Un număr de șase blocuri cu 324 de apartamente vor fi reabilitate termic pe fonduri europene. Totul ar trebui să se întâmple în următoarele 16 luni. Proiectul a fost aprobat pe POR – Axa prioritară 3 și are un cost total estimat de 5,7 milioane de lei, din care 3,35 nerambursabili, restul banilor fiind acoperiți de contribuțiile proprietarilor și de primărie.
Este vorba despre blocurile de pe străzile Aleea FC Ripensia nr. 4-8, Bd. Corneliu Coposu nr. 18, bl P5, str. Surorile Martir Caceu nr. 27, bl. A2, str. Măgura nr. 6, bl 44, sc A și B, str. Mareșal Averescu nr. 51, bl E 14/2 și str. Învățătorului nr. 3, bl 53, sc A și B. Aici se vor face lucrări de izolare termică pereți exteriori, înlocuire tâmplărie neconformă cu tâmplărie PVC, închidere balcoane cu tâmplărie PVC, termoizolație planșeu peste subsol și planșeu peste ultimul nivel. În urma lucrărilor, timișorenii care locuiesc în ele ar trebui să aibă un confort termic mai bun și facturi mai mici la căldură.
„Vorbim despre un confort termic mai bun, și de o eficiență energetică îmbunătățită sensibil, cu o subvenție plătită de noi mai redusă și un aport la înfrumusețarea aspectului orașului. Blocurile anvelopate arată mult mai bine decât înainte de această intervenție (…) Eu aduc garanțiile că vom absorbi tot ce se poate absorbi, ca fonduri europene”, a declarat primarul Timișoarei.
Finanțarea vine pe POR – Axa 3/3.1A, unde primăria a depus până acum cereri de finanțare pentru 18 proiecte, cu 74 de blocuri și 3.594 de apartamente. Potrivit reprezentanților PMT, majoritatea au trecut deja de verificările de conformitate administrativă și eligibilitate. Este vorba despre o valoare totală de 85,9 milioane de lei.
Pe exercițiul financiar trecut, 2007-2013, Primăria Timișoara a reușit să reabiliteze 51 de blocuri. Lucrările au avut succes la 50 dintre ele, însă pe Calea Șagului 31-33 încă mai sunt schele. Acolo au fost probleme mari la rezistența imobilului, așa că șantierul a fost oprit. În octombrie 2016, consilierii locali au decis să aloce încă 1 milion de lei pentru reparațiile la fațadă, însă șantierul nu e închis nici acum.
„În cazul blocului de pe Calea Șagului, din păcate, realitatea în teren a fost alta decât ceea ce a rezultate din documente și nu s-a putut finaliza proiectul pentru că se impun intervenții care nu au făcut obiectul licitației, obiectul caietului de sarcini. Să sperăm că nu mai avem asemenea ghinioane, să fie mascate lucruri care să ne creeze dificultăți în implementare. Nu putem să aducem nicio garanție, am avut 51 de blocuri în implementare, cu 50 am reușit, cu unul nu. Rata de reușită a fost totuși bună, dar ne-ar fi plăcut să reușim și cu acela. E foarte deranjant pentru cetățenii care locuiesc în acel bloc să stea schelele atâta amar de vreme, să nu se finalizeze lucrările, dar n-a fost vina nimănui”, a explicat Nicolae Robu.
Pentru blocul de pe Calea Șagului 31-33 se va face o nouă licitație.
„Am crezut că firma care a avut lucrarea va face până la capăt ce se poate face, pentru că mai sunt niște lucruri care pot fi făcute, și abia restul să licităm. Mai insistăm pe această idee. În general, când scoți la licitație continuarea a ceva ce a făcut o firmă, nu este înghesuială la continuare. Am vrea ca firma respectivă să încheie ceea ce a avut în sarcină și să scoatem la licitație numai ce a apărut suplimentar și nu putea fi făcut în baza contractului inițial”, a completat edilul-șef.
Potrivit acestuia, blocurile care vor fi reabilitate vor fi zugrăvite în culori mai vii decât cele de până acum, la care s-a folosit mai mult gri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!