Proiectul „Istoria României printr-un obiect” are scopul să facă cunoscut publicul larg obiectele care au dăinuit de-a lungul epocilor istorice. Astfel că Sanctuarul neolitic de la Parța și obiectele găsite acolo vor fi prezentate în următoarea perioadă pe platformele social media ale Institutului Cultural Român din New York (site, YouTube, Facebook, Instagram) prin video-uri și texte explicative.
Istoricii și muzeografii Muzeului Banatului, Dan Ciobotaru, Andrei Georgescu, Cătălin Timoc, Ciprian Glăvan, Marius Cornea, Ionela Slejiuc și Adrian Deheleanu, alături de Nicoleta Demian coordonează proiectul și au contribuit la realizarea sa.
Sanctuarul neolitic de la Parța este vechi de 6.200 de ani, iar vestigiile descoperite aici sunt păstrate la Muzeul Național al Banatului. Sanctuarul este de formă rectangulară, de 11,6 m. lungime şi 6 m. lățime şi este împărțit în două încăperi: încăperea A situată la est şi B, aflată în partea de vest a sanctuarului. În centrul acestuia, pe ambele părţi ale zidului despărțitor dintre cele două încăperi, era o masă altar pe care au fost descoperite o serie de obiecte care oferă o imagine despre ritualurile care erau practicate aici.
Trimite articolul
XMuzeul Banatului e in renovare de mai bine de zece ani… Cum e posibil asa ceva, fara suspiciuni de coruptie?
-
Pai la istorici o suta de ani e nimica toata.