Şefii camerelor de comerţ din zona Banatului istoric, din România şi Serbia vor o colaborare economică mai intensă. De asemenea, se discută tot mai mult despre posibilitatea cetăţenilor sârbi de a lucra în România. Iar pentru aceasta va fi realizat un studiu care să analizeze oportunitatea unor asemenea măsuri.
Cetățenii sârbi beneficiază de posibilitatea de a se angaja pe piața muncii din România, având în vedere că legislația română permite acest lucru. CCIAT va realiza un studiu privind necesarul de forță de muncă în județul Timiș pe sectoare de activitate, după care se va organiza o întâlnire, la Timișoara sau Kikinda, între angatorii timișeni și cetățenii sârbi care doresc să muncească în România. Acum rămâne de văzut dacă sârbii chiar ar fi interesaţi să lucreze pe salariile româneşti, cunoscut fiind că aceştia lucrează de obicei în vestul Europei, desigur pe salarii mai bune.
Tibor Sebek, reședintele CCI Kikinda și a prezentat în cadrul discuţiilor purtate strategia de dezvoltare a regiunii Banatului istoric din perspectiva Serbiei și a solicitat sprijinul Camerei de Comerţ Timiş în a face demersuri pe lângă autoritățile române pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu activitate continuă, lucru care ar duce la fluidizarea traficul de mărfuri și persoane între cele două țări.
“În calitate de invitați la lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-sârbe de cooperare economică care va avea loc la Belgrad, între 25-26 iunie 2013, CCIA Timiș și CCI a Serbiei pregătesc un set comun de propuneri care să fie incluse în mandatul și protocolul ce urmează a fi semnat. În acest sens, este foarte important să susținem înființarea unei structuri asociative, sub forma unui consorțiu, care în baza unui proiect finanțat de UE să asigure elaborarea, implementarea și monitorizarea strategiei de dezvoltare economică a Banatului în regiunea transfrontalieră“, a declarat Emil Mateescu, consilier al Președintelui CCIA Timiș.
Protocolul de colaborare dintre organizaţiile camerale din cele două ţări include Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin – de partea română, Camera Economică Regională Kikinda, Camera Economică Regională Pancevo și Camera Economică Regională Zrenjanin – de partea sârbă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!