Conducătorul Uniunii Bulgare din Banat România a decis să facă publică o situație dezastruoasă existentă în cadrul organizației, prezentând în acest sens un comunicat de presă extrem de cuprinzător și plin de numeroase acuzații. Se pare că situația a devenit imposibil de gestionat intern după un control inopinat desfășurat de cei de la ANAF, care a scos la iveală extrem de multe probleme.
„Agenția Națională de Administrare Fiscală – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș a efectuat în perioada 16.11.2017 – 01.02.2018, un Control inopinat în vederea stabilirii obligațiilor de plată pentru impozitul pe veniturile din salarii și a contribuțiilor sociale la Uniunea Bulgară din Banat România (U.B.B.-R.). Urmare a acestui control efectuat au rezultat următoarele constatări: – din analizarea fișei sintetice pe plătitor a U.B.B.-R. a reieșit faptul că aceasta este inactivă începând cu data de 03.05.2012, ultima declarație cu privire la obligațiile de plată a impozitului pe veniturile de salarii și a contribuțiilor sociale, a fost depusă pentru luna decembrie 2007; – din analizarea fișei sintetice de plătitor a U.B.B.-R. , a reieșit faptul că U.B.B.-R. a achitat sume în contul obligațiilor de plată a impozitului pe veniturile din salarii și a contribuțiilor sociale până în luna decembrie 2007; – începând cu anul 2008, U.B.B.-R. nu a mai achitat nicio sumă în contul obligațiilor de plată a impozitului pe veniturile din salarii și a contribuțiilor sociale”, se arată în anunțul emis de cei de la UBB, sub semnătura președintelui Nicolae Markov.
Documentul spune că cea care s-a ocupat de gestionarea operațiunilor financiar-contabile este reprezentanta actuală a Uniunii în Parlament, Csokany Petronela-Mihaela, contabil al organizației. De asemenea, se spune că cea în cauză, în calitate de contabil, nu ar fi prezentat documentele de gestiune atunci când i-au fost solicitate.
„Persoana care s-a ocupat de conducerea evidenței contabile este d-na Csokany Petronela-Mihaela, contabil-șef, așa cum rezultă din clauzele contractului de muncă al acesteia nr.16/28.02.2008 înregistrat la ITM . Cu privire la deținerea de documente justificative referitoare la obligațiile salariale respectiv contracte de muncă, state de salarii, documente din care să rezulte modul de determinare al obligațiilor salariale (note contabile, balanțe de verificare, declarații fiscale privind obligațiile salariale), rezultă că, contabila șefă a luat măsuri de împachetare a mai multor documente în cutii (documente justificative/contabile) care nu au fost de găsit la sediul Uniunii. Conform Ordinului nr. 2601/30.10.2017, Secretariatul General al Guvernului a solicitat o serie de documente din perioada 01.01.2016 – 30.09.2017, ocazie cu care contabila-șef a promis și a semnat în fața echipei de control, că va prezenta documentele respective, lucru pe care nu l-a făcut. În acest sens, există copia minutei din 30.10.2017 semnată de aceasta. În data de 7.11.2017, a fost luată măsura de notificare, prin birou judecătoresc, a d-nei Csokany Petronela-Mihaela pentru a preda contabilitatea, adresă la care nici în prezent nu a răspuns”, se mai spune în anunțul oficial al Uniunii Bulgarilor.
Deși Finanțele au constatat că ultimele plăți la impozite și contribuții pentru salariile unor angajați ai UBB au fost efectuate în 2007, extrasele de cont și statele de plată ale asociației arată că, de fapt, au fost folosite diferite sume de bani în acest scop, mai arată documentul semnat de Nicolae Markov.
