„Am început această campanie după ce am vorbit cu sute de persoane, cu oameni ai căror copii s-au născut prematuri, cu părinţi ai căror bebeluşi au murit. În România mor anual 1900 de nou-născuţi. Valoarea totală a investiţiilor realizate până acum de Salvaţi Copiii este de 1 090 000 lei pentru toate cele 15 maternităţi care intră în programul de dotări. Cu ajutor echipamentelor donate de Salvaţi Copiii acestor maternităţi, aproximativ 327 de nou -născuţi vor fi salvaţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale, în anul 2013”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, prezentă la eveniment.
România rămâne însă pe primul în Uniunea Europeană în ce priveşte rata mortalităţii infantile. „Avem, ca ţară, o rată a mortalităţii infantile de trei ori mai mare decât media europeană. Mai exact, 9,4 la mia de copii născuţi vii în 2011, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Totuşi, rata mortalităţii infantile a scăzut semnificativ şi în România, căci, de pildă, dacă în 1990 s-au înregistrat 8471 de decese, în 2011, numărul copiilor care au murit înainte de a împlini 1 an a fost de 1850. ”, a punctat dr. Mihai Gafencu, preşedintele filialei Timiş a organizaţiei Salvaţi Copiii. La nivelul judeţului Timiş, statisticile arată o rată a mortalităţii infantile de 8,2 la mie.
În secţia de neonatologie a Spitalului Universitar Municipal de Urgenţă Timişoara s-au născut anul trecut 2888 de copii, dintre care 423 au fost prematuri. „Dintre aceşti, 99 au avut la naştere sub 32 de săptămâni şi uneori o greutate de 500-600 de grame, având nevoie de îngrijiri speciale, fără de care nu ar fi supravieţuit. În acest moment, avem 12 paturi pentru terapie intensivă şi 15 paturi pentru prematuri, iar nevoia de astfel de incubatoare performante este continuă. În aşa-numita oră de aur, prima după naştere, este esenţial suportul tehnic oferit de aparatura de înaltă performanţă din care face parte şi acest incubator”, a explicat dr. Gabriela Olariu, şef secţie Maternitatea Odobescu.
„Una dintre fetele mele s-a născut prematur şi ştiu foarte bine cât de important, decisiv, e să existe astfel de incubatoare”, a declarat city-managerul Sorin Drăgoi, care a promis să doneze cei 2% din venitul său Organizaţiei Salvaţi Copiii şi să face un apel la toţi colegii din Primăria Timişoara în acest sens. Anul trecut, Maternitatea Odobescu a investit peste 100 000 de euro în aparatură, însă exclusiv din surse private şi iniţiative civice. Ministerul Sănătăţii nu a dat anul trecut niciun leu Maternităţii Odobescu pentru dotări. De altfel, ultima dată când MS a dat bani maternităţilor din România pentru aparatură printr-un program naţional a fost 2007, a amintit fostul ministru al Sănătăţii, Ovidiu Brâzan.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!