Vineri, de la ora 17, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timişoara, sârbii vor aprinde un trunchi de stejar marcând astfel Crăciunul după calendarul pe stil vechi. Potrivit tradiţiei, cu cât flăcările vor fi mai mari şi cu cât vor ieşi mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.
După aprinderea focului, credincioşii care sosesc la biserică pleacă la colindat. „În satele noastre se pregăteşte mâncarea specială pentru seara zilei de Ajun de Crăciun. Totul este de post şi preparat după reţete tradiţionale – fasole sârbească tradiţională şi cesniţa impletită care nu va lipsi nici la masa de Crăciun”, ne-a spus preşedintele Uniunii Sârbilor din România, Slavomir Gvozdenovici. Cesniţa este o prăjitură în care se pune un ban şi se spune că cine îl găseşte are noroc tot anul. Tot cu ocazia Crăciunului, în biserici şi în casele sârbilor se pun paie pe jos. Badnjak-ul va fi aprins în toate bisericile credincioşilor de rit vechi din Banat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!