Lucrările la noul bloc ANL au început în luna februarie, pe terenul fostei baze RATT de pe str. Ion Ionescu de la Brad din Lipovei. Patru blocuri vor fi ridicate în acea zonă: pentru specialiștii din sănătate, pentru tineri profesori și pentru tineri cu alte profesii.
De lucrările la primul bloc, care va avea 30 de apartamente, se ocupă două firme, una din Caransebeș și alta din Arad, valoarea totală a contractului încheiat cu ANL fiind de aproape 4 milioane de lei, adică peste 700.000 de euro.
„Contractul de proiectare și execuție a fost semnat cu Asociația S.C. Formin S.A. Caransebeș și S.C. Dacodrin S.R.L. Arad și are o valoare de 3.340.968,12 lei exclusiv TVA. Contractul are ca scop prestarea serviciilor de proiectare – studiu de fezabilitate și studii de teren – studiu topografic vizat de OCPI, studiu geotehnic, inclusiv verificare; proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, proiect tehnic, inclusiv verificare; detalii de execuție, inclusiv verificare și asistență tehnică din partea proiectantului și a lucrărilor de construcții (inclusiv întocmire certificat energetic și întocmire și avizare dosare preliminare gaze naturale)”, a declarat, pentru tion.ro, Andrei Cosmin Țurcanu, directorul general al Agenției Naționale pentru Locuințe.
Muncitorii și-au făcut apariția pe șantier încă din luna februarie, în ciuda vremii, termenul de executare prevăzut în contract fiind de 18 luni. Practic, blocul ar trebui să fie gata în iulie 2019.
Clădirea despre care discutăm va avea șase etaje și 30 de apartamente, iar de rețelele de utilități și de căile de acces se va ocupa Primăria Timișoara. În bugetul local pe 2018 au fost alocați 364.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția dotării cu rețele de utilități a blocului de locuințe ANL.
Apartamentele ANL sunt destinate tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe ridicate prin Agenția Națională pentru Locuințe, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.
ANL face și case
Primăria Timișoara a mai pus la dispoziția Agenției Naționale pentru Locuințe și un teren de 33.629 de metri pătrați amplasat în localitatea Chișoda, pentru construcția de case, care ar urma să fie cumpărate prin credit ipotecar. Terenul aparține municipalității și va putea fi folosit gratuit de către ANL pe toată perioada realizării investițiilor în zonă. Primăria pune la dispoziția agenției și utilitățile necesare.
Planul era să fie ridicate un număr de 87 de case în regim de înălțime P+M și P+1E, care să fie date prin credit ipotecar, însă lucrurile s-au schimbat în ultima ședință de consiliu local.
„Din eroare, la nivelul proiectării inițiale, s-a considerat că terenul este situat în intravilanul municipiului Timișoara și s-a operat cu parcele de teren aferente caselor cu suprafața de sub 350 mp, sub cerințele ANL în legătură cu implementarea unor astfel de locuințe în mediul rural, unde sunt impuse suprafețe de minimum 350 mp. Ca urmare, alocarea unei suprafețe mai mari pentru fiecare unitate locativă presupune implicit reducerea numărului de case”, se arată într-o hotărâre de consiliu local aprobată recent în Consiliul Local Timișoara.
Acum nu se cunoaște exact numărul de case ce urmează a fi ridicate de ANL, la fel cum nu se cunoaște nici o dată anume pentru începerea șantierului. Cert este că reprezentanții Agenției Naționale pentru Locuințe susțin că merg mai departe cu proiectul.
Investiții și în județ
ANL plănuiește să ridice locuințe și în județ. Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, și șeful Agenției Naționale pentru Locuințe au vizitat, în toamna anului trecut, două orașe din Timiș, Lugojul și Recașul. Totodată, s-au întâlnit și cu primarul din Deta, Petru Roman. S-a discutat despre reluarea programului de ridicare de locuințe în Timiș, unde ANL nu a mai investit niciun leu de ani buni.
Potrivit șefului CJ Timiș, un prim șantier va fi deschis la Lugoj, unde există deja un contract semnat, lucrările urmând să înceapă chiar anul acesta. Primăria Recaș a identificat și ea un teren pe care vor fi construite locuințe pentru tineri până în 35 de ani, iar la Deta se dorește ridicarea unui bloc cu 16 apartamente, pentru medici și asistente.
Consiliul Județean Timiș a găsit un teren potrivit pentru ANL și în Giroc, teren primit de la Ministerul Apărării. ANL ar urma să deruleze acolo două proiecte, unul pentru patru blocuri, cu un total de 88 de apartamente, din care jumătate vor fi destinate cadrelor militare, și altul pentru 90 de case, care vor putea fi cumpărate prin credit ipotecar. Călin Dobra, liderul CJT, susține că șantierul pentru primul din cele patru blocuri va fi deschis cu siguranță în anul 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!