Cu acest prilej, luni, 30 ianuarie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de trei ierarhi, format din ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, părintele Siluan, episcopul ortodox român din Ungaria și părintele Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Manifestările cultural religioase închinate Sfinților Trei Ierarhi au fost prefațate la Timișoara de conferința „Sfinții Trei Ierarhi, icoane ale slujirii liturgice”, la care au luat parte profesorii, studenții și elevii teologi de la cele două instituții de Teologie din oraș.
Declarată monument de artă pentru frumusețea și măreția ei, Catedrala Mitropolitană din Timișoara este una dintre cele mai reprezentative lăcașuri ortodoxe din Europa. Construcţia acesteia a început în anul 1936 prin sfinţirea pietrei fundamentale de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. Au fost necesari cinci ani de muncă intensă până la ridicarea tuturor lucrărilor de arhitectură, suprafaţa construită cuprinzând 1.542 mp, iar volumul în jur de 50.000 mc, capacitatea fiind estimată la aproximativ 5.000 de credincioşi. În toamna anului 1946, după zece ani, noul lăcaş, împodobit cu cele mai bune şi mai alese opere, aştepta solemnitatea târnosirii şi încredinţării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocşilor din Banat.
La această mare procesiune a participat însuşi patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din toate colţurile pământului românesc. Lucrările de sculptură şi aurire sunt opera sculptorului Stefan Gajo şi au fost realizate în perioada 1944-1946. Pictura catedralei a fost realizată de artistul plastic Anastase Demian, în aproximativ şase ani. Din punct de vedere arhitectural, catedrala are ca model bisericile moldoveneşti din epoca lui Ştefan cel Mare, dar într-o concepţie amplificată, la alte proporţii. Catedrala se întinde pe o suprafaţă clădită de 1.542 mp, cu lungimea de 63 m, lăţimea de 32 m. Înălţimea totală a acesteia este de 90,5 m, volumetria situându-se în jur de 50.000 mc, iar suprafaţa accesibilă credincioşilor fiind de 1.084 mp. Capacitatea sfântului lăcaş este de aproximativ 5.000 de persoane.
Catedrala are 11 turnuri acoperite cu ţiglă smălţuită fabricată la Jimbolia (pe fondul ţiglelor se disting cele trei culori ale drapelului naţional: roşu, galben şi albastru). În vârful turlelor sunt aşezate şase cruci, trei mitre şi şase “capete” de cruci. Crucea cea mai mare, aşezată pe cupola Pantocratorului, are înălţimea de 6,90 m, la care se adaugă înălţimea soclului crucii de 4,10 m, însumându-se înălţimea de 11 metri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!