Dintre cei 297 de candidați care au predat lucrarea scrisă, 233 au promovat până la urmă examenul. Înainte de contestații, numărul acestora era cu șase mai mic. Per total, au fost nouă medii de 10, 78 de medii între 9 și 9,99 și 146 de medii între 8 și 8,99. Față de rezultatele inițiale, doar numărul mediilor între 8 și 8,99 s-a modificat. Anul acesta, cu o rată de promovare de 78,45% la examenul de definitivare, Timișul s-a situat sub media națională de 79,37%.
Cele nouă medii de 10 au fost obținute de profesori care s-au pregătit pentru următoarele discipline: câte două la Limba și literatura engleză și Religie ortodoxă și câte una la Arte vizuale, Istorie, Limba română și literatura pentru copii (nivel de grădiniță), Limba și literatura germană maternă și Religie penticostală.
De fapt, la examenul de definitivat din Timiș s-au înscris, la începutul anului școlar, 355 de candidați. Dintre aceștia 332 au fost admiși la proba scrisă. La examenul susținut la Colegiul Național „C.D. Loga” Timișoara, însă, s-au prezentat numai 315. Alții 17 s-au retras în timpul probei din motive personale, iar unul a fost eliminat.
Spre comparație, anul trecut, în Timiș, la proba scrisă s-au prezentat 290 dintre cei 312 candidați înscriși. Alții 14 s-au retras în timpul probei, astfel că au rămas 276 de candidați care au finalizat toată procedura. Dintre aceștia, 184 (66,7%) au promovat concursul. La nivel național, procentajul a fost de 70,8%.
Peste 60 de candidați nu au promovat
Proba scrisă a fost, de fapt, a doua etapă a concursului de definitivat. Prima a fost eliminatorie și a presupus susținerea, în ultimul an, a două inspecţii şcolare de specialitate și evaluarea portofoliului profesional personal.
Pentru a promova examenul, un candidat trebuie să aibă o medie mai mare sau egală cu 8. Nota la proba scrisă reprezintă 70% din medie, în timp ce notele de la cele două inspecții de clasă și cea pentru portofoliu reprezintă fiecare 10%.
Dintre cei 64 de candidați din Timiș care nu au promovat examenul, 30 au avut medii între 7 și 7,99, 27 au avut medii între 6 și 6,99, iar șapte au avut medii între 5 și 5,99.
Vă amintim, concursul de definitivat reprezintă o modalitate de avansare în cariera didactică, fiind obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. La înscriere, candidații trebuie să aibă cel puțin un an de vechime în învățământ. Dacă trec examenul de definitivare, aceștia primesc și titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar. Pe de altă parte, cei care îl pică pot angaja doar cu statut de profesor debutant. Profesorii angajați pe perioadă determinată (suplinitori) care promovează examenul de definitivat își pot, de asemenea, continua activitatea pe același post. Pentru acest lucru, însă, este nevoie și de o decizie a consiliului de administrației al școlii în care predau.
Pe aceeași temă:
Rată de promovare de 76%, după rezultatele inițiale de la examenul de definitivat, în Timiș
Un profesor, eliminat de la examenul de definitivat din Timiș
Definitivat 2022: rată de promovare de 66,7% în Timiș și trei note de 10
Citiți principiile noastre de moderare aici!