În 16 februarie, primarul Nicolae Robu anunța că în câteva săptămâni clădirea Operei va intra în șantier. Palatul Culturii ar trebui reabilitat de firma Alex Dia Construct SRL, care a câștigat licitația cu o ofertă de 632.000 de lei, fără TVA, adică aproape 170.000 de euro, cu tot cu TVA. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. La începutul lunii aprilie, reprezentanții instituției de pe C.D. Loga vorbeau despre o evaluare.
Suntem în luna iunie și nu se vede nicio mișcare la Operă. Oficialii primăriei spun că s-a lucrat… ceva.
„Până acum au fost realizate următoarele etape din procesul de reabilitare a faţadei principale a Operei: a fost montat în incinta clădirii echipamentul pentru analizare, inventariere si cartografiere a faţadei, în vederea stabilirii măsurilor de intervenţie necesare, apoi proiectantul a efectuat măsurători de umiditate, grad de permeabilitate şi a făcut teste cu soluţii de reabilitare, o comisie mixtă formată din executant, pietrar specializat în reabilitarea monumentelor, proiectant, diriginte de şantier, reprezentanţi ai beneficiarului şi Direcției de Monumente analizând elementele de piatră de faţadă.
A fost constatată necesitatea efectuării unei expertize suplimentare la corpul de intrare în clădirea Operei, în vederea identificării şi determinării soluţiilor de intervenţie necesare şi la structura clădirii, nu numai la cea a placării faţadei principale (pentru a identifica motivul apariţiei fisurilor în plăcile placajului şi stoparea formării de noi fisuri in placajul reabilitat sau înlocuit). De asemenea, a fost realizată măsurarea şi desenarea faţadei ce urmează a fi reabilitate şi au fost realizate testări de reacţie la anumiţi agenţi de curăţare”, au explicat, pentru tion.ro, reprezentanții Direcției de Comunicare din cadrul primăriei.
De ce nu se întâmplă totuși nimic la fațada clădirii? Se așteaptă după un raport, susțin autoritățile locale, raport care să stabilească variantele de intervenție. În plus, mai este nevoie de avize și documentații.
„Se aşteaptă raportul expertului specializat în monumente, pentru stabilirea variantelor de intervenţie: structural şi finisaje sau numai faţadă. Totodată, s-a început realizarea studiului istoric şi de intervenţie specific etapei de iniţiere a procedurilor de obţinere a acordului/avizului de la Comisia de Monumente. Etapa următoare: stabilirea gradului intervenţiei în funcţie de rezultatele expertizei, obţinerea certificatului de urbanism specific intervenţiei, întocmirea documentaţiilor pentru avize şi acorduri”, au mai spus oficialii primăriei pentru tion.ro.
Lucrările ar trebui să dureze… șase luni de la semnarea contractului, care a fost iscălit în luna februarie.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duliu Marcu a proiectat și realizat fațada actuală a Palatului Culturii. În 2003 au fost restaurate fațadele laterale ale clădirii.
În prezent, clădirea adăpostește mai multe instituții: Opera Română, Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar Csiky Gergely, Infocentrul Turistic, Atelierul de Urbanism al Primăriei Timișoara și alte spații comerciale închiriate de primărie. Renovările se vor face cu bani din bugetul local.
Articole pe aceeași temă:
Santierul pentru reabilitatea fatadei Operei Romane din Timisoara incepe cu o evaluare
Incepe reabilitarea fatadei principale a Operei din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!