Cu şase-şapte ani în urmă, jucătorii de loto din întreaga ţară erau aduşi la disperare de cele patru mari câştiguri care ajunseseră la Timişoara într-un timp relativ scurt. Mai mult decât atât, bânăţenii puneau atunci mâna pe trei premii consecutive la categoria I. Însă, de la ultimul buletin norocos jucat, în primăvara lui 2005, la agenţia din Piaţa 700, Fortuna şi-a legat la gură sacul pe care-l deşertase altădată cu generozitate. De atunci, secetă totală, întreruptă doar, când şi când, de câştigurile la categoriile inferioare.
„Nu mai avem o situaţie exactă a tuturor câştigătorilor”, spune Marius Urdeş, unul din inspectorii Centrului de Profit Timiş, aşa cum se numesc acum sucursalele judeţene Loto. În august, anul trecut, Loteria Română introdusese sistemul unic de plată, pe baza căruia câştigurile se pot ridica oriunde în ţară, indiferent unde a fost jucat biletul cu noroc.
„Numai pentru sumele mai mari de 10.000 de lei trebuie să pleci la Bucureşti pentru a-ţi lua banii. Jucătorii cu vechime o ştiu deja, doar cei cu ceva mai puţină experienţă într-ale loteriei trec pe la noi să se intereseze. Dintre aceştia din urmă, trei au câştigat anul trecut la categoria a II-a, cu 5 numere, cea mai mare sumă obţinută fiind de 24.000 de lei”, a explicat Urdeş
Foarte puţin, faţă de milioanele cu care erau răsfăţaţi altădată jucătorii din Timişoara. Ce-i drept, nici nu se mai joacă la loto cu aceeaşi fervoare.
Acum trei-patru ani, un report ca cel de acum, de aproape 6 milioane de euro, ar fi făcut cozi lungi la toate agenţiile din oraş. Cum grosul jucătorilor îl reprezintă însă pensionarii şi bugetarii, categoriile sociale cele mai încercate anul trecut, salariile mici, lipsa banilor de medicamente şi perspectivele deloc roze privind bugetul familial au omorât până şi speranţa unui câştig peste noapte. Cozile de la agenţii au dispărut, iar cei ce îşi mai pun nădejdea în potul cel mare joacă mai puţin şi o fac mai rar. Potrivit estimărilor celor de la Centrul de Profit Timiş, încasările au scăzut în 2010 cu cel puţin 15% faţă de anul precedent, când se simţea deja o scădere faţă de vârful reprezentat de 2008.
„Anul acesta a început totuşi ceva mai bine, lumea fiind atrasă de reporturile succesive la categoria I, la care Marele Premiu n-a mai fost adjudecat de patru luni” arată inspectorul Marius Urdeş.
Aşteptat de o ţară întreagă, premiul cel mare a ajuns deja, înaintea primei trageri din această săptămână, la 5,9 milioane de euro, iar cu sumele ce se vor juca joi va fi trecută cu siguranţă şi bariera celor 6 milioane de euro. Comparativ, ultimul premiu al categoriei I la 6/49, cel din 24 octombrie 2010, nu-i adusese fericitului câştigător „decât” ceva mai mult de 1,7 milioane de lei.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!