Sub sloganul „Un act de cultură azi, o societate mai bună în viitor”, Asociaţia culturală Noua Acropolă, în colaborare cu Primăria Timişoara şi Cercul Militar Timişoara, organizează, în perioada 18-24 martie 2020, „Săptămâna culturii”.
Timişorenii vor avea parte de o mulţime de evenimente care mai de care mai interesante la Cercul Militar din Piaţa Libertăţii. Cu această ocazie, ei vor fi invitaţi să participe la susţinerea culturii donând cărţi pentru bibliotecile din mediul rural.
„Săptămâna culturii” va debuta în 18 martie, cu proiecţii de film documentar – „Egiptul Antic”, ateliere de pictură egipteană pe basorelief şi de Senet – unul dintre cele mai vechi jocuri cunoscute omenirii, supranumit şi „Jocul faraonilor”, explică organizatorii. Vor fi prezentate simbolurile şi regulile acestui joc, după care va fi organizat un concurs având ca premiu un joc de Senet.
Rolul poveştilor în viaţa noastră
În 19 martie, timişorenii sunt invitaţi la prelegeri filozofice – „Mandala, o călătorie către centru”, prezentată de Monica Varga, şi la o discuţie despre „Ce ne învaţă poveştile”.
Plecând de la faptul că poveştile reprezintă prima lecţie despre viaţă pe care o primesc copiii de la adulţi, o lecţie simplă, cu personaje pitoreşti, care reuşesc prin farmecul lor să îi însoţească mult timp în alegerile lor, cei prezenţi vor căuta răspunsul la mai multe întrebări. De exemplu, cât de des se întâlnesc copiii noştri cu personajele de basm, simboluri ale binelui şi răului, sau ce valoare mai acordăm azi poveştilor în educaţia copiilor.
În 20 martie, timişorenii vor putea să redescopere frumuseţea dansului popular, să participe la un atelier de legătorie de cărţi şi la o altă prelegere filozofică – „Dezvoltarea personalităţii”, prezentată de Andreea Neacşu. În aceeaşi zi va avea loc un atelier având cu subiect Codul bunelor maniere, după care cei interesaţi vor putea asista la un recital de pian şi vor putea participa la o serată dansantă.
În 21 martie, oamenii mari vor organiza un concurs de poveşti pentru copii. Sunt invitaţi să participe toţi cei care mai pot să-şi entuziasmeze inimile în preajma eroilor, a zânelor, a piticilor şi a tuturor personajelor din poveşti, anunţă organizatorii. În aceeaşi zi, melomanii sunt invitaţi la o prezentare originală a instrumentelor muzicale de suflat, susţinută de profesorul Ovidiu Papană, după care Alis Brebu îi va iniţia pe cei interesaţi în „Arta comunicării”, urmând să aibă loc şi o masă rotundă pe aceeaşi temă.
Tot în 21 martie, cei pasionaţi de aranjamentele florale vor putea participa la un atelier de Ikebana, iar apoi cei interesaţi vor putea afla o mulţime de lucruri interesante despre ceaiuri şi ceremonia de preparare a ceaiului în China Antică.
În 22 martie, timişorenii sunt invitaţi la teatru filozofic – „Mitul Peşterii”, adaptare după Platon, iar apoi la un atelier de teatru. De asemenea, va fi prezentat calendarul aztec.
În 23 martie vor avea loc proiecţii multimedia – „Frumuseţea cosmosului” şi un curs de filozofie şi psihologie.
„Săptămâna culturii” se va încheia în 24 martie, când vor fi anunţaţi câştigătorii la toate concursurile organizate, vor fi acordate premii şi vor mai avea loc proiecţii de film. Mai multe despre „Săptămâna Culturii” şi programul evenimentelor puteţi afla accesând site-ul www.noua-acropola.ro.
Mai multe informaţii puteţi obţine şi la telefon 0256/ 433.151, de luni până vineri între orele 18.00-21.00, sau sâmbătă, între 16.00-19.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!