Asociația ARIPI s-a născut din proiectul „Cărți pentru alimente”, înființat în 2020 și care până acum a susținut cu donații de cărți diverse proiecte și licitații caritabile, precum și înființarea unor biblioteci.
„Încercăm să promovăm asociația și să ne dezvoltăm și în alte arii ale culturii, pornind de la salvarea cărților și până la promovarea artiștilor locali, expoziții cu scop caritabil, deschideri de carte sau diverse seminarii pe teme culturale. Acesta este țelul nostru și sperăm, cu suportul oamenilor să îl atingem cât mai curând. Să reușim să îmbinăm cultura cu caritatea”, ne-a spus Adina Husar, președintele Asociației ARIPI.
Pe 27 și 28 iulie, sunteți așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara să donați sânge. În aceste două zile, cei de la Asociația ARIPI – Artă, realizări și inițiative pentru inimă vă vor recompensa cu o carte veche, dar aflată într-o stare foarte bună.
„Tu când ai salvat ultima dată o viață? Nu e nevoie să fii super erou. Nu e nevoie de forță sau aptitudini speciale. Doar de bunăvoință și empatie. Te așteptăm cu drag marți și miercuri, 27-28.07, la Centrul de Transfuzie Sanguină Timișoara, să donezi sânge. Ca semn de recunoștință, primești o carte cadou din partea noastră”, spun reprezentanții Asociației ARIPI pe Facebook.
Pe lângă faptul că este încurajat cititul prin această acțiune, organizatorii doresc să încurajeze și ideea de a oferi o șansă unor cărți vechi, dar în stare bună. Nu sunt rupte sau pătate. Sunt cărți care încă mai pot fi citite.
„Salvezi o viață și oferi o șansă nouă unei cărți vechi. Pentru că nu judecăm cărțile după copertă și oferim o șansă la luptă semenilor noștri. Salvează o viață. Salvează o carte”, mai sunt cei de la asociație.
Condiții de donare
Oricine poate dona sânge, dacă îndeplinește următoarele condiții:
- vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani
- greutate peste 50 de kg
- puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
- pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
- donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel
Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală invazivă (chiar și minimă), pot dona după șase luni. Cele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, pot dona sânge la minim 28 de zile după vindecare.
Cei care s-au vaccinat cu:
- Pfizer & BioNTech sau Moderna – pot dona sânge dacă au trecut cel puțin șapte zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin șapte zile de la remiterea oricărui simptom,
- AstraZeneca – pot dona sânge după patru săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Cumperi o carte veche și oferi o masă caldă nevoiașilor din Timișoara
Trimite articolul
XNo…la partea cu cartile…au reusit sa-i piarda pe romani.Ce sa citeasca ei? ASta-i pentru bunici…nu mai suntem primitivi…facebook-ul ofera toata cultura necesara (antivaccinisti…va simtiti?)
Sa se ajute bugetarii intre ei….cum pot politisti dona flori de 8 martie, poate sa ajute si vieti