Povestea Casei Muhle este una veche și timișorenii au ieșit și în stradă să ceară salvarea ei. Proprietarul, Mihai Ion Nelson, moștenitorul lui Stancu Ionel, trebuie să pună în aplicare o sentință dată de Curtea de Apel în decembrie 2016. Magistrații îl obligă să readucă imobilul la starea inițială din 2012, când acolo a fost deschis un șantier dubios. S-a încercat atunci demolarea parțială a ruinei și reconstruirea după bunul plac al proprietarului. Din fericire, lucrările au fost oprite de autorități și primăria a mers în instanță.
Din decembrie 2016 nu prea s-a mai interesat nimeni de soarta Casei Muhle. Proprietarul a obținut în 27 august 2019 autorizația de construire pentru „aducerea la starea inițială conform sentinței civile nr. 9531”. Oficial, conform plăcii de identificare a șantierului, lucrările au început în 3 februarie 2020 și vor fi gata în 3 februarie 2022.
Ce se întâmplă acolo nu prea știe în continuare nimeni. Proiectantul ar fi estimat lucrări de 285.600 de lei, echivalentul a 60.000 de euro. Constructor este SAS Ileana – Adriana I.I., o întreprindere individuală înființată în 2018, cu sediul într-un sat din județul Maramureș.
La începutul șantierului, primarul încă în funcție al Timișoarei ne spunea că proprietarul a cerut ajutorul primăriei, pentru că nu reușea să se racordeze la curent. Nu știa mai multe, așa că a trecut la vorbe despre o eventuală viitoare expropriere: „ideal ar fi ca acolo să putem avea un Muzeu Muhle”.
TION a vrut să afle ce se întâmplă la vila de pe Bd. Mihai Viteazul, așa că a cerut informații de la Poliția Locală. Ni s-a spus că „primăria și Direcția pentru Cultură verifică dacă se respectă ce este specificat în autorizația de construire”. Evident, primăria face verificări tot prin Poliția Locală, numai că acum, pe perioada pandemiei, oamenii legii sunt în subordinea MAI.
PMT: „Constatările din șantier nu atestă ducerea la îndeplinire a dispozitivului titlului executoriu”
Am mers mai departe, la primărie. Potrivit Direcției de Urbanism, din verificările făcute până acum nu s-au găsit abateri de la autorizație, dar constatările din șantier nu atestă faptul că este respectată decizia instanței.
„În urma verificărilor efectuate la fața locului, realizate pe parcursul anului curent, nu s-au putut constata abateri de la prevederile autorizației de construire nr. 1142/27.08.2019, în documentația autorizată fiind prevăzute inclusiv desfaceri ale zidăriei din aticurile mansardei, cu recuperarea cărămizilor. De asemenea, constatările din șantier nu atestă însă ducerea la îndeplinire a dispozitivului titlului executoriu, debitorul având în continuare obligația respectării autorizației de construire amintite, acesta fiind informat în legătură cu acest aspect”, au explicat reprezentanții primăriei pentru TION.
Oficialii PMT susțin că a fost deschis un dosar de executare silită împotriva proprietarului, în 2018, și că au propus sesizarea instanței pentru a-l obliga pe proprietar să plătească penalități zilnice de întârziere până respectă decizia magistraților.
„Direcția Generală Urbanism a oferit sprijin executorilor judecătorești la solicitarea Serviciului Juridic ori de câte ori a fost necesar acest lucru, în limitele atribuțiilor de serviciu și a competențelor legale. A fost întocmită și transmisă Serviciului Juridic propunerea sesizării instanței în vederea obligării debitorului să plătească în favoarea creditorului penalități zilnice de întârziere până la executarea obligației prevăzute în titlul executoriu”, ne-au mai informat cei din PMT.
Robu: Eu am onorat familia Muhle cu două busturi
Întrebat despre vila familiei Muhle, primarul în exercițiu a spus că nu știe ce se întâmplă acolo și că, de fapt, Inspectoratul de Stat în Construcții ar trebui să verifice șantierul. Oricum, Robu spune că el a onorat familia Muhle prin două busturi realizate din bani publici și amplasate în Parcul Rozelor.
„Sunt niște lucrări în desfășurare, este datoria Inspectoratului de Stat în Construcții, care a fost foarte atent la toate lucrările de interes public făcute în Timișoara, să vadă ce se întâmplă acolo și să acționeze în consecință. Proprietarii aveau obligația să readucă această casă la ceea ce a fost, dacă intervențiile ce au loc sunt în acest sens, atunci e bine. Privind de pe stradă la ce se întâmplă, mai degrabă ești tentat să crezi că intervențiile nu sunt în sensul aducerii Casei Muhle la ceea ce ea a fost. Eu, primăria cu mine ca primar, noi ne-am făcut datoria și am acționat în instanță, pentru că trebuie să-ți faci datoria în limitele a ceea ce îți permite statul de drept, și nu discreționar, nu abuziv. Nu știu, la un moment, consiliul județean a anunțat intenția de a trece la expropriere, nu știu exact ce s-a mai întâmplat, dar oricând voi milita pentru readucerea Casei Muhle la ceea ce a fost în memoria acestui ilustru, Muhle, de fapt, familiei Muhle, pe care eu am onorat-o cu cele două busturi la intrarea în Parcul Rozelor”, a explicat Nicolae Robu.
