Conflict deschis la școala din localitatea de la marginea Timișoarei, după o plângere făcută de o profesoară. Schimbarea directorului de școală din Săcălaz se face cu scandal și cu acuze de o parte și de alta a baricadei.
Lucian Fota spune că primarul Ilie Todașcă vrea să îl schimbe pentru că ar fi prea dur cu profesorii și vrea să o pună în locul lui pe directoarea adjunctă. Edilul Ilie Todașcă contrazice acuzațiile managerului școlar. El susține că nu are de gând să-l schimbe din funcție și că directorul adjunct nici nu dorește să îi ia locul și, prin urmare, nu se va întâmpla acest lucru. Todașcă spune că nu are atribuții să schimbe managerul școlii, dar afirmă că Fota este o „fire dictatorială”. Părinții sunt de partea directorului și, conform acestuia, vor să protesteze la Inspectoratul Școlar Județean Timiș. 300 de părinți ar fi semnat deja petiții pentru susținerea sa.
În poveste intervine și inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu, care ne-a dezvăluit că va cere luni demiterea lui Fota și că acesta a avut „multe derapaje emoționale”. El este director de un an al școlii din localitate.
Fota, scrisoare pe Facebook
O postare pe Facebook, care conține scrisoarea directorului Lucian Fota, a strâns zeci de comentarii de susținere scrise de părinți pentru directorul încă în funcție. Părinții vor să protesteze în fața Inspectoratului Școlar Județean Timiș, luni, ziua când se va lua o decizie privind schimbarea lui Fota în consiliul de administrație.
„Nu mai dorește domnul primar să fiu directorul școlii din Săcălaz, pentru că o dorește pe directoarea adjunctă, pe motiv că sunt prea dur cu profesorii. Spune că sunt prea autoritar, că țin prea mult la copii și profesorii sunt pe locul doi. Profesorilor le impun respectarea regulilor necesare unei educații de calitate și responsabilități. Îmi pare rău de această situație, dar educația nu se negociază la primărie. La Săcălaz sunt director de un an, de anul trecut. Tot respectul pentru doamna inspector școlar general, pentru munca pe care o depune pentru învățământul timișean, dar nu trebuie să fie influențată de autoritatea locală, de primar. Nu știu pe ce motiv va avea loc schimbarea. Sunt părinți care mă susțin. Dacă există cineva care cunoaște cel mai bine copilul, atunci cred că părintele este acea persoană, iar dascălul trebuie să atragă și să formeze un parteneriat alături de părinte”, a declarat directorul școlii din Săcălaz, Lucian Fota, pentru TION.
Todașcă: Unii profesorii au avut nevoie de consiliere psihologică
Primarul din Săcălaz, Ilie Todașcă, spune că nu vrea să îl schimbe pe director, dar că acesta este o „fire dictatorială” și că 14 profesori și învățători din școală au avut nevoie de consiliere psihologică, după ce Fota a venit la conducerea școlii.
„Nu am nicio atribuție în schimbarea unui director. Sunt 14 profesori și învățători care au avut nevoie de consiliere psihologică. Pe lângă lucrurile bune, are o latură negativă. A fost doamna Aura Danielescu (inspectorul școlar general de Timiș – n.r.) în ședința de consiliu profesoral. A fost făcută o reclamație de o profesoară din școală, chiar la un secretar de stat. Profesorii s-au răsculat. Luni va fi consiliu de administrație la inspectoratul școlar și va fi demis. Directorul este o fire dictatorială. A făcut și lucruri bune. Nu e posibil ca pe un învățător cu 40 de ani vechime, apreciat de părinți și copii, să fie jignit. Nici doamna directoare adjunctă nu vrea să fie director, nu am cum să vreau să o pun în loc. Se va convinge că nu doamna directoare adjunctă va fi director, doamna Aura va căuta un nou director. Nu eu schimb directorul, ci consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Timiș”, ne-a spus primarul Todașcă.
Danielescu: „În jurul lui presară teamă, frică, ridică vocea”
Inspectorul școlar general de Timiș. Aura Danielescu, va merge luni la consiliul de administrație cu propunerea demiterii directorului de la Săcălaz. A avut multe „derapaje emoționale” și inspiră frică în școală, astfel că profesorii și învățătorii se tem de el, susține inspectorul școlar general. Danielescu va merge în fața CA al școlii cu propunerea de a-l demite pe Fota.
