Conflictul s-a declanșat la scurt timp după ce consilierii județeni au aprobat două hotărâri privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean Timiș și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA). Suma se ridică la 64 de milioane de lei.
Sumele au fost împărțite astfel: Timișoara și Lugoj – zero lei. Cele mai mari sume ar fi trebuit să meargă către Ghizela (1.059.000 lei), Lenauheim (1.032.000 lei), Făget (1.012.000 lei), Otelec (1.009.000 lei) și Gătaia (906.000 lei). Cei mai puțini bani urmau să îi primească primăriile din Sânpetru Mare – 234.000 lei, Balinț – 179.000 lei și Pesac – 125.000 lei.
Însă Alexandru Iovescu, liderul de grup al consilierilor județeni de la PSD, a afirmat că nu înțelege care au fost criteriile de distribuire a sumelor și a depus o solicitare către Prefectura Timiș de a ataca în contencios administrativ această hotărâre „care nu este fundamentată pe baze legale”.
Prefectul social-democrat Mihai Ritivoiu a dat curs solicitării și a transmis, zilele trecute, că în urma controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor de către CJT.
Joi, 24 de primari liberali, în frunte cu Dănuț Groza, edilul orașului Sânnicolau Mare și secretar general al PNL Timiș, au mers în audiență la Mihai Ritivoiu, prefectul PSD al județului. Primarii au fost însoțiți de către Alexandru Proteasa, vicepreședintele liberal al Consiliului Județean Timiș.
PNL are 25 de primari în Timiș, iar de la întâlnire a lipsit Petru Roman, edilul orașului Deta.
Au participat la întrevedere primarii următoarelor localități: Gătaia, Lovrin, Gottlob, Moravița, Teremia Mare, Știuca, Voiteg, Darova, Otelec, Sânnicolau Mare, Jebel, Moșnița Nouă, Pădureni, Lenauheim, Dudeștii Noi, Tormac, Buziaș, Parța, Topolovățu Mare, Biled, Bethausen, Livezile, Banloc și Fibiș.
După audiență, prefectul Mihai Ritivoiu a declarat că discuțiile au vizat alocările bugetare și că demersul său, de a le ataca în contencios administrativ, nu este unic în România. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat că inițiativa se datorează unor motive care țin de lipsa justificării alocării sumelor, în baza unor criterii clare de alocare conform principiilor Codului Administrativ, Codului Fiscal și Constituției.
„Aș dori să vă spun că nu este un demers unic în țară. Este un prim demers de acest gen din județul Timiș și acest lucru mă îngrijorează. Vreau să vă spun că bunăoară în județul Vâlcea, un prefect PNL a atacat hotărârea Consiliul Județean privind alocarea bugetară pentru primării și procesul a fost câștigat de către prefectură în contencios administrativ, deci nu este un caz unic în țară sau nu este un caz izolat sau este un caz fără drept de câștig. Ceea ce în schimb mă îngrijorează este faptul că în Timiș s-a ajuns la asemenea măsuri. Vreau să vă spun că în calitatea mea fostă de consilier județean, timp de 11 ani, dintre care patru ani de zile lider de grup al consilierilor județeni PSD, care a participat la discuțiile pe buget și pe alocările bugetare și pe negocierile normale care au loc înaintea oricărei mari hotărâri de consiliu județean sau hotărâri ca urmare de alocări patrimoniale sau financiare, în fiecare an, în ultimii ani de zile, s-a ajuns la un consens și hotărârile de buget, de alocare de fonduri, au fost votate cu o majoritate covârșitoare în Consiliul Județean”, a declarat, joi, prefectul Mihai Ritivoiu.
Acesta a precizat că până acum nu s-au mai primit plângeri la Prefectura Timiș și că primarii de la PNL încearcă să politizeze acest demers.
„Repet, ne interesează legalitatea că, din punctul nostru de vedere, legalitatea nu a fost obținută în această hotărâre, că împreună cu viza Serviciului Juridic din Prefectură, că nu fac de capul meu, am atacat această hotărâre. Alte prefecturi au atacat și au câștigat în instanță. (…) Practic, motivul este lipsa unei justificări de repartizare a sumelor și a unor criterii foarte clare de repartizare a acestor sume”, a mai spus prefectul Mihai Ritivoiu.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai declarat, joi, că deși primarii i-au solicitat, nu va retrage acțiunea de contencios administrativ.
„Le-am explicat că singura soluție prin care acest demers poate fi depășit ține de o nouă hotărâre a Consiliului Județean în care să se abroge această hotărâre și atunci practic își pierde obiectul în lumină în instanță”, a mai adăugat Ritivoiu.
