Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină importantă, marcând momentul în care Isus Hristos, după învierea Sa din morți, s-a înălțat la cer în fața discipolilor Săi.
Aceasta este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din a șasea săptămână după Paște. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” și „Adevărat S-a Înălțat!”.
Potrivit Bibliei, Isus Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Pentru a nu suferi din cauza despărțirii, îngerii le-au spus ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astăzi, în biserici se face pomenirea tuturor eroilor români care au murit de-a lungul timpului luptând pentru credință, libertate și dreptate.
Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.
„În ziua de joi, 25 mai 2023, la ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credință și țară.
Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”, transmit reprezentanții Mitropoliei Banatului.
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Ziua Eroilor, sărbătorită și la Timișoara, pe 25 mai
Citiți principiile noastre de moderare aici!