Muzeul Satului Bănățean Timișoara în colaborare cu Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, secția Arte „Deliu Petroiu” instituții de cultură finanțate de Consiliul Judeţean Timiş , organizează marți, 1 martie, de la ora 11 la Bastionul Maria Theresia, „Sărbătoarea Mărțișorului”.
„Într-o atmosferă de poveste, muzică și poezie, grupul Senioarele organizează expoziția de mărțișoare, proiecția de film cu și despre meșteșug, acțiune care va fi urmată și de un atelier demonstrativ, cu elevii de la Liceul Silvic, coordonat de d-na Mihaela Maria Kocsis, bibliotecar”, transmit cei de la Muzeul Satului Bănățean Timișoara.
Participă grupul Senioarele, membrii cenaclului „Tinere condeie”, alături de soliștii vocali: Maria Garas, Petrică Iancu, Maria Borțun Popescu.
„Mărțișor” cu Sebastian Alexa, Ana Maria Apostol, Mihaela Florescu, Cristian Ghera, Slavița Grigoroaie, Steluța Guțiu, Maria Hadiji, Cristian Huț , Miroslava Blazena Karkus, Daniela Lukacs, Aurelia Mateiu, Simona Daniela Molnar, Dana Pătrașcu, Gabriela Pietreanu, Gabriel Potra, Lidia Vărșândan Ștef, Ioana Țiț, George Zamșa, astfel este intitulată noua expoziție aflată pe simezele Secției de Arte „Deliu Petroiu”, (Complex Bastion Maria Theresia, Timișoara, Corp A).
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 1 martie, de la ora 16:30. Poate fi vizitată până pe 11 martie.
Foto: Facebook /Biblioteca Județeană Timiș
Intrarea este gratuită. Evenimentul va fi organizat cu respectarea tuturor măsurilor și a regulilor de siguranță sanitară impuse de autorități.
Obiceiuri și tradiții de 1 Martie
Ziua de 1 Martie aduce cu ea un obicei numit mărțișor. Împletirea celor două culori – roșu și alb- reprezintă o contopire a anotimpurilor şi o modalitate prin care iarna oferă locul primăverii. Considerat a fi un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii, mărţişorul era scos după nouă sau 12 zile sau la o altă sărbătoare a primăverii. Era lăsat de către copii pe ramurile pomului ca să fie sănătoși.
În Moldova, pe 1 Martie fetele sunt cele care dăruiesc mărțișoare bărbaților. Pe 8 martie le oferă bărbații femeilor mărțișoare. În Dobrogea însă, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor. Pe urmă, este aruncat spre cer, pentru noroc. În Transilvania, simbolul primăverii este purtat în primele două săptămâni ale lunii. Apoi, pentru a speria duhurile rele, mărțișoarele sunt atârnate de uși sau ferestre.
În Banat, tinerele se spală cu zăpadă în prima zi din martie, pentru a fi iubite mereu. În Bucovina, încă se respectă obiceiul ca părinții să lege copiilor o monedă de argint ori aur de gât sau de mână cu șnur roșu. Simbolizează norocul, dar aduce și sănătate.
Tradițiile arată că mărțișorul nu trebuie aruncat la gunoi, deoarece acest lucru aduce ghinion. Mărţişorul se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinion.
Unde mai găsim mărțișoare, la Timișoara
- Piaţa Victoriei
- Piaţa Libertății
- Ceas Floral – Bd. Proclamaţia de la Timişoara platou
- Str. Mărăşeşti (de la str. Brediceanu spre Str. Gheorghe Dima)
- Parcul Copiilor (B-dul Revoluţiei 1989) – platou
- Piaţa A.Mocioni – platou Profi
- Bd. Regele Carol I ( de la str. Gen.I.Dragalina până la I.Vacarescu, partea dreaptă)
- Piaţa Nicolae Bălcescu ( în faţa şcolii Grigore Moisil)
- Bd. Dâmboviţa – platou (vis-à-vis de restaurant Nora)
- Calea Șagului colţ cu Str. Ana Ipătescu
- Piaţa Doina – platou
- Platou Şcoala Generală Nr. 30
- Calea Buziaşului – platou Profi
- Str. Arieş colț cu B-dul Rebreanu – platou bănci
- Str. Daliei (între str. Al. Vaida Voievod şi L. Catargiu)
- Str. S. Bărnuţiu – Calea Dorobanţilor (zona Modern)
- Piaţa Traian
- Str. Sf. Ap.Petru şi Pavel -vis-a-vis de piaţă
- Calea Aradului colţ cu Str. Liniştei – zona Piaţa Verde
- Calea Torontalului – platou bucla tramvai
- Str. Circumvalaţiunii colţ cu Ghe. Lazar (platou Lensa)
- Zona Dacia – parc
- Str. Gheorghe Lazăr colţ cu Bd. Cetăţii – platou Profi
Pe aceeași temă:
FOTO. Mărțișoare în centrul Timișoarei: pisici, buburuze, broșe și categoria Ag
Citiți principiile noastre de moderare aici!