Şedinţa de consiliu local de joi a început cu lungi discuţii cu privire la… acceptarea ordinii de zi propuse. Şi asta, pentru că aleşii s-au trezit cu încă 13 proiecte de hotărâre suplimentare pe ordinea de zi.
Cel mai important proiect, pentru care au fost convocaţi de fapt consilierii în şedinţă extraordinară joi, cel privind întreţinerea spaţiilor verzi, care au rămas în grija nimănui după ce au expirat contractele cu operatorii privaţi care le-au avut în grijă până acum, a fost pus ultimul pe ordinea de zi suplimentară, lucru de care s-au arătat iritaţi atât aleşii PSD, cât şi independenţii şi unii dintre reprezentanţii PDL.
„Situaţia este complicată din punct de vedere juridic… Nu s-a ştiut cum să se facă pentru a nu a mai avea probleme. Juriştii noştri au un punct de vedere, juriştii de la Curtea de Conturi altul, juriştii Prefecturii altul… S-a tot lucrat pe material”, a încercat să explice primarul Nicolae Robu.
Grupul PSD a avertizat că nu va vota niciun proiect de pe ordinea de zi suplimentară.
Robu a explicat că printre proiectele suplimentare se află şi o rectificare de buget care este importantă pentru a se putea continua lucrările de reabilitare pe fonduri europene la unele licee din oraş. Social-democraţii i-au atras atenţia că sunt şi alte puncte introduse pe ultima sută de metri care nu au nicio legătură cu rectificarea…
Primarul i-a întrerupt pe aleşii PSD care se plângeau de aceste practici pentru a-i cere şefului Poliţiei Locale, Dorel Cojan, să controleze… magazinele care vând produse etnobotanice.
„Domnul Cojan, vă rog să mai declanşaţi nişte controale la toate prăvăliile astea care vând etnobotanice. E cazul să duceţi o campanie împotriva celor care vând etnobotanice…”, a afirmat Robu.
Consilierul local Adrian Orza a atras atenţia că există un regulament de funcţionare al consiliului local şi a cerut personalului de la secretariat să vină cu lămuriri: să spună când au venit materialele pentru plen de la direcţiile primăriei.
„Aş vrea să aflu când au adus direcţiile aceste proiecte, materialele. Am convingerea că unele direcţii au adormit pe o ureche… Să vedem şi noi directorii ăştia care dorm”, a spus Orza. Iar misterul a fost lămurit: unele materiale au ajuns la secretariat şi joi dimineaţa, în ziua plenului.
În ceea ce priveşte procedura de lucru, edilul a admis că ideal ar fi ca materialele să fie gata la timp, iar aleşii să aibă timp să le studieze, dar le-a cerut… să nu dea dovadă de rigiditate şi să voteze totuşi, pentru că n-ar fi o tragedie. Cei de la PSD i-au transmis că îi stau la dispoziţie… într-o şedinţă viitoare.
În cele din urmă s-a supus la vot acceptarea fiecărui proiect în parte, iar cel privind spaţiile verzi şi încă şase proiecte din cele 13 au rămas pe listă. După mai multe ore de certuri, situaţia parcurilor nu a fost rezolvată. Atunci când s-a ajuns la ordinea de zi suplimentară, consilierii locali ai PSD au plecat şi n-a mai fost cvorum pentru a putea fi votate anumite proiecte, printre care şi cel privind stabilirea gestiunii serviciilor de întreţinere a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă.
Robu i-a acuzat pe aleșii PSD că fac un joc pur politicianist şi încearcă să împiedice dezvoltarea oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!