Reporterul TION a încercat să ia legătura și cu conducerea Direcției pentru Cultură Timiș, Lelica Crișan, fosta șefă a Biroului Eficientizare Energetică Blocuri din cadrul Primăriei Timișoara, dar și cu cea a Inspectoratului de Stat în Construcții, însă cele două directoare nu au răspuns la telefon.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XIgnoranța și nepăsarea față de istoria Timișoarei a ajuns la o amploare aproape la echivalentul comunismului de care se pare că nu mai scăpăm nicicum și bătaia de joc continuă zilnic pînă cînd nu vom mai avea ce să păstrăm,este dureros să citești prin fel și fel de articole de Țigănischoara!!!!
-
Pai si acum siin aceasta cauza dam vina pe comunisti NE MERITAM SOARTA
-
Stati linistiti!
Are Frit un “plan de salvare” si pentru asta.
Il va prezenta zilele urmatoare.-
dobitocu mami nu te loveste naibii tramvaiu sa nu mai apari pe aici. sau iti da nelson cata carnita
-
Măi emiluț, iar te bagi în seamă neântrebat.
-
Ai primit ca USR-ist o bucatica de la “nelson’?
-
-
-
Mda, a fost una dintre cele mai frumoase vile care a fost in Timisoara…. este mare pacat pentru patrimoniul cultural al orasului.
Intrebarea mea este daca Nelson este descendentul direct al familiei de florari ai imperiului….sau cum a ajuns in propietatea lui?.
greșit ! Până-n ’90, toate clădirile-patrimoniu (și nu, numai), au fost conservate cu grijă !!! Vezi, stațiunile, muzeele, taberele școlare, etc …
-
Phahaha… Yeah, right! In numai 10 ani unele au ajuns ruine, nu?
Faptul că dădeau cu un strat de Azur anual pe băncile din lemn nu înseamnă că se făceau lucrările cu adevărat necesare.
Taberele întreținute? Nici măcar geamurile sparte de la porțile de intrare ale școlii nu erau schimbate, și bătea vântul prin găuri. Iar cele schimbate, erau de altă culoare :)))
Dar da, gardul era vopsit recent! :)))-
Scoala pe care ai urmat-o avea geamuri si usi,sau numai gratii
-
Nu dăm vina pe comuniști dar avem aceași gîndire și trăim după același sistem mai rău că îl acceptăm în fiecare zi nu ne mai deranjează poate ai dreptate că ne merităm soarta!!!!
-
Comunistii eram tot noi…
stam si ne miram la stiri ca “uitati nenorocitii astia cum fura pe fata”, si nu face nimeni nimic, nici macar nu le da cineva un ciocan in cap. nici lor, nici procurorilor si inspectorilor care sunt partasi la aceste furturi. pana cand?? niste salarii umflate, pensii speciale si mai multe bonusuri nu doriti, angajatilor la stat? haideti afara in bezna in oras, ca le primiti
Mult zgomot pentru nimic. Casa aia, oricat de frumoasa of fost vreodata, acum este doar o ruina. si nu se va mai reface in veci
-
Asa este… dar macar sa fie ultima distrusa, amenajata intr-un anume stil etnic, schimonosita cu garduri aurii, transformata din stil habsburgic in stil otoman…
Patrimoniul Timisoarei trebuie salvat, altfel orasul devine Tighisoara…
Din copilarie treceam pe langa casa asta si era tot timpul in paragina. Am inteles ca nelson a facut si a dres la ea, dar asta de 2,3,4 ani. Inainte de nelson, ani de zile si chiar zeci de ani cine a lasat-o in paragina??? Adica acuma sa ii punem in carca toata refecerea actualului proprietar, tigan sau nu, mi se pare aberant. Si cum trebuie sa o refaca, cum era inainte sa inceapa sa lucreze la ea, adica sa o refaca la stadiul de ruina???
Si oricine, orice ar zice o casa este doar o casa. Nu e vreun palat, castel etc. Bine ca in tot centrul orasului poate sa cada toate fatadele, dar toti urla pentru casa asta.
Zilele trecute s-a prabusit fatada cladirii din piata sf gheorghe. De ce primaria in cazul cladirilor din centru nu a deschis proces sa ii oblige sa le reabiliteze???
Si se gaseste sa vorbeasca marele ilegal robu?? Care are dosar penal ca si-a batut joc de toata zona veche cu trotuarele ilegale!
-
aBerant de la bere ,sau cu aberatii din nastere.
-
Vorbesti prostii. Casa e in paragina de cel putin 10 ani, dar metoda prin care procedeaza “baietii destepti” e asta : cumpara o casa, o lasa sa se degradeze 5-10-15 ani si de abia apoi cand toata lumea e deranjata de ruina, se pun sa refaca. Si atunci majoritatea oilor sunt de acord sa se darame sau sa se refaca oricum ar fi, doar sa nu ii mai deranjeze pe ei ce e peste gardul altora.
Ca asa suntem noi ca natie, ne doare in cur mai mult de ce e in ograda altora decat in a noastra si treaba asta e abil exploatata tot impotriva noastra.
Asa s-a intamplat si la ILSA, si la Guban, si la Fabrica de Palarii si la multe alte asa zise ruine de prin oras. Toate au proprietari privati de zeci de ani.
Așteptați degeaba ceva de la nesimțitul din fruntea primăriei și de la incompetenții de la urbanism. Sperăm că odată cu instalarea lui Dominic să înceapă să se schimbe ceva in primăria aia și să plece toți incompetenții din ea.