Proiectul „Heritage of Timișoara” lansat de Asociația Prin Banat promovează patrimoniul cultural material din oraș. Tinerii care l-au lansat vor ca timișorenii, dar și autoritățile să înțeleagă importanța protejării și conservarea acestui patrimoniu și să îl folosească în turismul cultural. Astfel că stau cu ochii pe clădirile monument istoric din oraș, le caută istoria și le promovează.
Așa au găsit Casa Adolf Grünberger de pe str. I. L. Caragiale 1 din cartierul Fabric, căreia i-au pregătit o fișă de imobil pe care au publicat-o pe platforma „Heritage of Timișoara”. Potrivit tinerilor care caută să descopere și să promoveze patrimoniul cultural din oraș, clădirea are o istorie cam de 130 de ani și face parte din Ansamblul urban de tip A „Fabric (II) – cod TM-II-a-A-06097” în Lista monumentelor istorice din 2015 – având valoare națională/ universală.
„De-a lungul timpului, a avut mai mulți proprietari și a fost prezentă în diverse etape ale istoriei locale. Casa Adolf Grünberger s-a mai numit și Casa Henrik Tauber sau Casa Rezső Deutsch. Apoi, a găzduit, pe rând: Școală Primară Israelită, Școală cu limba de predare idiș și Școală de 7 ani, nr. 4. În această săptămână am descoperit că imobilul de pe strada I. L. Caragiale, nr. 1 este în șantier, în baza unui aviz favorabil nr. 3380/24.09.2019, emis pe numele proprietarului de către Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Timiș, pentru lucrări de intervenție asupra imobilului”, spun reprezentanții Asociației Prin Banat.
Tâmplăria originală din lemn, depozitată într-un morman în curte
Numai că, potrivit acestora, avizul spune că lucrările de intervenție ar trebui să conste în: „decapare parțială tencuială pereți pentru realizarea de investigații în vederea stabilirii decorațiunilor fațadei inițiale, evacuare moloz interior și exterior (curte) (…), cu condiția ca decapările să se realizeze doar pe fațadele secundare din curtea imobilului și doar pe zonele marcate în prealabil într-un plan de intervenție”.
În aviz mai spune că „planul de intervenție va fi vizat spre neschimbare de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș”, iar documentația se va completa cu material fotografic anterior decapării și după decapare.
„În 4 iunie 2020, în urma unei investigații a șantierului de către membrii asociației noastre, am constatat următoarele nereguli, din păcate:
- căutarea decorațiunilor se realizează pe fondul zgomotos al aparatului de șlefuit betonul proaspăt turnat în subsol;
- decaparea parțială a pereților «a permis», printre altele, realizarea de grinzi din beton armat, precum și coloane din același material;
- există o confuzie generalizată asupra sintagmei «fațadelor dinspre curtea interioară», căutarea acestora făcându-se în interior;
- tâmplăriile originale de lemn au fost depozitate într-un morman expus spontan în curtea interioară;
- șantierul este unul deschis, plin de activitate și materiale de construcții”, mai atrag atenția cei de la Prin Banat.
Practic, la clădirea monument istoric se fac renovări suspecte, pe lângă avizul emis de DJC doar la fațadele interioare. A fost turnat beton în subsol, iar în interior s-au făcut grinzi și coloane din beton armat.
Soluția a fost depunerea unei sesizări către Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Asociația Prin Banat, prin Proiectul Heritage of Timișoara, a cerut un control de urgență pe șantierul de pe str. I. L. Caragiale nr. 1, „în vederea constatării respectării prevederilor legale și oprirea de urgență a intervențiilor care nu fac obiectul avizelor existente”.
AICI găsiți povestea întreagă a Casei Adolf Grünberger din Fabric!
Foto: Asociația Prin Banat/ Heritage of Timișoara
Trimite articolul
XLa cum s-au demarat “lucrarile de fatada”, fosta scoala va deveni repede un castel in stil rom de inceput de secol 21, cum sunt multe altele nu departe.
Noi muritorii de rand din cartier trebuie sa facem apel la autorizatii speciale si sa facem apel la personal calificat pentru interventii pentru imobilele de patrimoniu, amenzi mari daca nu respectam ceva.
Uitati-va doar la cei ce intervin pe acel santier….
Ma intreb pe cine si cum au platit proprietarii de li se aplica din nou alte legi decat cele pentru noi, muritorii.
Si vorbim deTM2021. Rusine!!!
Rusine autoritatilor. Din pacate “BANUL VORBESTE!!”
Intr-un oras care devine capitala culturala 2023, iata inca mai avem retrospective de genul anilor 2000 in stilul Carpaci, Visinel etc.
Din pacate aceasta noua initiativa a unui clan de romi si nepasarea, ca sa nu vorbim de “colaborarea” autoritatilor, nu fac decat sa polarizeze societatea impotriva comunitatii rome locale.
Nu putem decat sa speram ca administratia Fritz va avea o alta abordare asupra acestui gen de initiative.
Suntem insa in 2 noiembrie 2020 si deja fatada dinspre curtea interioara a fost complet distrusa, geamurile au devenit usi de terasa in banda, pe 2 etaje… stilul eclectic istoricist va spune acum o noua istorie.
In baza unei autorizatii de constructii pentru restaurare fatada, amenajarii interioare mutileaza complet cladirea. Cei de la monumente dorm pe banii cetateanului, iar daca ce fac este conform autorizatiei de constructie e si mai grav.