrat-o în acel loc din Timișoara, completând cu poza întregul imaginii, poza cea veche fiind parte din poza nouă. A făcut, practic, un salt în timp…
„Este un proiect de suflet. Vreau să mulțumesc, în primul rând, fotografilor care au realizat pozele din timpul Revoluției din Decembrie 1989. Adevăratele fotografii sunt cele pe care le-am ținut în mână. Fotografiile pe care le-am realizat eu nu ar fi existat fără ca acești fotografi și jurnaliști să își riște atunci viața pentru a surprinde acele momente. Acest proiect este ceva special pentru mine. Am vrut să dau și eu ceva Timișoarei, la 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, cu ajutorul fotografiilor de atunci. Prin acest proiect vreau să le mulțumesc celor care s-au jertfit atunci, la Revoluție”, a declarat Dani Amariei pentru TION.
Fotografiile le puteți vedea și pe pagina de Facebook a fotografului Dani Amariei, alături de alte proiecte care au în prim-plan imaginea…
Trimite articolul
XWoau super!!
Ce idee grozava!
Profesioniștilor cred ca le-au scapat esențele 🙂 locale. Fuck sentinels!
Dar de ce dati doar poze cu armata fraternizata ???
De ce nu dati poze si din 17 decembrie … de exemplu, cand armata tragea (si cand spun aramata ma refer la armata in termen deoarece aia care trageau erau niste copii) ???
Sau … de ce nu dati poze din Piata din seara de 17 decembrie cand piata era plina de TAB-uri pe care se vad clar militari in termen ???
-
Roaga-i pe securisti sa-ti puna la dispozitie pozele, ei s-au aflat cu aparatul foto in mana atunci, nimeni nu avea curajul sa fotografieze. Europa Libera nu a primit fotografii din perioada de dinainte de 20 Decembrie 1989. Exact la fel s-a intamplat la Spitalul Judetean, nu exista imagini cu incarcarea cadavrelor si doar de pe fisa de obs medicala au putut fi refacute, boule investigatiile.