Clădirea de pe C.D. Loga este un adevărat pericol public, iar tencuiala exterioară s-a desprins în mai multe rânduri și a căzut pe trotuar, punând în pericol siguranța călătorilor. A fost nevoie și de intervenția pompierilor pentru curățarea elementelor cu pericol de cădere. Proiectul municipalității se referă la reabilitarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei exterioare, urmând să fie făcute lucrări „în spiritul clădirii și întregii zone în scopul punerii în valoare, la maximum, a potențialului, a identității și a substanței originare”.
Întrebat în ce fel își va lăsa amprenta pe clădirea în care funcționează primăria, Nicolae Robu a răspuns că iluminatul arhitectural va fi unul deosebit.
„Trebuie să arate frumos, nu va fi nimic epatant, este o clădire frumoasă, sigur, o clădire reprezentativă pentru orașul nostru, care va arăta foarte frumos. Iluminatul va fi frumos”, ne-a spus Nicolae Robu.
Sunt slabe șansele ca șantierul să fie deschis anul acesta, pentru că documentația se află abia la etapa I, cea de DALI – Documentația de Autorizare Lucrări de Intervenție. Urmează să fie întocmit proiectul tehnic, apoi caietul de sarcini, documente care trebuie predate primăriei în 60 de zile. Apoi va trebui aprobat proiectul în consiliul local, iar abia după aceea va putea fi lansată licitația pentru execuție. Cu condiția să fie și bani.
Primăria Veche mai așteaptă
Se vorbește de câțiva ani buni și despre o altă clădire a municipalității aflată în stare avansată de degradare: imobilul Primăriei Vechi din Piața Libertății. Clădirea reprezintă un real pericol pentru studenții și profesorii Facultății de Muzică și Teatru care își desfășoară activitatea acolo și reprezentanții municipalității promit de ceva vreme un proiect de reabilitare. Nu se știe însă în ce stadiu este, dar putem da asigurări că nu s-a lansat nicio licitație pentru acesta. Oricum, Robu spune că este mai urgent să fie renovat sediul primăriei.
„Și proiectul pentru Primăria Veche a fost lansat, totul e lansat. Nu avem nimic acolo, pentru că eu am cerut de ani de zile… primăria era mai urgentă decât Primăria Veche, deși eu le-am dat drumul la amândouă cu aceeași prioritate, însă proiectul acesta a avansat mai repede. De ce? Pentru că aici, în repetate rânduri, a trebuit să punem panglică în jurul primăriei. S-a creat pericol efectiv să cadă bucăți de mortar și să-i accidenteze pe trecători. Plus că e chiar descalificant ca tocmai clădirea primăriei să nu fie în stare bună”, ne-a explicat primarul.
Edilul-șef are și un vis pentru clădirea primăriei. Și-ar dori să mai construiască o ramură la imobil, cu parcare subterană și curte interioară. Unde? Chiar în curtea primăriei actuale.
„Putem să o închidem înspre Mihai Eminescu, să fie un careu de clădiri, acolo se poate face și parcare subterană și se poate merge cu regim de înălțime suficient de mult și atunci în acest careu ar putea să funcționeze primăria cu toți angajații ei. La ora actuală nu numai că suntem înghesuiți aici, dar mai avem și o parte din aparat prin alte zone ale orașului, ceea ce nu e bine. Deci, merită analizată această idee, de a construi încă o ramură, pe latura a patra și atunci ar rezulta un careu aici și o curte interioară”, explica Robu în urmă cu mai bine de un an.
Revenind la realitate, consilierii locali au adoptat, în ședința de marți, documentația tehnico-economică elaborată la faza DALI pentru reabilitarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei exterioare la clădirea în care funcționează primăria, întocmită de proiectantul Prodao-ING din Timișoara, în baza unui contract semnat încă din septembrie 2018. Societatea va pregăti și proiectul tehnic și caietul de sarcini pentru execuție, adică etapa a doua, urmând să predea totul municipalității în termen de 60 de zile. Abia apoi va putea fi lansată licitația pentru execuție, dacă se găsesc bani în bugetul local pentru investiție. Primăria plătește aproximativ 283.000 de lei cu tot cu TVA pentru documentație, adică aproape 60.000 de euro.
Ce se face mai exact la sediul primăriei
Potrivit reprezentanților PMT, Comisia tehnică din primărie a aprobat „varianta maximală” a investiției. Se vor face lucrări de reabilitare la toate fațadele clădirii istorice și la elementele învelitorii.
„La fațade, în vederea obținerii unui ansamblu cât mai apropiat de cel istoric, investițiile se vor limita strict la reparații ale existentului. Se propun lucrări de revenire la inițial și eliberarea de intervenții: reparații de zidărie și executarea intervențiilor de eliminare și protejare împotriva umidității, desfacerea tencuielilor în zonele degradate și refacerea acestora, inclusiv pe ornamentația existentă, înlocuirea zonelor degradate a profilelor de streașină, a brâurilor și a elementelor de volum. Soluția tehnică propusă pentru acestea prevede tencuieli și zugrăveli la fațadă, lucrări exterioare la nivelul soclului și lucrări de tratare a umidității – tratare umiditate ascensională prin capilaritate și neutralizare săruri prin injectarea unei bariere anticapilare în toată grosimea zidurilor”, se arată în proiectul votat de aleși.
Acolo unde sunt goluri la uși și la ferestre, tâmplăria va fi recondiționată pe alocuri” și, dacă va fi nevoie, se va completa cu elemente noi, similare cu cele existente sau înlocuite integral cu tâmplării din lemn în vederea păstrării aspectului și caracterului original. Grilajele ornamentale se vor recondiționa conform tabloului de tâmplărie, prin curățare, protejare anticorozivă și revopsire.
De asemenea, învelitoarea, suportul de învelitoare și accesoriile vor fi reparate prin înlocuiri de ornamente de tablă în limitele de funcționare, cât mai discrete care să nu dăuneze aspectului clasic al clădirilor istorice. La lucarne și lucrări de tinichigerie se vor păstra cele istorice.
„Realizarea lucarnelor/luminatoarelor și ornamentelor se vor realiza cu elemente locale noi, cu respectarea formelor, proporțiilor, materialelor și a modelelor istorice. Pe toate fațadele se va monta grilajul de protecție la curgere zăpadă”, mai scrie în proiect.
Jgheaburile existente vor fi păstrate, dar vor fi vopsite în gri, ele fiind înlocuite doar la fațada de la stradă, urmând ca acolo să fie puse sisteme pluviale noi din tablă de aliaj zinc sau ceva asemănător.
Valoarea estimată a investiției ajunge la 8.944.263 milioane de lei cu tot cu TVA (echivalentul a 1,8 milioane de euro – n.r.), din care 6,7 milioane de lei reprezintă construcțiile și montajul.
Clădirea primăriei este catalogată ca monument istoric clasa B, reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, fiind înregistrată în Lista monumentelor istorice întocmită de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. De-a lungul anilor a mai suferit diferite intervenții, în special modificări interioare și extindere.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primaria-timisoara-nu-se-grabeste-sa-si-renoveze-cladirile-istorice-oricum-nu-plateste-taxa-pe-paragina/2203099
http://www.tion.ro/fatada-primariei-intra-in-renovare-doar-proiectul-este-estimat-la-peste-60-000-de-euro/2078153
http://www.tion.ro/cade-tencuiala-de-pe-primaria-timisoara-nu-au-fost-solicitate-nici-isu-banat-nici-politia-locala/1692081
Citiți principiile noastre de moderare aici!