Au fost probleme încă de la început cu noua construcție a Universității de Vest din Timișoara. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2013, însă lucrările au fost oprite imediat. Vreme de doi ani nu s-a mai întâmplat nimic, pentru că nu au fost fonduri. La finalul anului 2015, Guvernul României a decis să mai trimită ceva bani la Timișoara, astfel că în toamna anului trecut trebuiau cheltuiți 15 milioane de lei – 9 de la bugetul de stat și șase de la UVT. Banii ar fi trebuit folosiți până la finalul anului 2016. Au intervenit însă probleme și cu firma constructoare, Marrati, aceeași care ridică și sala polivalentă a Politehnicii. Firma a intrat în insolvență.
„Finanţarea este din bani guvernamentali și evident că toate sumele din veniturile universităţii le-am folosit pentru acel cămin. Aţi văzut că au avansat lucrările. Nu ştiu în momentul ăsta firma care le face. Au fost în faliment, lichidatorul juridic a ales un număr de lucrări. Universitatea de Vest a fost printre acele companii pentru care au continuat lucrările ca universitate. În acest moment lucrările continuă, ele avansează în funcţie de banii pe care îi avem”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest.
În timp ce UVT se chinuie să finalizeze șantierul din Complexul Studențesc, de lângă BRD, pentru care are promiși și bani de la Guvernul României, Ministerul Educației vrea să aloce bani pentru alte cămine. Mai marii de la București au cerut universităților să depună proiecte pentru cămine studențești noi.
„Am primit o solicitare de la minister acum două zile, prin care toate universităţile care doresc să îşi facă cămine să depună un proiect la minister, care va finanța vreo 35 sau 40 de cămine. Au fost depuse undeva la 43 de aplicaţii la minister. Evident că vor fi criterii legate de numărul de studenţi raportat la locurile de cazare, iar UVT are locuri puţine de cazare raportat la numărul mare de studenţi și, de aceea, tind să cred că UVT va fi beneficiara unor astfel de fonduri. Vom începe un alt cămin de la acelaşi finanţator, în loc să concentreze suma pentru construcția deja începută”, ne-a mai spus rectorul UVT.
Anul acesta ar fi fost anul în care căminul din Complexul Studențesc ar fi trebuit să aibă și acoperiș. Acesta are prevăzute 670 de camere cu două și trei paturi, cu bucătărie și baie proprie. Noua clădire ar trebui să aibă șase etaje, dar și o parcare subterană cu 50 de locuri, precum și spații comerciale la parter, în proiect fiind prevăzute o frizerie, o cafenea și o papetărie.
Articole pe aceeași temă:
Universitatea de Vest are bani pentru noul camin, dar nu are timp sa-i cheltuie
Citiți principiile noastre de moderare aici!