Vineri, 15 octombrie, Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcția punctului muzeal de la Parța. Managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș a fost prezent la fața locului, alături de reprezentanții firmei care a câștigat licitația și proiectant.
„Este un moment foarte important pentru Muzeul Național al Banatului, dar și pentru întreg județul. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parța”, a spus Claudiu Ilaș.
Este vorba despre o construcție cu un etaj, care va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România și printre puținele din Europa, care datează de aproximativ 6.000 de ani, împreună cu obiecte și elemente caracteristice așezării din care făcea parte. Etajul va fi destinat în totalitate vizitatorilor.
Spațiul expozițional, împărțit în trei încăperi
Spațiul expozițional este împărțit în trei încăperi: sala mare care prezintă o cursivă cu vizibilitate spre sanctuar și două încăperi de tip vagon. Spațiul și circuitul expozițional vor fi amenajate în baza unui desfășurător de expoziție întocmit după standardele muzeografice moderne. Din sala mare se face accesul spre cele două încăperi vagon, dar și în camera de proiecție destinată vizitatorilor.
Clădirea va fi amplasată în apropierea primăriei și a altor obiective sociale și religioase, pentru o bună vizibilitate.
„Clădirea va avea o componentă administrativă care va asigura atragerea de proiecte de cercetare. În acest sens, dincolo de obiectivul major de realizare a investiției, este nevoie de asigurarea unor spații clar delimitate de cel expozițional, spații în care se pot desfășura pentru început activitățile administrative de curățare, conservare, inventariere, predepozitare a artefactelor arheologice descoperite pe siturile din hotarul localității Parța”, transmit cei de la MNaB.
Termenul de execuție este de nouă luni. Valoarea proiectului este de aproape 406.000 de euro (405.932,73 de euro), sumă provenită din fonduri europene, prin Programul Interreg România – Republica Serbia. Constructim S.A. este firma care va realiza obiectivul.
Sanctuarul neolitic de la Parța este vechi de 6.000 de ani, iar vestigiile descoperite aici sunt păstrate la Muzeul Național al Banatului. Sanctuarul este de formă rectangulară, de 11,6 m. lungime şi 6 m. lățime şi este împărțit în două încăperi: încăperea A situată la est şi B, aflată în partea de vest a sanctuarului. În centrul acestuia, pe ambele părţi ale zidului despărțitor dintre cele două încăperi, era o masă-altar pe care au fost descoperite o serie de obiecte care oferă o imagine despre ritualurile care erau practicate aici.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XFelicitari!
Am senzația că Consiliul Județean nu își dă seama de dimensiunea istorică a acestui sit, printre puținele din lume de acest gen. Ar fii bine ca pe viitor să se extindă cu galerii noi, să nu se rezume la coliba din imagine. Avem norocul să avem în România acest sit și e pus în valoare foarte superficial. Dacă nu vrem să aibă soarta tezaurului din aur de la Sânnicolau care a ajuns în străinătate. Mulțumesc.
-
Normal că nu-și dă seama. Partea mai proasta e ca astia de la muzeu, unde era expus intr-o sală, nu mai stiu cum sa scape de el.
Abia asteaptă să-l mutye la Parta. Nu mă mir că n-au habar, uite muzeul se repara deja de mai multi ani decît anii în care a fost construit.
Prea scump, nu ne trebuie, copiii nostri invata in frig, alte sunt prioritatile.