Administrația Bazinală de Ape Banat a avut cel mai bun an din ultima perioadă, atât prin sumele mari investite la nivel regional, dar și prin paleta mare a acestora. Au fost făcute amenajări, reamenajări și realizări de investiții noi în domeniul hidrografic, dar și în ceea ce privește dotarea cu utilaje.
„Am avut cel mai bun an al al Apelor Banat. Au fost două milioane jumătate de lei investiți numai la Palatul Apelor. Restul banilor au fost dotări și investiții. Noi nu avem fonduri realizate din surse proprii atât de mari ca și alte Administrații, undeva pe locul zece la nivel național. Dar cu redistribuiri de la altele și cu sprijin de la București am reușit să ne facem treaba. Avem acum un parc de utilaje important, cu care puteam face și paradă. Dar, aceste investiții continuă, ne completăm și anul viitor cu utilaje suplimentare. Printre acestea este și o sculă de tăiat stuful. Acum cu reabilitarea canalului Bega, s-a pus piatră la maluri, nu mai merge nici cu coasa, nici cu mașina clasică de tăiat”, a declarat Titu Bojin.
Șeful ABA Banat a vorbit și despre situația Begăi pe teritoriul Timișoarei, mai precis pe porțiunea dintre Ghiroda și Uzina de Apă. Acolo vor fi făcute amenajări, se vorbește și despre posibilitatea sporturilor nautice, mai ales că acum pe canal circulă vaporetto. De asemenea, întreținerea nodului de la uzină este extrem de importantă pentru că este ultimul mijloc de retenție înainte de oraș dacă apar poluări în aval.
Cea mai bună veste este legată de nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român.
„Mai avem lucrarea la Sânmihaiu Roman, este în derulare procedura investiției, este făcută publicitatea, este așteptată depunerea ofertelor. Am efectuat vizita în teren a firmelor interesate, sunt șapte firme care doresc să participe la licitație. La începutul lui februarie se închide partea derulării în vederea licitației, iar la sfârșitul lui februarie sau în martie sper să avem desemnată firma care se va ocupa de reabilitare”, a mai spus Titu Bojin.
Conform șefului ABA Banat, Timișul are cel mai dezvoltat sistem hidrotehnic din România, iar aceasta încă din anii 1700. Sunt 1600 de kilometri de diguri, și sunt bine întreținute, spune Bojin. Pentru anul viitor, Administrația Apelor speră la un buget sporit, fiind așteptată și demararea reabilitarea sistemului hidrotehnic de pe Bârzava.
Citiți principiile noastre de moderare aici!