„Voi merge în consiliul de administrație cu propunerea demiterii lui. Acestui om i-am dat trei șanse până acum. La școală, la nr. 15, a avut foarte multe derapaje emoționale. Ține foarte mult la ordine, la înțelegere, însă înțelege într-un mod anormal să facă lucrul acesta. În jurul lui presară teamă, frică, ridică vocea, intră în conflicte cu profesorii și personalul auxiliar. A venit la mine, m-a implorat, m-a rugat, l-am numit director adjunct la școala nr. 25, cu rugămintea să se liniștească. Când a intrat în acel colectiv a intrat în conflict cu directoarea și alți profesori, violență verbală. Îi vedeam și părțile bune pe care le-a avut. În timpul cât a fost director șa Școala 25 a fost un incident care s-a soldat cu demiterea lui. A apărut la școala la Săcălaz o demisie și am făcut această numire, pe directorul Fota. Nu a intervenit absolut nimeni, el spune că este demis politic, nu este așa. Primarul m-a implorat să-i găsesc orice soluție bună pentru școală. Din momentul în care l-am pus director la Săcălaz s-a dus într-o școală dezbinată, fără reguli, unde avem probleme mari, care nu sunt puse la punct”, ne-a explicat inspectorul școlar general.
Potrivit Aurei Danielescu, Lucian Fota a făcut și lucruri bune. Ea a fost și la școală, unde a aflat că mulți angajați din școală au ajuns să ia medicamente pentru că nu mai rezistă presiunilor la care ar fi supuși.
„A făcut foarte multe lucruri, chiar lucruri bune, însă prețul pe care-l plătesc oamenii din jurul lui este mult prea mare. M-am deplasat joi la Săcălaz, am ascultat personalul școlii, iar unii fac tratamente medicamentoase pentru că nu mai rezistă presiunilor la care sunt supuși. Directorul a recunoscut faptul că a avut un comportament neadecvat. Nu cred că niște dascăli nefericiți ar putea să facă niște copii fericiți. Directorul a venit la mine cu domnul primar și cu directoarea adjunctă și a acuzat că domnul primar vrea să o pună în funcția de director pe directoarea adjunctă. Nu o voi pune pe directoarea adjunctă în locul său. Părinții sunt mulțumiți de lucrurile bune întâmplate în școala din Săcălaz, propunerea pe care o voi avea în locul directorului Fota va fi una bună și vom avea profesori și copii fericiți. Nu am făcut încă eliberarea din funcție. Acum cred că școala nu poate avea gardul vopsit pe dinafară și înăuntru leopardul. Eu am anunțat și Ministerul Educației despre situația de la Săcălaz. Vreau să se instaleze calmul, normalitatea acolo. Părinții trebuie să conștientizeze că niște oameni stresați nu pot face ore cu copiii lor așa cum trebuie”, a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș, pentru TION.
UPDATE. Directorul școlii din Săcălaz: „Derapajele mele emoționale sunt mai mari sau mai mici decât ale doamnei inspector școlar general?”
Directorul școlii din Săcălaz reacționează la declarațiile inspectorului școlar general Aura Danielescu și o întreabă despre… derapajele emoționale.
„Aș vrea să o întreb pe doamna inspector școlar general: derapajele mele emoționale sunt mai mari decât derapajele emoționale ale dânsei față de directorii școlilor din Timiș din timpul videoconferințelor organizate de către inspectoratul școlar și derapajele mele emoționale sunt mai mari decât derapajele doamnei inspector general față de instituția numită Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională? Derapajele mele emoționale sunt mai mari decât derapajele emoționale ale doamnei inspector general generate de obsesia mesajelor trimise și la 12 noaptea? De asemenea, derapajele emoționale sunt mai mari sau mai mici decât ale doamnei inspector școlar general când a trimis mesaje unor directori să fie susținută și au mers la consiliul județean pentru a nu fi schimbată? Ce înseamnă derapaj emoțional pentru doamna inspector școlar general? Ce consult psihologic au avut profesorii, pentru că acum două săptămâni au organizat controlul psihologic în școală și toate cadrele didactice au fost pe deplin sănătoase. Persoanele care au afirmat că a fost nevoie de intervenție psihologică sunt persoanele care nu și-au îndeplinit atribuțiile și sunt și s-a demarat procedura de recuperare a sumei de 120.000 de lei și poate această stare psihologică să nu fie din cauza acestui aspect”, a spus directorul Lucian Fota.
Trimite articolul
XO pune primarul pe directoarea adjunctă directoare că doar îi fata lu popa și trebuie să se pună bine cu el că doar vin alegeri.Mafia lucrează tot timpul.
Asta se întâmplă cînd directorul de la școală nu face ce vrea primarul și trebuie schimbat odată cu guvernul. Rușine primarului din Săcălaz.
