În cadrul campaniei „Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național”, reprezentanții Inpsectoratului de Poliţie al Judeţului Timiș au prezentat în spaţiul expoziţional al Muzeului Banatului de la Bastionul Theresia mai multe obiecte de patrimoniu confiscate de la traficanți. Astfel, timișorenii au putut admira mai multe sarcofage, puști și pistoale, multe dintre ele confiscate recent din casa unui timișorean de 44 ani. La începutul lunii martie, oamenii legii au găsit 30 de arme, 14 săbii, trei baionete, o coloană votivă romană, patru pietre de râşniţe și șase posibile sarcofage romane în locuința bărbatului.
Obiectele expuse miercuri urmează să fie donate Muzeului Banatului.
La eveniment au participat și arheologii Florin Drașovean și Alexandru Flutur, Călin Timoc, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Vest Timișoara, și Zoran Marcov, muzeograf și specialist în arme.
„Fiecărui proprietar, membru al societăţii civile, care deţine în patrimoniul său un bun cultural mobil clasat (tablou, icoană, monedă, bijuterie) îi este garantată de către stat această proprietate. Acesta are obligaţia să protejeze integritatea bunului cultural mobil aflat in patrimoniul său, deoarece acest obiect reprezintă o parte a tezaurului cultural naţional, o proprietate comună a poporului, o parte a identităţii culturale a neamului. Proprietarul individual trebuie să fie conştient că proprietatea sa aparţine şi întregului popor. Totodată, acesta trebuie să creeze condiţiile optime de securitate şi depozitare a bunurilor de patrimoniu aflate în proprietatea lui şi să asigure, la nevoie, restaurarea de către un specialist a bunurilor culturale mobile pe care le deţine”, amintesc reprezentanții IPJ Timiș.
Proiectul „Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național” se desfășoară cu ajutorul Inspectoratului General al Poliției Române, în parteneriat cu Fundaţia Colegium XXI.
Articole pe aceeași temă:
Un intreg arsenal roman confiscat de la un barbat din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!