Proiectul de hotărâre „Șantiere curate” a fost propus de consilierii locali USR Timișoara, care i-au chemat la dialog pe cetățeni și constructori, astfel încât forma finală să răspundă atât nevoilor de dezvoltare ale orașului, cât și îngrijorărilor timișorenilor cu privire la calitatea mediului. Ulterior dezbaterilor publice, proiectul va fi modificat cu propunerile primite din partea acestora.
„Suntem conștienți de două lucruri. Străzile orașului sunt murdare și aerul încărcat de praf și din cauza șantierelor care nu respectă regulile. Dar înțelegem perfect că Timișoara este un oraș în creștere accelerată și că șantierele înseamnă investiții și dezvoltare. Acest regulament întărește respectarea legilor deja în vigoare, de care unii constructori țin cont, investesc fonduri pentru a îndeplini standardele de mediu, alții nu. Din cauza celor din urmă și constructorii onești pierd, pentru că au investit bani pe care ceilalți nu i-au investit, pierde și Timișoara. Ne gândim și la un mod de a recompensa șantierele curate, astfel încât toate instituțiile publice și toți dezvoltatorii care contractează servicii de construcții să știe cine sunt constructorii serioși care respectă legea”, a declarat Răzvan Negrișanu, consilier local USR.
Prin proiectul „Șantiere curate” sunt stabilite mai multe măsuri pentru beneficiarii Autorizațiilor de Construire/Desființare care desfășoară activități de construcții. Aceștia vor avea obligația să se asigure că regulile cuprinse în documentația tehnică de organizare a execuției (DTOE) sunt respectate. În caz contrar li se vor aplica amenzi cu o valoare maximă de 2.500 de lei, până la oprirea execuției, în cazurile grave.
„Măsurile de reducere a prafului și emisiilor se vor aplica la toate activitățile desfășurate pe șantier care generează praf sau alte emisii, inclusiv pentru operațiunile de curățare a șantierului și a utilajelor. Este obligația beneficiarului Autorizației de Construire/Desființare să se asigure în mod direct sau prin terți, că în cadrul șantierului se respecta toate măsurile pentru reducerea prafului și emisiilor, respectiv, prevederile cuprinse în documentația tehnică de organizare a execuției (DTOE) care face parte integrantă din Autorizația de Construire/Desființate. Scopul final este protejarea sănătăţii populaţiei orașului”, a declarat Rodica Militaru, consilieră locală a USR.
Mai multe detalii despre proiect.
(1385)
Citiți principiile noastre de moderare aici!