Intrat în pauză în iunie, șantierul de la Opera Română a fost reluat. Se lucrează, ne spune primarul, iar ce a fost mai greu a trecut.
„Se lucrează la operă, au venit și materialele care au fost mai greu de procurat în contextul pandemiei. Se lucrează, suntem în grafic cu lucrarea. Va merge foarte repede când se va ajunge la montarea noului travertin. Mai greu a fost ce s-a făcut până acum, pentru că noi nu aveam de unde să ne dăm seama așa din afară, eu am fost și înăuntru și știu. S-a făcut o consolidare foarte serioasă, s-a lucrat la fundație, la șapte-opt metri adâncime, s-au injectat betoane sub presiune, au apărut probleme cu conductele care erau acolo, de unele nici nu se știa. Toate aceste probleme au fost depășite, pentru că în construcții e greu”, a explicat edilul-șef.
Ultima etapă este cea de montare a travertinului, dar va merge „destul de repede”. Primarul susține că plățile către constructor sunt la zi, astfel că nu există motive să mai stagneze lucrările.
„Ultima etapă, aceea de montare a travertinului, va fi una care va merge destul de repede. Repet, ce a fost greu este făcut. Nu pot spune care este stadiul în procente, dar plățile sunt făcute la zi, acolo s-a stat ani de zile după avize. De când s-au început lucrările nu e chiar așa mult”, a conchis edilul-șef.
La începutul lunii iunie, oficialii PMT spuneau că în curând va fi deslușit și misterul statuilor despre care se crede că ar fi ascunse sub fațada clădirii. Ar trebui căutate printr-o operațiune mai delicată, despre care nu se mai spune nimic.
Teoretic, șantierul de la operă a fost deschis în octombrie 2019, când primăria a predat amplasamentul firmei constructoare. Schela a fost pusă pe clădirea monument istoric abia în ianuarie, iar prima fază a fost consolidarea imobilului. Apoi ar fi trebuit să se treacă la refacerea fațadei placate cu travertin.
Povestea reabilitării fațadei Operei Române a început în urmă cu mai bine de patru ani. În 16 februarie 2016, municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize, apoi s-au făcut modificări în proiect. Au trecut ani buni de atunci, iar reprezentanții primăriei au decis să facă o licitație nouă, câștigată tot de Alex Dia Construct, cu o ofertă de 4,64 milioane de lei. Potrivit contractului, șantierul ar trebui să dureze 12 luni, iar banii sunt luați din bugetul local.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și a realizat fațada actuală a clădirii monument istoric. Pe fațadă ar fi trebuit să fie patru statui ale muzelor Thalia, Melpomene, Euterpe și Terpsihore. Fiecare avea aproape trei metri înălțime și cântărea aproximativ 900 de kilograme. Doar două au ajuns cândva pe frontonul clădirii monument istoric.
Articole pe aceeași temă:
Șantier la Opera Română: „s-a lucrat exemplar”, dar se ia o pauză. S-au găsit niște conducte
Trimite articolul
XSa monteze travertin de doua culori, model “sotron”, dupa chipul si asemanarea. Alaturi de Catedrala, aceasta cladire este simbolul orasului. Ce arhitect a facut planurile de renovare? Era vorba ca va fi refacuta fatada de acum 100 de ani, cele doua aripi arata deja asa.
via si amar robu, in loc sa o aduci la forma initiala ai pus marmura din nou pe ea , si la pret de spaga, sper sa ne scapam o data anul asta de tine si sa nu te mai vedem
Consolidarea fundatiei cu injectia de beton sub presiune la 7-8m intr-adevar s-a facut, doar ca nu acum ci in anii ’80 pe vremea lui Ceausescu. Am fost prezent la fel si profesorii de la Fac. de Constructii din acel timp.
Travertinul este excelent in primul an de la montare apoi devine cel mai urat material posibil. Este plin de gauri si pori in care se strange mizeria.
Toata reparatia asta este inutile de vreme ce nu va arata ca la origine.
Inflatia e mare dar nici chiar asa, o lucrare care in 2016 ar fi costat 632.000 de lei , acum dupa 3 ani si ceva a ajuns tot prin licitatie la exact aceasi firma , dar acum la un pret de 7 ori mai mare, pare o sifonare masiva de bani, liberalii sunt acum pe cai mari,si primarul probabil pe ultima suta de metri, inainte de alegeri.Macar sa fie o lucrare frumoasa si nu un kitch ca trotuarele, speram sa nu iasa ca in poza.
Tipic romaneste, lucrari aprobate si conduse de mascariciul de Bocsig scapătat in primar! Firma de casa a lui uica Lae este Alex Dia Construct SRL, care in urma cu 4 ani realiza lucrarea pe 630.000 lei, acum a ”imbunatatit” factura cerand cu nerusinare ”doar” 4,6 milioane. Specialistii lui peste prajit fie mai vor sa ii faca cadou lui Lae cateva tepe tricolore prin oras fie din acesti bani ii finanteaza campania pentru primarie 🙂
Inca un obiecitv facut praf de prostie si incompetenta.
Apoi, sa faci depozit de materiale de constructii chiar in fata, se ucreaza oribil de urat si de murdar.
Firma care”lucreaza”este una….liberala, ce surpriza, costuri uriase, calitate zero.
Ne-am saturat de tine, Robu!
Alaltaieri era la pamant, , acum e in plin avant ! Se va termina ceva mai repede,decat “buda automatizata”din apropiere.
“Montarea travertinului va merge repede”!
Ma mira ca nu a observat nimeni cantitățile mari de vopsea decorativa depozitate în fata clădirii!
Poate ne lămurește cineva, pana atunci nu acuz pe nimeni dar sper ca nu asa se pun plăcile de travertin “repede”