Astfel, sumele alocate primăriilor timișene au fost blocate, iar potrivit prefectului, procesul ar putea dura câteva luni.
De asemenea, Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș, a explicat pentru Tion că procesul dintre instituție și Prefectură are șanse să nu fie soluționat favorabil pe parcursul anului 2024, caz în care cele 64 de milioane de lei destinate primăriilor timișene se vor pierde deoarece suma se va întoarce la bugetul de stat.
Ce spun primarii liberali
Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare și secretar general al PNL Timiș, a afirmat că nu înțelege care au fost motivele pentru care prefectul a contestat această hotărâre din motive de legalitate și nu de oportunitate.
„Am mers la domnul prefect să întrebăm care sunt motivele pentru care a contestat această hotărâre, plecând de la ideea că această hotărâre, din punctul nostru de vedere, a fost atacată pe partea de oportunitate și nu de legalitate. Și de ce spun acest lucru? Pentru că sunt convins că și în cadrul Consiliului Județean sunt juriști și secretarul Consiliului Județean a avizat de legalitate această hotărâre și menționez că această hotărâre a fost votată cu o majoritate în cadrul Consiliului Județean, exact așa cum cere legea. Nu ne-a lămurit domnul prefect care au fost motivele pentru care a contestat această hotărâre din motive de legalitate și nu de oportunitate, ne citea doamna jurist de acolo ceva articole din Constituție.
Nu știu ce legătură aveau aceste articole cu hotărârea Consiliului Județean. Mai mult, toți colegii noștri i-au atras atenția domnului prefect că contestarea acestei hotărâri va produce efecte negative în fiecare din cele 99 de localități din județul Timiș în ideea în care, pe de-o parte, nu putem aproba bugetele locale fără aceste sume. Pe de altă parte, colegii noștri, unii spun că sumele erau necesare pentru plata asistenților personali și persoane cu handicap. Alți colegi vin și spun că și-au prognozat și au prevăzut în buget acești bani de la Consiliul Județean, ca și cote de cofinanțare pentru fonduri europene și există riscul ca să piardă aceste fonduri europene și este clar că mai există un risc în cazul în care acest proces în contencios de revocarea hotărârii nu se încheie până la sfârșitul anului. Există riscul ca acești bani să fie pierduți de către județul Timiș”, a afirmat Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare și secretar general al PNL Timiș.
Edilul a mai declarat că prefectul este funcționarul Guvernului în teritoriu nu ar trebui să facă politică.
„Noi am crezut că în urma discuțiilor de astăzi domnul prefect va înțelege că o astfel de inițiativă este clar politică, în condițiile în care o majoritate a votat și acea hotărâre are avize de legalitate date. Să ne spună ce articole de lege au fost încălcate prin adoptarea acelei hotărâri de Consiliu Județean, iar de acolo de la Biroul Juridic mi s-a spus că s-a încălcat un articol din constituție, un principiu din Constituție, legat de partea de comunicare. Cred că se vede din avion că este o decizie politică, în sensul nu neapărat a prefectului, ci a PSD lui prin care încearcă blocarea dezvoltării localităților din acest județ”, a spus Dănuț Groza.
Potrivit acestuia, mulți primari din județ depind de acești bani.
„O să încercăm ca fiecare dintre noi să ne luăm avocat, să intervenim ca o parte în proces, în ideea în care ne dorim ca această hotărâre să nu fie revocată, să se încheie cât mai repede procesul respectiv, astfel încât fiecare dintre noi să putem să ne adoptăm bugetele locale și fiecare dintre noi, așa cum am spus, să-și aloce acei bănuți, așa cum și-au prevăzut sau cum ei au prognozat în proiectul de buget”, a mai adăugat Groza.
PSD Timiș: Consiliul Județean Timiș nu este comuna Dudeștii Noi
Reprezentanții PSD Timiș au transmis după declarațiile prefectului și ale primarilor liberali că CJT nu este comuna Dudeștii Noi, dar acest lucru nu poate să îl înțeleagă Alin Nica, președintele CJT dovedind încă o dată că nu înțelege importanța instituției pe care o conduce.