„Marea majoritate a tranzacțiilor bancare au fost derulate prin intermediul conturilor deschise la BRD SOCIETE GENERALE SA. În vederea efectuării de plăți salariale suma totală retrasă sub formă de rest de plată salarii este de 4.318.692 lei pentru perioada 01.01.2008 – 26.08.2017. La transferurile bancare reprezentând salarii, efectuate în contul unor angajați ai U.B.B.-R, suma totală transferată sub forma de rest de plată salarii este de 96.436 lei. Rezultă astfel că suma de 4.415.128 lei (4.318.692 + 96.436) reprezentând salarii, a fost achitată către angajații U.B.B. R în perioada 01.01.2008-26.08.2017. U.B.B.-R. are un număr de 17 salariați activi transmiși de către angajator în Registrul Privat de Evidență a salariaților, în baza HG 500/2011 actualizat. În urma controlului celor de la ANAF rezultă din analiza extraselor de cont că actualul deputat Csokany Petronela-Mihaela ar fi realizat 130 deconturi, în valoare de 980.248 lei, în perioada 2013 – 2017. De asemenea, extrasele de cont includ și retrageri de bani pentru plata salariilor, realizate de aceeași persoană. „D-na Csokany Petronela-Mihaela a fost aleasă în funcția de deputat la alegerile din data de 11.12.2016 și începând cu data de 21.12.2016 aceasta și-a suspendat raporturile de servici cu U.B.B.-R. Din extrasele de cont analizate, informațiile cu privire la transferuri bancare cu titlu de «decont» efectuate în contul unor angajați ai U.B.B.-R., sintetizate în anexa nr. 6 la procesul verbal 166/01.02.2018, este relevat faptul că, transferuri de bani cu titlu de «decont» s-au făcut doar în contul d-nei Csokany Petronela-Mihaela, de mai multe ori, în perioada 01.04.2013 – 26.08.2017. Relevante pentru verificare au fost considerate toate transferurile bancare efectuate în conturile personale ale d-nei Csokany Petronela-Mihaela, în toată perioada cuprinsă între 01.04.2013 și 26.08.2017. Din analizarea anexei nr. 6, reiese faptul că, în perioada 01.04.2013 – 26.08.2017, au fost efectuate un număr de 130 de tranzacții bancare reprezentând transfer de bani în contul d-nei Csokany Petronela-Mihaela cu titlul de «decont», suma total astfel transferată din contul U.B.B.-R. în conturile d-nei Csokany Petronela-Mihaela fiind de 980.243 lei. În perioada 01.01.2008 – 26.08.2017 din contul U.B.B.-R. s-au făcut un număr de 109 tranzacții reprezentând retrageri de numerar pentru plata salariilor, suma totală astfel retrasă fiind de 4.318.692. Activitatea de casierie pentru perioada 2008 – 2017, a fost efectuată de către contabilul șef, d-na Csokany Petronela-Mihaela, care a întocmit registrul de casă și a fost responsabilă cu lichiditățile Uniunii și a avut acces exclusiv la seiful cu bani al U.B.B.-R. Gestionarea efectivă a numerarului l-a făcut întotdeauna contabilul șef, d-na Csokany Petronela-Mihaela. Sumele de bani retrase sub forma de numerar de la bancă, au ajuns întotdeauna la d-na Csokany Petronela-Mihaela, fiind gestionate exclusiv de către aceasta”, se mai arată în anunțul UBB.
Probleme și la filiale
Din comunicatul de presă emis de Uniunea Bulgarilor reiese că o serie de probleme ar fi și la filialele din teritoriu ale UBB. Astfel, s-a solicitat prezența la sediul central pentru conducătorii filialelor, dar aceștia nu s-ar fi prezentat, cu excepția președintelui organizației din Breștea. De asemenea, conducerea UBB, conform celor de la Finanțe, ar fi realizat activități de cazare, deși „U.B.B.-R. nu era autorizată pentru activitatea de cazare, nu plătește niciun fel de taxe la primăria Dudeștii Vechi”.
Conducătorul UBB informează prin intermediul comunicatului că șefii unor filiale ar fi închiriat sediile organizațiilor, fiind obținute diferite sume de bani în acest sens.
„D-l Velciov Petru, fostul președinte al filialei din Dudeștii Vechi, atunci când i se cere factură de cazare «se descurcă» și dă factură celui care o solicită. Pe lângă cazări se mai fac și închirieri ale sălii de evenimente pentru majorate, pomeni, zile de naștere. La fel, se închiriază camere pentru nuntași, care vin în weekenduri la nunți la Dudeștii Vechi și nu au unde să doarmă. A mai fost transmisă și fotografia unui afiș de la sediul U.B.B.-R. cu privire la prețurile practicate în vederea închirierii terenurilor de tenis. Au fost puse la dispoziție copii după câteva cereri de punere la dispoziție a sălii de festivități a filialei U.B.B.-R. din localitatea Lipova, unde președinte este d-l Lazarov Ioan. Din analiza cererilor menționate anterior reiese faptul că sala de evenimente a U.B.B.-R. din Lipova era închiriată, în acest sens fiind încasate avansuri de 500 de lei, 500 de euro sau 2.000 de lei. A fost pusă la dispoziția organelor de control, o declarație olografă dată de către un anume domn, domiciliat în comuna Vinga, care declară că ar fi achitat suma de 1.100 de lei d-lui Velciov Francisc, în calitate de președinte al filialei Vinga, pentru plata unei chirii”, se mai anunță în comunicatul de presă.
În urma controalelor efectuate de ANAF, inspectorii fiscali au considerat deconturile amintite mai sus, în contul lui Csokany Petronela-Mihaela, ca fiind de fapt plăți salariale, iar pentru aceasta au fost calculate impozite și contribuții la buget în valoare de 681.537 lei. Pentru a garanta aceste sume a fost decisă impunerea de sechestre pe proprietățile Uniunii.
„U.B.B.-R. trebuia să rețină, să declare și să plătească la bugetul statului și la bugetul asigurărilor sociale impozitul pe veniturile din salarii și a contribuțiilor sociale stabilite prin estimare la suma totală de 3.965.383 lei (2.233.380 lei taxe și contribuții angajați și 1.732.003 lei contribuții angajator). Organele de inspecție fiscală au solicitat extrase CF și alte documente relevante privind toate clădirile aflate în proprietatea U.B.B R, atât din județul Timiș cât și din județul Arad, în vederea punerii acestora sub sechestru”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!