Se mai părăsesc azi copii în maternităţile timişorene?
– Da, se mai părăsesc, din păcate. Pe primele 5 luni ale acestui an, în Timiş erau 16 copii abandonaţi, iar anul trecut, raportat la aceeaşi perioadă erau 19. În 2010 au fost abandonaţi 37, iar în 2009 au fost abandonaţi 44 de copii.
Din ce categorii sociale fac parte femeile care aleg să-şi părăsească copiii?
– În mare parte se păstrează acelaşi profil: nivel scăzut de instruire, familie destructurată, tinere care nu sunt căsătorite şi, mai nou, chiar studente. Dar trebuie spus că riscul de abandon este în realitate de 3-4 ori mai mare decât cazurile de abandon. Pe fondul crizei, riscul de abandon a crescut, însă fenomenul părăsirii a scăzut tocmai intervenţiei specialiştilor noştri în prevenţie.
Câţi copii sunt adoptabili în prezent, în Timiş?
– Există 80 de copii adoptabili, însă între aceştia se află mulţi copii cu vârste peste 5 ani, categoria cel mai greu de adoptat. Mai sunt şi copii cu handicap sau copii de etnie romă. Şi trebuie să zicem că familiile care doresc să adopte copii pun această limită. Nu doresc să adopte copii de etnie romă.
Au dreptul să aleagă asta?
– Da, au dreptul. Însă încercăm să le explicăm că este o formă de discriminare până la urmă.
Ce caracterizează în prezent procesul adopţiilor în judeţul Timiş?
– În Timiş, de la an la an a crescut numărul familiilor care vor să adopte copii, iar de anul acesta rămâne constant. Referitor la vârsta copiilor este o discuţie mai mare. Marea majoritate a potenţialilor părinţi adoptivi îşi doresc copii până într-un an, iar motivul este acela că doresc să consume, să se bucure de acea perioadă a maternităţii. 25 la sută dintre familiile potenţial adoptatoare doresc copil sub un an, ceea ce este foarte greu de realizat. 50 la sută doresc să aibă copil între 1 şi 3 ani, 15 la sută doresc între 3 şi 5 ani şi 10 la sută sunt alte cazuri, cum sunt asistenţii maternali profesionişti care au crescut copiii şi doresc să îi adopte.
– Ce mai cer familiile care vor să adopte copii?
– Să fie clinic sănătos. Doresc, în general, un singur copil. Dar dacă sunt fraţi abandonaţi, uneori sunt adoptaţi amândoi de către familie.
Câte cereri de adopţie există în prezent în Timiş?
– Anul acesta au fost depuse 53 de cereri de adopţie. Anul trecut am avut 43 de adopţii, iar anul acesta am avut 25, în primele 8 luni ale anului şi încă 25 sunt pe rol. Copiii care au fost adoptaţi au media de vârstă 4 ani.
Ce se întâmplă cu copiii care nu sunt adoptaţi?
– Rămân într-o formă de ocrotire, de plasament.
Ce caracterizează familiile care doresc să adopte copii?
– Media de vârstă este de 40 de ani, sunt familii mature care au luat decizia cântărind îndelung. Sunt familii legal constituite. 70 la sută sunt din mediul urban, 70 la sută au studii superioare şi cu venituri peste medie.
Se mai fac adopţii internaţionale?
– Nu. Acestea sunt limitate la bunic, la soţul mamei, limitate la familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!