Primarul Timișoarei a anunțat, marți, că municipalitatea pregătește o schimbare destul de importantă în ceea ce privește taxele și impozitele pentru anul viitor.
Edilul-șef susține că a analizat taxele și impozitele locale, prin prisma Codului Fiscal în vigoare, așa că a decis să facă și o serie de reduceri, ba chiar să elimine unele dintre taxele percepute până acum de primărie.
„La impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, pentru clădirile rezidențiale și clădirile anexă, în 2016, cota avută în vedere este de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii. În 2017 am decis să reducem această cotă la 0,08%, pentru că acesta este minimum prevăzut prin noul Cod Fiscal. Drept urmare, persoanele fizice vor avea de plătit mai puțin pentru clădirile rezidențiale și pentru anexele acestora. Pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, în 2016 am aplicat 0,6% la valoarea impozabilă a clădirii. În 2017 vom reduce această costă la 0,2%. În cazul persoanelor juridice, clădiri rezidențiale, cota avută în vedere este de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii. O vom reduce în 2017 la 0,08%, ca și mai sus, pentru că acesta este nivelul minim stabilit prin lege. Pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice am avut 1% din valoarea impozabilă a clădirii. În 2017 o vom menține”, a explicat Robu.
Primarul a ținut să precizeze că taxa pentru servicii de reclamă și publicitate nu se modifică anul viitor, așa că rămâne tot la cota de 1%.
O altă schimbare importantă este că se renunță de tot la Taxa pe spectacole.
„S-a avut în vedere 2% pentru spectacolul de teatru, balet, operă, operetă, concert sau altă manifestare, prezentarea de film la cinematograf, spectacol de circ sau orice competiție sportivă internă și internațională. A fost 5% în cazul oricărei alte manifestări artistice diferite de acestea. În 2017 am decis să mergem la 0%. Deci nu mai percepem niciun fel de taxe, niciun fel de impozit. Suntem oraș desemnat Capitală Europeană a Culturii și trebuie să încurajăm organizarea de spectacole, de evenimente culturale, artistice și sportive”, a anunțat primarul.
Unele scutiri de impozite rămân valabile și în 2017, iar timișorenii care dețin mașini hibride nu vor plăti deloc impozit pe autoturisme.
Scade, totodată, impozitul pentru mijloacele de transport – nave de sport și agrement. Dacă până acum s-a plătit 1.119 lei, din 2017 se va plăti 500 de lei, potrivit lui Robu.
Reprezentanții primăriei au decis să reducă și unele taxe pentru eliberarea anumitor avize sau autorizații, cum ar fi cea pentru eliberarea certificatului de urbanism sau cea pentru eliberarea de urgență a autorizației de construcție.
„Pentru eliberarea certificatului de urbanism, în 2016, în funcție de suprafața vizată, taxele au fost după cum urmează: până la 150 mp, inclusiv a fost 6 lei și va fi 5 lei. Între 150 și 250 de mp a fost 7 lei, va fi 6 lei. Între 251 și 500 mp a fost 9 lei, va fi 7 lei. Între 501 și 750 mp a fost 12 lei, va fi 9 lei. Între 651 și 1.000 mp a fost 14 lei, va fi 12 lei. La peste 1.000 mp, aici era 14 lei + 0,01 lei/mp pentru fiecare mp care depășește 1.000 de mp. Rămâne la fel. Taxa pentru eliberarea unei autorizații privind lucrări de racorduri și branșament în rețelele publice de apă canalizare, gaz, termice, energie electrică, televiziune… a fost 13 lei pentru fiecare racord, în 2017 va fi 5 lei pentru fiecare racord. Trebuie să îi încurajăm pe oameni să se racordeze. Taxa pentru eliberare a certificatului de nomenclatură stradală a fost 9 lei, va fi 1 leu”, a mai spus primarul.
Se diminuează și taxa pentru eliberarea de autorizație de construcție în regim de urgență. Potrivit lui Robu, va fi doar de 10% din contravaloarea taxei pentru eliberarea autorizației, de la contravaloarea taxei normale + 1.000 de lei.
Se reduce la jumătate taxa pentru vizarea autorizației de transport public persoane în regim taxi. Va fi 10% din tariful inițial.
„Taxa de eliberare a certificatului de existență pentru certificarea existentă a construcțiilor realizate fără autorizații crește, de la 0,5%, la 2%. Vrem să-i ardem pe cei care construiesc fără autorizație. Și 4% va fi pentru construcții care nu sunt locuințe sau anexe la locuințe. Deci de 4 ori am majorat aceste taxe. Taxa de eliberare a certificatului de inexistență pentru certificarea inexistentă a construcțiilor realizate fără autorizații. A fost 0,1%, va fi 2% din valoarea impozitului. Am mărit serios în 2017, pentru că și când îți demolezi ceva, legea cere să ai autorizație de demolare. Cine desființează construcția fără autorizație de demolare, va plăti mai mult”, a anunțat Nicolae Robu.
Copiii sub 14 ani vor intra gratuit la Grădina Zoologică din Timișoara, la fel ca și persoanele cu dizabilități. Rămâne valabilă taxa pentru copiii peste 14 ani și pentru adulți, de 3 lei, dar și taxa de intrare pentru familii – de 5 lei.
Atenție! Începând din 2017 intră în vigoare și taxa pe paragină. Potrivit primarului Timișoarei, bugetul local nu va avea de suferit în urma acestor măsuri.
„Totul este sub control. Eu, cu profesia mea de calculatorist, am rigoare. În aceste perioade se pregătesc hotărârile de consiliu local care instituie taxele și impozitele locale pentru anul următor. Va trebui să aprobăm în consiliul local… Există estimare… înseamnă un buget foarte bun pentru Timișoara. Nu am venit acum cu toate detaliile, că nu se termină lumea astăzi. Sunt convins că timișorenii se vor bucura și va fi încă un punct adăugat la multele puncte pozitive pe care municipiul Timișoara le are contorizate în faima sa de oraș potrivit pentru investiții. Bugetul este gestionat de către administrație, care răspunde de tot ce se întâmplă. Oricum, aici vorbim doar de estimări, pentru că nimeni nu poate să-ți dea cu exactitate impactul, pentru că atunci când reduci impozitele, de regulă nu scad sensibil încasările, pentru că se multiplică activitățile. Nu scad încasările, pentru că ele vor încuraja activitatea economică în oraș și vor încuraja achitarea obligațiilor și de către persoanele fizice, care într-un anumit număr până acum nu își achitau aceste obligații”, a explicat edilul-șef, refuzând să facă publică o estimare bugetară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!