Doi medici de la Secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean Timișoara au plecat în Capitală, unde vor monta un plămân artificial unui pacient, victimă a incendiului din clubul Colectiv, internat la Spitalul „Dr. Bagdasar-Arseni”. Este vorba de Marius Păpurică și Claudiu Neamțu.
Vineri vor mai pleca încă patru medici de pe aceeaşi secţie – ATI, care vor rămâne acolo să desfășoare activitate medicală, inclusiv serviciu de gardă.
Dispozitivul numit ”plămân artificial” este al spitalului din București, dar medicii timișoreni au cea mai mare experiență în montarea acestuia.
„Doi colegi de la Terapie Intensivă au plecat în cursul zilei de astăzi (n.r. – joi) la Bucureşti. Centrul de la Timişoara este cu cea mai mare experienţă în montarea plămânului artificial. Prima montare va fi la Spitalul Bagdasar, urmând să meargă apoi la Pantelimon. Alţi patru medici vor pleca spre spitalul din Bucureşti, care vor lucra câte o săptămână, câte doi pe unitatea medicală. Cei patru medici vor sta acolo o săptămână, urmând ca după o săptămână să vină alţi patru medici din Timişoara”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Ce înseamnă plămân artificial? O tehnică relativ nouă, prin care sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea dioxidului de carbon în exces și oxigenarea sângelui.
Dispozitivul este numit și ”plămân artificial”, întrucât structura sa este asemănătoare cu cea a alveolelor pulmonare, suplinind funcția plămânului.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!