În 2019, vin la grădinițele estivale ale Salvați Copiii, 600 de copii din medii sociale vulnerabile. Aceste grădinițe se adresează copiilor din medii defavorizate, vulnerabili, unii dintre aceștia provenind din comunitățile de romi.
Din datele furnizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, conform Salvați Copiii, procentul copiilor cu vârsta între 3-5 ani înscriși în învățământul preșcolar a fost de 81,9%, pentru anul școlar 2017-2018, iar procentul copiilor care au participat efectiv la activitățile de la grădiniță este de doar 59,8 la sută.
Conform Salvați Copiii, „copiii romi sunt într-un risc crescut de a fi lăsați în afara sistemului educațional, iar procentul mic al celor care frecventează grădinița este îngrijorător – 38%”.
Datele Comisiei Europene arată că rata de părăsire timpurie a școlii, pentru anul 2017, a fost de 18,1% la nivel național, ea ajungând la 77 la sută raportat la copiii romi.
„Copiii care provin din medii sociale precare, cu acces limitat la resurse economice, au acces redus și la școală și activități educaționale, fapt care întreține discriminarea și defavorizarea lor. De aceea este crucial să ajungem direct la acești copii și să creăm programe construite pe nevoile acestora”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii.
În 2019, școlile unde se desfășoară programul grădinițelor estivale sunt: Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnaziala nr. 25 Timișoara, Școala Gimnazială nr. 127 din București, Școala Gimnazială Prejmer /Brașov, Școala Gimnazială Vistea de Jos/ Brașov, Școala Gimnazială nr. 7 Rețița/Caraș- Severin, Școala Gimnazială nr. 31 Constanța și Școala Gimnazială nr. 1 Mangalia/ Constanța, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova/Dolj, Școala Gimnazială nr. 1 Lupeni și Centrul de zi Salvați Copiii Petrila/Hunedoara, Școala Gimnazială Ion Neculce Iași, Școala Gimnazială Ion Chinezu / San Ana de Mureș, Școala Gimnazială Bahnea și Școala Gimnazială Idiciu /Mureș, Școala Gimnazială Gheorghe Ghica/Suceava.
Citiți principiile noastre de moderare aici!