Chiar dacă este cunoscut sub denumirea de Parcul Botanic, reprezentanţii municipalităţii spun că denumirea corectă este de Grădina Botanică.
„Parcul Botanic de la prima sa amenajare a fost conceput ca şi grădină botanică, pentru a îndeplini funcţii multiple: ştiinţifică, didactică, educativă şi recreativă, întinzându-se pe o suprafaţă de 8,41 ha. În anul 1986, pentru a ocoli obligativitatea unui decret prezidenţial de înfiinţare a unei grădini botanice, se hotăreşte denumirea de Parc Botanic, în aşteptarea unei perioade mai bune. În documentele cu destinaţie internaţională se utilizează, însă, denumirea de Grădina Botanică din Timişoara. În anul 2007, prin HCL nr. 493/2007 privind „Lista cu denumirile unor parcuri, scuaruri şi locuri de joacă pentru copii, din Municipiul Timişoara”, Parcul Botanic a fost denumit Grădină Botanică”, explică viceprimarul Dan Diaconu.
Grădina Botanică din Timişoara este împărţită în mai multe sectoare – Ornamental, Flora României, Flora Americii de Nord, Flora Asiei, cu Grădina Japoneză, Flora Mediteraneană, cu Grădina Romană, Plante medicinale şi Sistematica plantelor.
În prezent, grădina adăposteşte 218 specii, din peste 1.000 câte au existat în trecut, dintre care 43 de colecţie, potrivit autorităţilor locale, specii care nu se regăsesc în celelalte parcuri ale Timişoarei.
În ceea ce priveşte lucrările de reamenajare, acestea s-au blocat la stadiul de proiect în timpul fostei administraţii.
„În anul 2006 s-a întocmit studiul de fezabilitate privind reamenajarea şi modernizarea Grădinii (Parcului Botanic), iar în anul 2010 acest studiu a fost actualizat conform HG nr. 28/2008, întocmindu-se şi proiectul tehnic”, afirmă Diaconu.
Pe principiul să ne bucurăm de ceea ce avem, autorităţile locale vor organiza anul acesta Ziua Grădinii Botanice, în data de 26 septembrie. Joi, de la ora 12:00, va avea loc un tur al grădinii în care se vor prezenta istoricul şi speciile deosebite care se găsesc acolo. Cei interesaţi vor afla, cu această ocazie, ce înseamnă o grădină botanică, cum este concepută o grădină botanică, care este ordinea de plantare a arborilor, arbuştilor şi florilor în grădină şi, nu în ultimul rând, cât de importantă este conservarea biodiversităţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!