Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a convocat, joi, de urgenţă, o întâlnire la care au participat atât reprezentanţi ai autorităţilor de mediu, Primăriei Timişoara, cât şi ai unor constructori care au şantiere în municipiu. Încă de la începutul întâlnirii, Băcală a ţinut să îi informeze pe cei prezenţi că din cauza deselor încălcări ale normelor admise de poluare cu praf, înregistrate în mai multe zone din România, inclusiv Timişoara, ţara riscă să fie primească de la Comisia Europeană o amendă de 1.860.000 de euro şi, apoi, sancţiuni zilnice cuprinse între 2000 şi 135.000 de euro pe zi.
Problema poluării cu praf în Timişoara nu este una nouă, autorităţile locale şi judeţene fiind la curent cu sancţiunile pe care le riscă de la Comisia Europeană. În acest an, inspectorii de mediu din Timişoara au făcut mai multe controale, în special la şantierele aflate în zona Calea Şagului şi Calea Aradului, unde sunt amplasate două din cele trei staţii de monitorizare a calităţii aerului, care transmit date direct la Bruxelles.
În Calea Aradului, de exemplu, inspectorii de mediu şi cei ai Primăriei Timişoara au sancţionat o firmă de mai multe ori şi ameninţă că vor dispune sistarea lucrărilor dacă aceasta nu va instala un sistem de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantier. Firma respectivă a fost amendată iniţial cu 3.500 de lei. La următorul control, inspectorii de mediu a dispus măsuri de remediere a situaţiei, iar la al treilea control, când au descoperit că aceste măsuri nu s-au pus în practică, au amendat compania cu 100.000 de lei.
Reprezentantul firmei respective, prezent la şedinţă, a spus că a achiziţionat utilaje şi va spăla carosabilul de la ieşirea din şantier, în caz contrar inspectorii de mediu urmând să dispună sistarea lucrărilor.
Pe Calea Şagului, problema o reprezintă un depozit de cenuşă de la Utvin.
„Trebuie să fim mai responsabili. Riscăm amenzi record”, a spus prefectul Mircea Băcală. Prefectul judeţului Timiş a afirmat că doreşte un raport în fiecare săptămână de la Garda de Mediu, Poliţia Judeţeană, Poliţia Locală Timişoara privind controalele şi sancţiunile date şantierelor din Timişoara care nu respectă normele de mediu. „Nu mai vreau să mai văd bulgări de pământ pe drumurile din Timişoara”, a concluzionat Băcală.
O altă problemă care contribuie la cantitatea de praf din aerul timişorean o reprezintă şi drumurile nepietruite din localităţile limitrofe, cum ar fi Sânandrei, Covaci, Dumbrăviţa, Carani, etc.
Primaria Timisoara declara razboi prafului de pe strazi
Poluarea din Timisoara duce la amenzi din partea Comisiei Europene
Citiți principiile noastre de moderare aici!