În anul 2020, anul pandemiei de coronavirus, importanța poveștii Sfântului Martin devine cu atât mai semnificativă cu cât copiii de la cele două grădinițe germane din Timișoara, ”Nikolaus Lenau” și ”Franz Lukas” (structură care aparține de Lenau) l-au sărbătorit pe sfânt de acasă, însă alături totodată de alți copii din mai multe land-uri ale Germaniei.
Astfel, copiii au știut în fiecare clipă că, în pofida distanțării fizice, îl sărbătoresc pe Sfântul Martin împreună, ca o comunitate, cum se întâmpla în anii trecuți – atunci când copiii de la cele două grădinițe mergeau la biserica din Bălcescu de unde lansau lampioane, cântau și împărțeau covrigi cu cei din jur.
Sărbătoarea Sfântului Martin este o sărbătoare care intră în tradițiile germane, tradiții pe care grădinițele ”Nikolaus Lenau” și ”Franz Lukas” din Timișoara încearcă să le respecte și promoveze în rândul copiilor. Astfel, miercuri, 11 noiembrie, la ora 18:00, ora Germaniei, respectiv ora 19:00, ora României, copiii de la cele două grădinițe timișorene, dar și copii din mai multe land-uri germane, au ieșit în fața caselor, cu lampioane colorate făcute chiar de ei, pentru a cânta și a-l sărbători la unison pe Sfântul Martin – un sfânt al bunătății și solidarității.
”Ambele grădinițe germane au preluat această idee și au transmis-o părinților, pentru ca toți copiii să trăiască și momente fericite, în aceste clipe de incertitudine provocate de pandemie. Aceste mici festivități reprezentative obiceiurilor și tradițiilor noastre germane, pe care le sărbătorim an de an în grădiniță, capătă în momentul de față o importanță covârșitoare pentru fiecare copil în parte. Copilul trebuie să simtă că nu sărbătorește singur, ci, într-un fel sau altul, alături de colegii si prietenii lui.”, a declarat Cecilia Bundău, directorul Grădiniței „Nikolaus Lenau” din Timișoara.
Cine a fost Sfântul Martin?
Sfântul Martin a trăit în secolul IV, într-o familie de militari, servind la rândul său în Armata Imperiului Roman. Legenda spune că într-o seară târzie de toamnă, acesta a vrut să intre în cetate, când a întâlnit un cerșetor, zgribulit de frig. Martin și-a dat jos mantia, a tăiat-o în două și i-a dat jumătate cerșetorului. După ce a intrat în cetate, a avut o viziune: l-a visat pe Iisus, îmbrăcat în jumătatea lui de mantie, spunându-i că ceea ce îi dăduse cerșetorului i-a dat, de fapt, lui. După acest moment, Martin a trecut la creștinism, a devenit episcop și dorința sa era ca în fiecare casă să existe lumină – de unde s-a păstrat procesiunea cu lampioanele. Totodată, în spiritul bunătății Sfântului Martin, copiii primesc covrigi pe care îi împart cu ceilalți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!