Astfel, la Bastionul Theresia din Timişoara va fi Muzeul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi un spaţiu expoziţional, în timp ce în sediul pe care asociaţia îl ocupă încă pe strada Emanoil Ungureanu nr. 8 ar urma să rămână Centrul naţional de documentare şi informare publică despre Revoluţie, arhivele şi alte birouri. Cel puţin asta spune preşedintele Asociaţiei Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, Traian Orban, în condiţiile în care spaţiul de pe Ungureanu, pe care Memorialul l-a primit tot de la primărie, în 1998, a fost retrocedat după mai mulţi ani de lupte în instanţă. Orban a afirmat însă că spaţiul primit pe Ungureanu a fost extins, a ajuns de la aproximativ 700 de metri pătraţi la circa 1.000 de metri pătraţi, şi asociaţia pe care o conduce va sta în continuare, parţial, în spaţiul nou-creat în urma extinderii. Oricum, el susţine că au fost trei ani de judecată cu actualii proprietari şi că asociaţia ar mai putea funcţiona în imobilul retrocedat de pe Ungureanu încă doi ani, potrivit legii. „La Bastion vom muta expoziţiile pe care le avem şi muzeul. Oferta primăriei şi a consiliului local ne onorează, dar din păcate nu este suficient şi în spaţiile nou-create din Memorialul Revoluţiei, la Mansardă 1 şi Mansardă 2, vor funcţiona administraţia Memorialului, Centrul naţional de documentare, cercetare şi informare publică despre Revoluţie şi arhivele, documentele, colecţiile, care nu au loc dincolo”, a afirmat, marţi, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.
Orban a mai declarat că în prezent asociaţia mai are un proces cu propritarii imobilului de pe Emanoil Ungureanu pentru recuperarea banilor investiţi de-a lungul timpului în imobilul respectiv, fonduri publice. „În prezent ne batem pentru recuperarea investiţiilor care s-au făcut în clădire, peste 17 miliarde de lei vechi, fonduri investite de la bugetul de stat. Încercăm recuperarea banilor în justiţie”, a mai spus reprezentantul Memorialului.
El a afirmat că, după atribuirea spaţiului de la Bastion, cel de pe Ungureanu va fi eliberat, exceptând porţiunea unde s-au făcut extinderi. „În momentul în care ne mutăm la Bastion vom retroceda spaţiile către proprietari cu condiţia să nu ne împiedice în asigurarea utilităţilor, să nu ne facă şicane şi să nu se împotrivească funcţionării noastre în spaţiile nou-create din investiţii din bugetul de stat. Spaţiile nou-create sunt într-un litigiu. (…) Noi retrocedăm numai suprafeţele pe care le-am primit de la primărie, spaţiile nou create, suplimentar, nu sunt obiectul retrocedării din punctul nostru de vedere”, a conchis Traian Orban.
Procese pentru evacuarea Memorialului si banii de chirie
Petru Juravle, coproprietar şi reprezentantul celorlalţi proprietari ai imobilului de pe Emanoil Ungureanu, spune însă că Asociaţia Memorialul Revoluţiei şi Traian Orban trebuie să părăsească spaţiul. „Lucrările de extindere sunt făcute ilegal, am expertiza judiciară, a fost încălcată autorizaţia de construcţie şi avizul monumentelor, conform Legii 422. Asta presupune dosar penal. A construit abuziv. Îi voi face plângere penală. N-am dat curs la varianta asta până acum pentru că am crezut că va pleca. Putea să mai stea dacă plătea chiria, legea spune că trebuie să plătească chirie. Suntem în proces, el (n. r. – Orban) are de plătit peste un milion de lei, chiria din urmă, restanţe. Mă judec cu el pentru recuperarea chiriei şi suntem pe rol şi cu un proces de evacuare”, ne-a declarat Juravle. El crede că nu există nicio şansă ca asociaţia să recupereze banii investiţi în lucrările de extindere. „Au pierdut deja la Tribunal procesul în ceea ce priveşte investiţia. Şi el, şi primăria, şi ministerul Culturii au fost notificaţi, în 2000, să nu facă lucrări acolo pentru că nu îi vom despăgubi, iar Orban a fost somat de primărie să aducă clădirea la starea iniţială pentru că a încălcat autorizaţia de construire”, susţine Juravle.
Primaria vrea muzeograf profesionist pentru Muzeul Revolutiei
Noul spaţiu pe care îl va primi Memorialul Revoluţiei la Bastion are aproximativ 700 de metri pătraţi. Viceprimarul Timişoarei Adrian Orza consideră că asociaţia ar avea suficient spaţiu la Bastion. „Oricum, la proiectul de hotărâre privind atribuirea spaţiului voi face un amendament – ca de amenajarea de la Bastion să se ocupe un muzeograf profesionist. Noi nu ne putem asuma să plătim chirie şi la un privat când acolo la Bastion e spaţiu suficient. Muzeul Revoluţiei trebuie să arate aşa cum trebuie să arate un muzeu, nu mai poate să fie o gospodărie oarecare dintr-un imobil privat. Din punctul meu de vedere intră toate acolo, la Bastion, dacă se face o amenajare corespunzătoare”, a conchis Orza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!