Primarul Timișoarei anunța, săptămâna trecută, o colaborare cu Banca Mondială, care va avea un singur scop: „să asigurăm un viitor sustenabil pentru această companie și să terminăm cu cârpelile, pentru a ne asigura ca timișorenii să aibă și în viitor apă caldă și căldură”.
Se pregătea un proiect de hotărâre, care a fost publicat în cele din urmă pe site-ul PMT. Practic, va fi un acord de prestări servicii de asistență tehnică rambursabilă „Asistență pentru încălzirea durabilă și eficiență energetică pentru orașul Timișoara”.
„Municipiul Timișoara dorește reformarea și modernizarea integrată a sistemului de termoficare printr-un mix de finanțare: fonduri europene, programe naționale disponibile, buget local. Obiectivul acestui acord este de a sprijini Municipiul Timișoara în îmbunătățirea capacității sale de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului său de termoficare și a eficienței energetice în clădirile de pe teritorul său”, se arată în raportul de specialitate semnat de viceprimarul Ruben Lațcău.
Ce fac specialiștii BIRD
Acordul va fi încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, una dintre cele cinci instituții financiare ale Grupului Băncii Mondiale.
Potrivit documentației PMT, specialiștii BIRD vor evalua „caracteristicile tehnice și operaționale actuale ale soluțiilor de încălzire rezidențială din Timișoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folosiți și aspectelor de mediu, în special emisiile de particule și dioxid de carbon, și va oferi un nivel de referință față de care pot fi evaluate alternativele”.
În plus, experții externi vor propune și „un set de opțiuni tehnice concrete pe termen scurt și mediu pentru beneficiar pentru a obține servicii durabile bazate pe combustibilii disponibili (de exemplu, gaze, geotermale, producție de energie din deșeuri etc.)”.
Acordul va include și o analiză financiară, printr-un „model (în format Microsoft Excel sau alt software ușor de gestionat)”, mai scrie în proiectul de hotărâre.
Recomandări și calendar, în 2022
Durata contractului va fi de 13 luni, adică mai bine de un an, astfel că societatea de termoficare a orașului mai trebuie să treacă o iarnă grea. BIRD va trebui să vină cu recomandări de măsuri ce ar putea fi luate de Primăria Timișoara pentru Colterm. Specialiștii externi vor face și un calendar pentru îmbunătățirea calității și securității sistemului de termoficare.
Acorduri asemănătoare, „cu un grad mai mare de complexitate și pe o perioadă mai mare de timp au fost încheiate și între alte instituții publice din România și Banca Mondială”, iar reprezentanții municipalității amintesc Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, București – Sectorul 5.
Primăria Timișoara le va plăti celor de la Banca Mondială 890.832 de lei, echivalentul a 180.000 de euro.
Compania de termoficare a Timișoarei are datorii de peste 400 de milioane de lei. Peste 106 milioane de lei sunt penalități aplicate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru lipsa certificatelor EUA pe anul 2020. Colterm a anunțat că a contestat „amenda”, dar nu se știe ce va decide instanța. Certificate pe 2020 trebuie predate oricum până în primăvara lui 2021, deodată cu cele pe anul acesta.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDe ce platim consultanta Bancii Mondiale, cand Latcau si daca il trezesti la 3 noaptea (vorba lui Fritz-cola) vine cu solutia cea mai buna. A uitat atunci Fritz-cola sa spuna ca solutia lui Latcau (ex. Horticola) pentru Colterm e falimentul. Totusi, cand te apuci de treaba mai DoNimic (atentie Fritz, “treaba” in limba romana nu e o parte a corpului!)?
Centrale pe gaz in condensatie pentru toata lumea si am rezolvat problema si nu costa o avere, au mai facut si altii asta si a functionat
-
ideea e sa te indatorezi la banca mondiala, nu sa gasesti solutii, ce n-ai inteles? astia pana nu sunt spanzurati toti nu se potolesc.
