Mai mulți părinți au depus sesizări după prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare (la Inspectoratul Școlar Județean Timiș sau la școală) referitor la înscrierea în clasa zero la Liceul Pedagogic. Școala de pe Bulveardul CD Loga nr. 45 (adresa intrării principale) are la dispoziție pentru anul școlar care va începe în toamnă trei clase pregătitoare (25 de copii într-o clasă), dar s-au depus 135 de cereri. Liceul Pedagogic din Timișoara nu a înscris copiii pe baza criteriului circumscripiei (adică copiii ai căror părinți locuiesc în proximitatea școlii, pe străzile arondate unității de învățământ), ci a făcut această înscriere pe baza unor criterii emise de unitatea de învățământ.
Printre aceste criterii unul este cel mai discutat, cel privitor la calcularea distanței cu aplicația Google Maps (mers pe jos) de la locul de muncă al părinților până la școală. Dacă distanța este de 500 de metri copiii primesc 25 de puncte la dosar, iar dacă distanța este până la un kilometru primesc 20 de puncte la dosar. Un alt aspect care se aplică în cazul punctajelor egale este cel referitor la aprecierea sintetică a activității preșcolarului semnată de conducătorul unității de învățământ sau educatoarea de la grădiniță.
Primul aspect, cel referitor la calcularea pașilor spre școală, a creat multe disensiuni, fiind ținta sesizărilor depuse de părinți. Distanța se pare că a fost calculată în funcție de mai multe… intrări în unitatea școlară. Liceul are trei intrări, de pe trei străzi diferite, pentru fluidizarea fluxului de elevi și a traficului, dar cea principală, de pe bulevardul CD Loga nr. 45, este cea care ar fi trebuit folosită la înscrierea viitorilor elevi.
„Noi am propus acolo un criteriu, distanța față de școală a locului de muncă al părintelui. Au existat erori, ele s-au datorat în mare parte celor care au manipulat calculatorul și au cerut calculatorului date despre distanță. Adresa oficială este CD Loga 45 (intrarea principală), dar pentru fluidizare se utilizează încă două intrări, intrarea de pe străzile Eminescu și Beethoven. Am crezut, de la sine înțeles, că nimeni nu va face referință la altă intrare decât cea de pe CD Loga. Comisia de primire a dosarelor a făcut calculul la intrarea principală. Din punctul meu de vedere orice rea intenție este exclusă. S-a făcut o greșeală pur și simplu, care va fi îndreptată”, a spus Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic din Timișoara.
În urma acestei erori, părinții au depus sesizări la inspectorat și la școală, cerând să se recalculeze punctajul. Reprezentanții Insepctoratului Școlar Timiș (IȘJ) au creat o comisie care a verificat toate cererile de înscriere, cele 135, și au recomandat schimbări, asupra cărora se va pronunța Ministerul Educației.
„Săptămâna trecută au început să apară sesizări ale părinților la IȘJ, în care spuneau că au suspiciuni față de aplicarea criteriilor. Comisia județeană poate verifica modul în care a avut loc această selecție a dosarelor. Vineri ne-am consultat, am emis o decizie ca membri ai comisiei județene să meargă la Liceul Pedagogic și să verifice toate cele 135 de dosare pe criterii specifice. S-au verificat toate, ne-am făcut o grilă, un plan. S-a întocmit un raport cu ceea ce am identificat. S-au găsit mai multe erori, anumite familii au beneficiat de un punctaj, dat de aplicația Google maps. Adresa instituției este Bd. CD Loga nr. 45. Cei care au lucrat în acea comisie, la unii au introdus adresa de pe CD Loga 45, la unii intrări și ieșiri laterale. Noi am luat în calcul inrrarea de pe CD Loga, nu intarea de pe strada Beethoven sau Eminescu. Cu acea aplicație i-am verificat pe toți, am verificat fiecare dosar în parte”, a spus Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.
Comnform reprezentanților IȘJ, au fost părinți care, prin locul de muncă de pe adeverința de la lucru aveau distanța de peste o mie de metri față de școală, dar au primit 25 de puncte, ca și cum distanța ar fi fost sub 500. Mulți părinți știau că sunt admiși, apoi s-au trezit că micuții lor nu sunt înscriși în clasa zero, la Pedagogic.
