A trecut mai bine de un an de la semnarea contractului (21 aprilie 2020 – n.r.) pentru reabilitarea fațadei Primăriei Timișoara, lucrare pe care ar trebui să o facă asocierea TT & Co Solaria Grup – Euras, cu 6,17 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 1,2 milioane de euro. Șantierul ar trebui să dureze 18 luni.
Vorbim despre lucrări pentru refacerea tencuielilor exterioare și a elementelor decorative, dar și despre sisteme de colectare a apelor pluviale și de iluminat pe fațadă.
„Intervențiile vor fi realizate cu păstrarea golurilor existente în fațadă. Nu se admite tâmplărie din plastic sau aluminiu. Se va respecta caracterul arhitectural al zonei și imobilului. Toate elementele de detalii arhitecturale valoroase, inclusiv accesorii existente vor fi restaurate sau refăcute identic pe bază documentară”, se arată în documentație.
În decembrie 2020, la opt luni de la semnarea contractului, Primăria Timișoara nu obținuse încă toate avizele. Îi lipsea unul de la Comisia de monumente din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, pentru un studiu pentru reabilitarea ferestrelor. Clădirea PMT este monument istoric clasa B, înregistrat în Lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. În iarna anului trecut, reprezentanții PMT estimau că lucrările pot începe prin martie 2021.
Au crescut și costurile
A trecut și martie, s-a făcut un an de la semnarea contractului, între timp fațada primăriei a fost „însemnată” cu graffiti, Poliția Locală nereușind încă să-l prindă pe autor, iar schelele pe clădirea de pe C.D. Loga încă nu au apărut. Și nici nu vor apărea prea curând, pentru că, potrivit noii administrații, lucrările nu sunt o prioritate. În plus, proiectul a fost modificat și au crescut și costurile.
„În momentul acesta avem foarte multe șantiere începute în oraș și nu considerăm o prioritate această lucrare. Considerăm că cu acești bani putem face multe pentru cartierele din oraș. Clădirea primăriei mai poate aștepta. Mai mult, și proiectul a suferit modificări cerute de Direcția Județeană pentru Cultură, în special la tâmplăria geamurilor, care au crescut costurile. În acest moment lucrările sunt întrerupte și le vom relua cel mai probabil anul viitor”, ne-au spus acum reprezentanții primăriei.
Oficialii PMT spun că s-ar fi dat totuși un ordin de începere a lucrărilor prin iulie 2020, dată la care nu existau încă toate avizele pentru șantierul de pe C.D. Loga 1. Proiectul tehnic pentru reabilitare există încă din 2018 și a costat în jur de 60.000 de euro.
De-a lungul anilor, la clădirea de pe C.D. Loga 1 s-au făcut mai multe intervenții, în special modificări interioare. Construcția imobilului monument istoric a început în 1914, după planurile arhitectului Szekely Laszlo, însă a fost finalizată abia în 1925, din cauza războiului. Exterioarele au fost gata prin 1929, la nivel de finisaje. Primăria funcționează acolo din anul 1946, clădirea găzduind înainte Școala Comerciala Română.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XNu zugravirea exterioara a Primariei este ce lipseste orasului !
1,2 milioane de Euro? Si mai creste…
La toate renovarile (interior si exterior) faceau alte doua…
Se pare ca nimic nu e prioritare pt Fritz…
1 milion de euro pentru dezinsectie, 1 milion de euro pentru fatada primariei si in acelasi timp cade tencuiala de pe cladirile din centru, copiii invata in containere, in spitale chinezarii ieftine cad in capul pacientilor, imigranti se omoara pe strazile orasului pentru ca primaria n-a fost in stare sa-i ia de pe strazi si sa-i cazeze la numeroasele hoteluri din oras care stau goale