În 16 februarie 2016, Robu anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Potrivit edilului-șef, nu vom vedea prea curând schele pe clădirea Operei, pentru că se începe cu… evaluarea.
„Eu le-am zis să înceapă, dar prima etapă este evaluarea. Era vorba că firma vine cu echipamente cu nacelă, nu cu schele, vine cu specialiștii care fac expertiză să vadă care dintre bucățile de travertin sunt în stare bună și pot să rămână în continuare chiar așa cum sunt, care trebuie date jos și repuse, pentru că ele în sine sunt în stare bună, dar prinderea nu este în regulă, respectiv a treia situație, unde se impun schimbări pur și simplu, pentru că și travertinul este degradat. Acestea sunt primele operațiuni care trebuie făcute. Nu s-a făcut până acum nimic, dar firma trebuie să facă, are un contract”, ne-a declarat primarul Timișoarei.
Lucrările ar trebui să dureze șase luni de la semnarea contractului, care a fost iscălit, potrivit reprezentanților primăriei, în luna februarie.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duliu Marcu a proiectat și realizat fațada actuală a Palatului Culturii. În 2003 au fost restaurate fațadele laterale ale clădirii.
În prezent, clădirea adăpostește mai multe instituții: Opera Română, Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar Csiky Gergely, Infocentrul Turistic, Atelierul de Urbanism al Primăriei Timișoara și alte spații comerciale închiriate de primărie. Renovările se vor face cu bani din bugetul local.
Articole pe aceeași temă:
Incepe reabilitarea fatadei principale a Operei din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!