Vă reamintim că, recent, Sanda Greblă a ajuns la conducerea Serviciului Unitatea de Implementare Proiecte Angajate ca și Capitală Europeană a Culturii – UIPACEC și se va ocupa de transformarea Cinema Studio într-un cinematograf independent și de artă.
Ea a făcut, însă, parte în ultimii ani și din Consiliul de Administrație al Retim Ecologic Service S.A., companie în care Consiliul Local Timișoara deține 50 la sută din acțiuni. Totuși, mandatul ei se apropie de final, astfel încât pe masa consilierilor locali a ajuns, vineri, un proiect de hotărâre pentru prelungirea acestuia cu încă patru ani. De consemnat este și faptul că, în 2017, potrivit ultimei declarații de avere, Sanda Greblă a câștigat suma de peste 26.000 de lei pentru această titulatură. Ea reprezintă interesele CL Timișoara în Consiliul de Administrație al Retim împreună cu Dorel Borza, fost viceprimar al Timișoarei și consilier al primarului Nicolae Robu și Ioan Nasleu, de asemenea consilier al primarului.
În timpul discuțiilor pe marginea desemnării Sandei Greblă pentru un nou mandat în CA al Retim, Laura Chindriș, consilier local ALDE a atras atenția că apropiata primarului ar putea fi într-un conflict de interese din cauza cumulului celor două funcții: cea de funcționar public, respectiv șefă UIPACEC și cea de membru în CA al Retim.
Mai exact, potrivit alesei locale, Greblă ar încălca articolul 94 din Legea 161/2003, care zice:
„(2) Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităților sau instituțiilor publice; b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepția cazului în care funcționarul public este suspendat din funcția publică, în condițiile legii, pe durata numirii sale; c) în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ din sectorul public”.
Primarul Nicolae Robu și-a apărat subalterna, susținând inițial că aceasta ar avea 15 zile din momentul numirii în funcția de membru al consiliului de administrație pentru a se decide dacă rămâne ori funcționar public, ori la Retim.
„Dacă este o incompatibilitate în această postură, legea prevede un termen în care incompatibilitatea trebuie rezolvată. Nu există incompatibilitate în desemnare”, a explicat în ședința de plen primarul Nicolae Robu.
Chindiriș i-a atras însă atenția că există o excepție de la acest articol, prevăzută de aceeași lege. Mai exact, Sanda Greblă nu va intra în conflict de interese în cazul în care consilierii locali vor aproba expres o HCL prin care o desemnează ca reprezentant al acestei instituții în CA al Retim. Adică exact proiectul ce urma să se voteze și care iar fi dat undă verde Sandei Greblă să dețină acest cumul de funcții.
„Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2) lit. a) și c), funcționarul public care: a) este desemnat printr-un act administrativ, emis în condițiile legii, să reprezinte interesele statului în legătură cu activitățile desfășurate de operatorii economici cu capital ori patrimoniu integral sau majoritar de stat, în condițiile rezultate din actele normative în vigoare; b) este desemnat printr-un act administrativ, emis în condițiile legii, să participe în calitate de reprezentant al autorității ori instituției publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare; c) exercită un mandat de reprezentare, pe baza desemnării de către o autoritate sau instituție publică, în condițiile expres prevăzute de actele normative în vigoare”, se arată în aceeași Lege 161/2003.
„Solicitați să dăm un HCL tocmai pentru ca această persoană să nu fie în incompatibilitate”, i-a atras atenția Chindiriș lui Robu.
„Să zicem. Dacă asta prevede legea, asta se întâmplă! Și care e problema, totuși? Că nu înțeleg unde-i problema. Eu nu sunt jurist, dumneavoastră citiți din lege, dacă legea permite așa ceva, foarte bine”, a răspuns acesta.
După încă câteva minute bune de discuții, Sanda Greblă a fost „unsă” pentru un nou mandat în CA al Retim cu votul majorității consilierilor locali. Ea va ocupa această funcție în următorii patru ani, adică până în 2023.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2153237″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!