-
mama tibi ce destept esti tu!
180,000 euro, asta da datorie!
cum a ajuns Coltermul intr-un asa rahat, nu iti pui problema??
aaa..de fapt stim cum a ajuns in rahat coltermul: oameni ca tine “tibi draga” au condus institutia ani de zile si nimeni nu i-a luat la rost !-
ioane, tu meriti sa arzi in iad, sa te fta dracii in kur cu pietre ascutite, ma, nenorocitule. 180k euro de-aici, 180k euro de-acolo, si tot asa. sa-i faca ma-ta din supt cate una pe zi pe 1 leu, ma, talhar mic ce esti. da, asta datorie, la fel ca alea de 1000 de ori mai mari
-
Te referi la silex?
-
-
-
Tap ispasitor Banca Mondiala daca stau oamenii in frig la iarna
-
Exact, sa te indatorezi si sa platesti din banii luati ca impozit pe centralele de apartament. De ce? Pentru ca se poate si e nevoie in continuare de regii de stat unde sa se angajeze toate neamurile pe salarii mult mai mari decat in mediul privat. Si in orice caz centala respectiva va polua mai mult decat una de apartament care se simplu sa o opresti cand nu vrei caldura si sa o pornesti cand ai nevoie. Asa se va plati la greu pe imprumutul respectiv iar conditiile oferite vor fi de calitate mai redusa mai ales la cum evolueza clima cu alternante termice in mai toate anotimpurile.
-
Dupa ce dau branci pe scari in jos, isi iau tot ei insigna de salvator din debara, pun un tarif, si vin pe post de salvatori… Lumea afacerilor este de prea multa vreme o piscina clocita in care rechinii se mananca intre ei. Cu profitabilizarea serviciilor publice, nimic nu a mai ramas inafara acestor reguli ale lacomiei si profitului, au intrat si pe bugetar. Banii imprumutati si pompati prin sistemele publice au atras rechinii si mai si. Acuma s-au incurcat toate de nu le mai descurca nici naiba. Cum ar veni, nimic nu mai e “sfant” – asigurarea celor mai elementare nevoi umane se tranzactioneaza in acest sistem, de rechini. Aer si apa curata, acces la sanatate, educatie, ocupatii aducatoare de venit, acces la locuinte, infrastructura functionala – toate se “joaca” dupa regulile rechinilor, cu rezultate dezastruoase. Multi care au pus umarul ajung sa constate la batranete exact la ce au pus umarul – distrugere – dar e prea tarziu. Sistemul bate individul, fie ca il fraiereste cu promisiuni de marire si viata buna, cat il foloseste ca pe o unealta a sa, fie ca il striveste daca i se opune… Cei care se felicita singuri ca nu depind de chestiile comune, azi dorm linistiti, insa vor ajunge si ei, rand pe rand, la mintea omului de pe urma, cand constata ca nu merge chiar sa stai in bula ta, in timp ce in jur toate lucrurile comune, participative, publice, sunt jefuite si facute scumpe si nefunctionale. Mai rau e ca in multa vorbaraie de peste tot, nu se vede nicio solutie aplicabila si utila pentru toti. Discursul se limiteaza mereu la “ai nostri”, ca “ceilalti” pot sa crape… Cine ofera integrativ ceva? Nimeni. Pentru ca atunci s-ar opri fragmentarea, segmentarea, care intretin furtul si rechinii, si servesc si ca o perdea de fum continua.
Nu inteleg..pentru ce vine cineva din exterior..sa vada ce posibilitati sunt la nivel national/ local in cazul de fata?..fie ca vb de combustibil din deseuri, geotermala, eoliana, gaze, solara, etc ?
NU SUNT SI LA NIVEL LOCAL persoane, absolventi de studii superioare, doctorantzi.. care stiu Timisoara, Solul si posibilitatile, coroborat cu cei din Colterm..care stiu ce tehnica invechita exista.. sa gaseasca solutia!!
