În vara acestui an, consilierii locali au analizat de două ori un proiect de hotărâre pentru „aprobarea DALI pentru obiectivul de investiții DALI + PT + AC Reamenajare camera 30 din clădirea Primăriei Municipiului Timişoara”. Lucrările erau estimate la 1,26 milioane de lei, adică aproape 300.000 de euro, iar aleșii au decis că devizul trebuie să scadă. S-a făcut o recalculare, iar specialiștii care au întocmit documentația și-au dat seama că lucrările pot costa și mai puțin, s-a ajuns așadar la 717.529 de lei, adică 160.000 de euro. Acest preț a fost considerat corect de către consilierii locali, așa că proiectul a trecut în ședința care a avut loc luni.
„De ce a fost nevoie de a treia supunere la vot ca să ajungem la o sumă normală? Atât noi, cât și colegii liberali am cerut încă din vară o recalculare”, a atras atenția consilierul Dan Idolu.
„Camera 30 are funcțiunea de birouri a serviciului financiar în relație cu publicul. Analizând situația existentă, s-au constatat următoarele: actualele posturi de lucru sunt insuficiente, iar relația cu cetățenii se desfășoară necorespunzător; accesul în sală se face pe singura ușă existentă în holul comun cu coridorul clădirii principale; posturile de lucru între ele, respectiv față de zona publică, sunt despărțite doar de panouri, ceea ce nu asigură relații corecte de comunicare și prezintă deficiențe funcționale majore – nu există spații de așteptare și comunicare protejată, nu există instalații necesare asigurării funcționării relației cu publicul, sistemul de aerisire ventilație este deficitar, este suprafață insuficientă la sol pentru cerințele de utilizare, lipsesc un acces și spații de așteptare…” și altele, se arată în referatul ce a însoțit proiectul de hotărâre. Practic, s-a propus îmbunătățirea funcționalității încăperii prin reamenajarea integrală a sălii.
Primarul Nicolae Robu a explicat că prețul exorbitant a fost cerut de proiectanți.
„Proiectanții întotdeauna pot găsi explicații. Evident că poți să faci un deviz cu mai știu eu ce gânduri legate de calitatea materialelor și așa mai departe, astfel încât să-ți iasă prețuri exorbitante. Când elaborezi un proiect pentru o lucrare ca aceasta, care nu e un obiectiv de lux, trebuie să ai în vedere să fie o calitate corespunzătoare, încât să aibă viabilitate, iar ceea ce se face să aibă și un aspect rezonabil, dar atât. Rezonabil, și nu unul care să epateze. Este un obicei vechi și generalizat în România ca proiectanții să nu-și facă datoria. Avem scăpări și în ceea ce privește estimarea de costuri, dar și scăpări de natură tehnică. E bine că nu ne-am pripit și i-am determinat pe proiectanți să revină în realitate”, a explicat Robu.
Lucrările pentru reamenajarea Camerei 30 din primărie ar trebui să dureze opt luni, dar nu vor începe în acest an. Se dorește construirea unui planșeu care să împartă pe verticală volumul existent, în două volume, recompartimentarea spațiilor nou rezultate și construirea unei scări de acces, ajungându-se, până la urmă, la dublarea suprafeței de lucru existente.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!