Chiar dacă la nivel național media arată o scădere de preț importantă, piața din Timișoara afișează modificări destul de mici. În primele opt luni din 2013, apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit cu o marjă record de 6,95% , comparativ cu ultimii doi ani, după o scădere de 4% pe tot parcursul lui 2011 și una de 1,3% în 2012.
Prima lună de toamnă însă, recunoscută în mod tradițional pentru „retrezirea” pieței imobiliare, s-a remarcat printr-o tendință de stabilizare a acestui segment. Prețul mediu cerut în septembrie la nivel național a crescut ușor, cu 0,1%, de la 910 euro pe metru pătrat în august, la 911 euro pe metru pătrat (valoare cu 5,4% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut). Deși tendința de majorare consemnată la nivel național poate fi considerată neglijabilă, interesant este că în marile orașe, acolo unde cererea de locuințe este mai mare, ea a fost resimțită vizibil mai acut. Astfel, dintre cele cinci centre urbane analizate în detaliu, trei s-au înscris pe un trend ascendent al prețurilor. Desigur, Timișoara merge ca de obicei împotriva valului.
În orașul de pe Bega, pretențiile proprietarilor au rămas constante per ansamblu; în septembrie, indicele calculat de unul dintre principalele portaluri din domeniuiul imobiliar s-a menținut la valoarea de 802 euro pe metru pătrat util, consemnată și în luna august pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timișoara. Cu toate acestea, locuințele nou-construite au înregistrat un recul important față de luna precedentă, de la 879, la 835 de euro pe metru pătrat util. Acest declin vine însă să contrabalanseze „saltul” făcut în luna august, când locuințele de pe acest segment s-au apreciat cu 5,9%, de la un nivel de 830 de euro pe metru pătrat. În septembrie, apartamentele vechi din Timișoara s-au apreciat cu 0,8%, de la 791, la 797 de euro pe metru pătrat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!