Un proiect pilot.. pe o zona.. la un CET…sau ceva de genul!
Un concurs la nivel local -premiat cu 10.000 de lei, sau alta suma.. se premiaza 5 din toate conursurile.. dupa care s epun in aplicare..si cei care au o varianta mai buna..sa ii angajeze in viitor ca si sefi..directori..etc?
DE ce sa vina cineva din exterior..si sa spuna..
Cred ca asta ar merge..avand in vedere ca pamantul se invarte..si voi sunteti pe axa X si Y..si asa mai departe..
Cate TONE de Gunoaie avem..
Sigur o parte din CET poate fi tranformat pentru ardere..
Sa se inceapa cu un proiect pilot de 180.000 de euro.. dar macar SA FACA CEVA..
NU iara se arunca banii..si in 2024..vin alte alegeri.. si totul se baga la SERTAR
-
Vor sa mute respnsabilitatea de la primarie la Banca Mondiala, se pregatesc pentru la iarna daca vor sta oamenii in frig
-
Cred ca la iarna fritz va fi extrem de suparat cand il vor scoate cu tortele din primarie. Cand copii din orfelinate, copii in scoli, copii in gradinite, copii in apartamente vor suferi de frig din cauza unui papag. Cand copii vor raci din cauza unui incompetent care va da vina pe altcineva ca nu a fost instare sa faca nimica.
-
Expertii si specialistii vor lua si banii aceia si tot degeaba,nu trebuie sa fi mare economist ca sa iti dai seama ca aceasta gaura fara fund pe nume colterm nu are cum sa functioneze la datoriile pe care le are,faliment scrie pe ea,prin vinzarea a ce mai are daca nu cumva tot ce are este deja gajat,nici un plan de restructurare nu are cum sa fie viabil,numai primarul si cu viceprimarii si cu consilierii de la primarie nu vad,sau se fac ca nu vad.
Si oricum mare parte dintre creditori vor ramine cu praful de pe toba.
AVETI GRIJA CE VA DORITI UNII DINTRE VOI.Va ca multi isi doresc falimentul COLTERM-.Cei de la gaze au spus cla ca reteaua nu poate face fata la un numar foarte mare de centrale de apartament.Deci daca COLTERM se inchide,oamenii isi vor pune centrale ,ceea ce va duce la scaderea presiunii la gaz.Mai simplu spus si cei care au centrale vor suferi daca Coltermul falimenteaza.EON a precizat ca de la etajul 2 in sus nu va mai fi presiune.
-
Centralele noi in condensatie consuma putin iar clima e blanda in Timisoara, iarna asta am platit la centrala 100 lei per luna, la Colterm 300lei per luna iar Coltermul tot e in faliment, daca se poate la Cluj, se poate si la Timisoara cu siguranta
-
Bati campii cu 100 lei pe luna, poate daca esti dinala cu temperatura in casa 18-20 de grade, ca la muzeu sau in supermarket la raion de perisabile. Plus ca iarna conteaza nu numai tenperatura, ci si umiditatea din exterior, ca degeaba nu e ger afara, dar te umpli de mucegai. Asta pe sub polistirenul ala de cacao cu care se izoleaza toate cladirile, dar na, cine se uita sub polistiren cum arata zidurile?
-
Asa e, am fixat termostatul la 20 de grade dar nici nu am avut nevoie de mai mult, repet a fost o iarna blanda si de acum inainte asa va fi, n-am mai avut zapada de 10 ani, vine Sahara peste noi, nu avem nevoie de izolatii pentru blocuri, o sa murim de cald, nu de frig, repet 300 lei pe 3 luni, iarna, la 20 de grade termostatul, asta e avantajul centralei, libertate, eu decid cat consum, nu mi se baga pe gat servicii, caldura, apa calda peste ce eu am nevoie, cum se intampla la Colterm
-
-