„Copiii au afecţiuni diferite, unele mai grave, altele mai puţin. Nu are niciunul TBC, ci doar infecţii respiratorii şi erupţii pe piele”, spun medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timişoara.
Cei şase copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 9 ani, au fost aduşi din Hunedoara, cu o salvare, la spitalul din Timişoara. Mama lor are tuberculoză şi urmează un tratament de specialitate. Copiii au fost trimişi la Timișoara de medicii de la pneumologie din Hunedoara pentru evaluare TBC, adică pentru a se stabili dacă nu au şi ei această boală.
„Cei şase fraţi sunt în grija noastră. Ei nu au tuberculoză, dar, fiind contacţi ai unui bolnav, fac tratament profilactic. Mai au infecţii ale căilor respiratorii superioare sau alte probleme, dar, în mod normal, ei nu ar trebui să stea internaţi la noi prea mult. Din păcate nu îi putem lăsa nici pe drumuri. Ei fac acum tratament pentru celelalte afecţiuni pe care le mai au. În mod firesc, ei trebuie evaluaţi în Dispensarul anti-TBC, li se dă profilaxie şi sunt trataţi în ambulator pentru alte afecţiuni. Cu siguranţă, însă, cazul lor este unul social, e posibil ca familia să nu îi poată îngriji. Deocamdată copiii sunt aici, îi tratăm şi vom încerca să aflăm mai multe date despre familie pentru a şti ce vom face în continuare”, explică dr. Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara.
Musta a precizat că cei şase pacienţi sunt bine şi au cerut voie să se joace în curtea spitalului.
„Copiii sunt în vacanţă, vor să se joace şi au cerut voie să iasă în curtea spitalului. Cel mai mare dintre fraţi e „şef de salon” şi are grijă de cei mai mici”, adaugă medicul timişorean.
În salonul spitalului, Roberto, copilul de 9 ani, stă ca un om mare pe pat lângă trei dintre micuţii care au adormit la prânz. E supărat că unii dintre cei mici nu îl ascultă. „Câteodată îs răi şi atunci îi pun în pat”, spune Roberto. „Mama e acasă, cu bunica şi cu încă doi fraţi. Tata a plecat de acasă pentru o ceartă cu mama. Copiii mai mici s-au simţit rău şi atunci am venit aici. Eu nu prea sunt bolnav, da stau cu ei”, mai povestește băiatul.
Pe paturi, între scutece de unică folosinţă şi pahare pentru apă, au o păpuşă şi o maşinuţă primite de la grădiniţa socială unde merg ei.
Medicii timișoreni spun că micuţii vor fi trataţi pentru afecţiunile pe care le au, după care vor lua legătura cu autoritățile din Hunedoara şi cu familia pentru ca micuţii să se întoarcă acasă.
„Acum mai trece pe la ei psihologul spitalului, dacă e nevoie. În cazul în care vom constata că nimeni nu se interesează de ei sau că nu va veni nimeni să-i ia acasă, va trebui să luăm legătura cu Direcţia pentru Protecţia Copilului. Dar, deocamdată, îi îngrijim din punct de vedere medical”, a completat dr. Virgil Musta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!