Mafia din primărie.
Ilie Todașcă asta o fi el Primar in Săcălaz dar ori e dornean ori are radacini dornene.
E plin de directori din astia. Niste nebuni care se cred patronii scolilor. Au comportament autoritar si streseaza angajatii. Streseaza e prea putin spus. Un exemplu e si directoarea din Biled. Profesorilor pleaca de acolo zilnic cu dureri de cap. Dar, cui ii pasa?!
Un director care face ce trebuie și nu îi agreat de primar și de anumiți profesori trebuie să plece,de ce.Rechinii manănca pești mici.
Dar despre faptul că directorul va fi demis pentru ca nu a vrut sa spele bani pentru primar de ce nu vorbește nimeni pe tion?
De cand cunosc Scoala din Sacalaz,a avut doar o perioada in care a fost ordine si disciplina;in ultimul an.
Se pare ca se vrea debandada si haos acolo,din moment ce va fi schimbat singurul om care a instaurat ordinea.
Trist…
Cei 14 profesori care au avut nevoie de consiliere psihologica sunt cei buni sau cei care fac etnobotanice?
Un om cu probleme de comportament!
Aceasta inspectorasa numita politic a ajuns mare sefa dintr-o educatoare de sat! Sa nu uitam ca ea a desfiintat liceul Mincu din doua motive: sa ofere spatiul celor de la Lenau aglomerati (peste limita legala) si datorita adreselor de flotant fantoma a parintilor, care fiind cu fumuri de milionari de carton nu suportau sa invete odraslele in doua schimburi. A eliminat un liceu care preluase si fostele specializari de la Posta si Telecomunicatii doar pentru ca asa vreau si asa pot cum afirma madam Danielescu. Romania condusa de mafia baronilor
Derapajele emoționale pe care le are dl director poate sunt din cauza violenței pe care le-a manifestat față de familie , s-au din cauza interogatoriul cara îl dă pe la politie in dosarul penal de violența fizică în familie,!
Văd în aceste comentarii o confuzie totală deși articolul este foarte clar!!!
Acest, Lucian Fota, profesor de sport, absolvent al Republicii Oltenia, este un tip limitat din punct de vedere profesional ( evitat de toată breasla profesională a specialiștilor în știința mișcării) dar cu foarte, foarte mult tupeu!
Din punct de vedere managerial este un candidat la toate funcțiile de conducere posibile în județul Timiș ( candidând și la 5-6 școli în același timp pentru a ajunge director, oriunde director să iasă ) dar în același timp etern pierdant la toate concursurile posibile!!!
Acestea spuse anterior i-au produs domnului grave probleme de Ego Personal!!!
Viclenia și Tupeul îi hrănesc Egoul de Etern Pierdant!
“Prostul are o calitate care îi ține loc de deșteptăciune, viclenia!!”
Probabil omul a vrut sa puna profesorii la treaba, sa-si tina orele si sa obtina rezultate, nu doar sa semneze condica o data pe saptamana. Profesorii sunt singurii care nu raspund de nimic, iar elevul notat bine mersi cu note bune in gimnaziu ajunge sa ia 2 la capacitate, si nu doar unul din scoala ci cei mai multi. Daca a vrut sa puna ordine in scoala si sa-i faca pe profesori sa-si ia meseria in serios, bravo lui,doar ca a procedat gresit. Prima data trebuia sa caute un sistem de potaj ca sa le dovedeasca profesorilor ca stau cam putin pe la scoala, apoi sa le taie salariile de merit pentru ca nu au nici un fel de rezultate scolare, apoi dupa pontaj sa le taie orele, si rezultatele ar fi fost spectaculoase.
Controlul psihologic este obligatoriu pentru directorul scolii, dar si pentru inspectorul scolar general, asadar dezechilibrele emotionale nu au ce cauta in intr-o scoala, nici in relatia copil – profesori, profesor – copil, cu atat mai mult intre oamenii “maturi” (cadrele didactice – conducere).
Personal consider ca tot personalul didactic si cel auxiliar (nedidactic), trebuie sa faca din proprie initiativa o verificare a HARD DISK-ului” Miau.
Existau nereguli mari la acea școala înainte de venirea dlui Fora! Are intr-adevarul stil propriu, dar cu siguranța a pus pe mulți la treaba și asta nu a placut!!! Daca ani de zile ai frecat menta, plecai când aveai chef și lăsai copiii nesupravegheati, normal ca uniți convine!!!Probabil nu s-a cerut domnului primar nici o dovada in susținerea acuzațiilor!!!
Sper sa se facă dreptate… probabil vor pică capete și nu convine numanui