În urma controalelor inspectoratului s-a ajuns ca dintr-un număr de 135 de cereri de înscriere, 53 de copii să fie respinși. Asta dacă aprobă și Ministerul Educației, pentru că școala a cerut suplimentarea locurilor cu încă șapte, pe toate cele trei clase, ceea ce ar însemna două clase cu câte 27 de copii și una cu 28.
„Normal este să fie tratați în mod egal, nu diferențiat. Am vrut să mă asigur că totul s-a făcut corect, erorile sunt cele pe care le-am constatat. Astăzi avem 12 copii pentru care statusul ar trebui să se modifice, așteptăm decizia ministerului, din respins se modifică în admis. Avem o solicitare din partea unității de învățământ de a majora cu șapte numărul de locuri pe toate aceste clase și sunt cinci situații unde inițial copilașii au fost admiși, iar acum sunt respinși. O situație în care acel Google Maps dă cu 50 de metri în plus, 550. Un caz nu are apreciere la dosar, un caz care s-a retras, iar celelalte două sunt situații ale unor copii admiși inițial, care la dosar aveau aprecierea din partea unor SRL-uri, nu ale unor unități de învățământ preșcolar. Regretăm această situație și ne cerem scuze în fașa părinților pentru disconfortul creat”, a mai spus Aura Danielescu.
Practic, în acest moment, 53 de copii sunt respinși. Nu se poate lua în calcul crearea a încă trei clase, pentru că acest lucru ar însemna supraaglomerarea școlii și ore de după-amiază. În plus, învățătorii titulari sunt prea puțini pentru șase clase.
„Toată lumea ar vrea la cele trei clase în plus cadre didactice titulare. Cum poți să faci față la cele șase clase? I-am expune unei mutări din centru, nu este firesc pentru clasele de gimnaziu să suporte consecințele. La acest moment ne menținem această decizie. Să le dăm cele 7 locuri pe care ni le-au cerut în plus, ceea ce ar însemna două clase cu 27 de copii și una cu 28, ceea ce nu este normal. Sunt 82 de copii promovați în total și sunt 53 respinși (unde sunt cuprinși și cei cinci declarați repinși după analiza inspectoratului – n.r.). Prima noastră preocupare a fost de a veni cu un mesaj de liniștire pentru părinți, suntem dispuși să-i consilierm pe părinți. După ce se liniștesc lucrurile vom solicita unității de învățământ să desfășoare o anchetă. Dumnealor (reprezentanșii școli) spun că au fost presiuni foarte mari, fiecare părinte a vrut să aibă contactul vizual cu directorul unității de învățământ. Nu aș vrea să fac acuzații nefondate. I-aș ruga pe părinți să se gândească la copiii dumnealor, să nu expună copiii în măsura de a-i face să sufere”, a spus Aura Danielescu.
Școala are 1.500 de elevi și ea a fost construită pentru cel mult 550. Directorul Pedagogicului spune că peste trei clase ar fi prea mult și programul copiilor ar fi atunci dat peste cap.
„Noi am programat pentru acest an, cu aprobarea inspectoratului școlar, trei clase de pregătitoare. De ce numai trei? Nu avem suficient spațiu și nu am cadre didactice titulare și știți cât luptă părinții să ajungă la un cadru titular. Dacă se fac mai multe clase noi ar trebui să ne desfășurăm programul în două schimburi. Noi am putea cere să avem din nou circumscripție, dar asta ar însemna automat utilizarea vechilor procedee de stabilire a domiciliului în circumscripție, fiecare își face flotant și s-ar înscrie”, a spus directorul Liceului Pedagogic din Timișoara Cornel Petroman.
Liceul Pedagogic din Timișoara împreună cu Inspectoratul Școlar Timiș au fost amendate anul trecut de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza… criteriilor de admitere în clasa pregătitoare. Acum, aceste criterii au fost schimbate, dar tot creează disensiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!