În urmă cu aproximativ o saptămână, profesorii Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii din Timişoara au aflat de la directoarea instituţiei că şcoala s-ar putea comasa din anul şcolar 2012-2013 cu Grupul Şcolar Industrial C.F.R Timişoara şi cu Şcoala generală nr 11. Profesorii sunt de părere că prin această comasare se doreşte desfiinţarea liceului.
“Am aflat că şcoala va fi desfiinţată prin absorbţie cu C.F.R. şi că din septembrie Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii nu va mai funcţiona. Ne nemulţumeşte lipsa de transparenţă şi felul în care s-a hotărât comasarea, fără ca profesorii, elevii şi părinţii să fie informaţi. Comasarea ne va afecta într-un mod foarte neplăcut pentru că, pe lângă faptul că se transferă numărul de elevi, se refac clasele. Liceul C.F.R. este un liceu care a rămas cu un singur profil şi cu o singură specializare. Ei mai au două clase, dar, neavând niciun absolvent promovat la examenul de bacaluareat, trebuie să propună o singură clasă. Ei nu se plâng că devin şcoală fară personalitate juridică pentru că este evident că le va oferi un balon de oxigen. Directoare ne spune doar că acolo este bine, dar nu a fost acolo, dar directoare este soţia domnului director de la CFR. Probabil că ştie mai bine ce este acolo, dar asta nu înseamnă că noi putem să-i ajutăm. Probabil că sunt ceva interese personale”, ne-a spus profesoara Valentina Udrescu, reprezentul FEN din cadrul Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii din Timişoara.
Profesorii consideră că prin această comasare se doreşte salvarea Grupului Şcolar C.F.R. „Prin comasarea aceasta se doreşte ca şcoala noastră să salveze şcoala aceea şi eventual, dacă nu ne vom putea menţine, să dispărem împreună cu ei şi considerăm că nu este cazul. Noi dorim să rămânem ca şi şcoală de sine stătătoare cu statut juridic şi să ne desfăşurăm activitatea fără alte interferenţe din partea altor şcoli. Dorim să subliniem că asemenea comasări se fac în interesul elevilor. Noi nu înţelegem aici care este interesul elevilor. Sunt alte interese, dar nu e vorba în niciun caz de interesul elevului, intresele părţii administrative ale unei şcoli concurente, adică C.F.R. şi intrese personale destul de obscure”, ne-a declarat Aurelia Pitic, membru în consiliul de administraţie al Liceului de Poştă.
Directoarea Liceului de Poştă şi Telecomunicaţii, Lăcrămioara Huzoiu, care susţine comasarea, a refuzat să facă orice fel de declaraţii oficiale pe marginea acestui subiect, însă, potrivit acesteia, a fost de acord să trimită către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar din Timiş o notificare în care profesorii îşi exprimă dezacordul legat de această comasare, urmând ca dascălii să aibă o întâlnire cu oficialii IȘJ.
Totodată, legat de argumentele aduse de directoare profesorilor pentru care se doreşte comasarea, Aurelia Pitic ne-a mai declarat. „Singurul argument valabil al doamnei directoare este spaţiul pe care îl oferă liceul C.F.R., dar sunt prea multe dezavantaje. Şi nu a fost niciodată vreo problemă din punct de vedere al chiriei, nu s-a pus problema să plecăm. Sunt şcoli cu chirii mult mai importante la care nu s-a pus problema comasării. Aceasta este o chirie nesemnificativă în raport cu cuantumul de chirii care se plăteşte în oraş”.
O altă îngrijorare a profesorilor o reprezintă şi faptul că din cauza comasării va scădea şi numărul de elevi, dar şi faptul că multe dintre posturi vor fi reduse, iar mulţi dascăli vor rămâne fără un loc de muncă. Reţeaua şcolară se stabileşte la propunerea consilului local, dar cu avizul conform al Inspectoratului Şcolar Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!