„Banii județului nu pot fi împărțiți după bunul plac sau după criteriul culorii carnetului de partid, astfel de practici trebuie să devină o amintire neplăcută. Dar poate Nica să înțeleagă? Astăzi, a chemat o mică armată de primari pentru a pune presiune pe prefectul județului Timiș, amenințând cu procese și cereri de demisii. Nu Nica, pentru că el a stat ascuns, ci unii dintre primarii aduși cu forța în sediul Prefecturii. Cu un astfel de circ mediatic, șeful liberal încearcă să acopere marea nedreptate pe care a făcut-o sutelor de mii de timișoreni și timișeni. Cum poate explica Alin Nica faptul că Timișoara sau Lugojul nu au primit niciun leu de la CJ Timiș? Cum poate să justifice că unei comune de câteva sute de suflete a alocat sute de mii de lei, iar altor comunități mari, cu nevoi și mai mari, le-a întors spatele? Din scaunul de mare vătaf aceste lucruri nu se văd, dar nici timișorenii sau timișenii nu uită aroganța și superioritatea, pentru că este pentru prima oară în 34 de ani de democrație când cineva își permite să se joace într-un asemenea mod cu banii publici”, au transmis reprezentanții PSD Timiș.
Potrivit acestora, „Alin Nica le-a ordonat primarilor pe care încearcă să îi cumpere cu bani publici să ceară demisia prefectului și să dea în judecată Instituția Prefectului pentru atacarea în contencios a Hotărârii de Consiliu Județean prin care s-au alocat banii către primării. Ceea ce a încercat reprezentantul guvernului în teritoriu să facă a fost să îndrepte o mare greșeală, iar pentru aceasta trebuie să plătească cu demisia doar președintele Consiliului Județean Timiș. El a împărțit banii așa cum făcea cu terenurile din Dudeștii Noi pe vremea când era primar acolo”.
Reacția președintelui CJT
„Nu știu dacă e de la stres, de la lipsa de experiență sau din cauza altor obiceiuri preluate de la colegii de la partid, însă domnul Mihai Ritivoiu, actual prefect de Timiș, halucinează. Din păcate, public. Îi readuc aminte – se pare că învață greu și uită repede – că datoria Instituției Prefectului este să verifice legalitatea actelor normative, nu să împartă dreptate PSD-istă. Deciziile privind oportunitatea, criteriile, modul în care se echilibrează un buget, aparțin plenului Consiliului Județean Timiș.
Acelui plen care a votat deja cu majoritate covârșitoare de voturi propunerea mea de alocare a celor 64 milioane destinate investițiilor locale și drumurilor. Am avut 23 de consilieri județeni pentru și doar zece împotrivă. Îi urez mult succes în instanță atunci când va încerca să justifice situația și, sper, pentru binele lui, să nu se răzgândească colegii din județ și totuși să îi facă o plângere penală”, a transmis Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Pe aceeași temă:
Nica, acuzat că face „împărțeala din pix” pentru bugetele primăriilor din Timiș
Trimite articolul
XOau, incredibil cat tupeu au ! CJT condus de PNL a alocat fonduri doar la primarii PNL , cateva zeci de localitati, cand Timisul are 99. Prefectul PSD a blocat alocarea de fonduri considerand ca nu este corecta impartirea. Acum primarii PNL au venit la Prefectura sa protesteze ca nu mai primesc bani. Alin Nica de la CJT nu vede gresit decat faptul ca prefectul a blocat banii.
Ce? Nu-i mai merg afacerile lui Groza. A vandut toate terenurile? Lidl nu-i mai “doneaza”nimic?
Atat de mult ii pasa acestui Groza incat astazi era in Unirii la ora pranzului la o bere impreuna cu baietii veseli din PNL.
Asta a ajuns PNL, o adunatura de oameni suspecti si comportament de sateni.
Bunaciunea silvia de la otelec a fost ? Ea merita. Pt gleznele alea fine si picioarele alea superbe ar fi pacat sa nu primeasca nimuc.
Ps: gunoaie galbene.
??:)
Ăștia se chiar se poarta cu fondurile de parcă sunt bani care li se cuvin sa ii folosească cum vor fara sa dea socoteala nimănui. Super pe față cu interesele personale.
Ce trebuie sa retina PNL – e o greseala capitala sa te comporti ca un pesedist daca nu beneficiezi de spate pesedist si mediatizare asortata. Faptul ca PNL n-a raportat astfel de practici in trecut nu conteaza deloc. PSD e specialist in reclamat la altii practici care la ei sunt traditii. Dar ei nu sunt reclamati (linistea predicata de Iliescu) sau cand sunt nu scrie nimeni. Ei insa nu au scrupule sa reclame. Si, in acest caz, pe buna dreptate. E jignitor sa copiezi practicile PSD fara ca macar sa te lasi racolat.
Chestia cu “prefectul apolitic” e ruda buna cu “presedintele apolitic”.