La începutul anului 61 de elevi de la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj au fost sancționați după ce au creat un grup privat de Facebook, „Şincai Memes”, (meme-uri – concepte sau idei care se transmit prin intermediul internetului. În cazul acesta – o fotografie însoţită de un comentariu ironic), în care aceștia postau multe imagini ale profesorilor şcolii, însoţite de texte, de cele mai multe ori amuzante, comentarii ironice la adresa cadrelor didactice, ori chiar injurii. Reprezentanţii liceului au precizat că nu s-au aplicat sancţiuni care prevăd exmatricularea elevilor, iar sancţiunile complementare, precum scăderea notei la purtare, vor putea fi ridicate până la sfârşitul anului şcolar, „dacă elevii dovedesc un comportament ireproşabil”.
Acest scandal a stârnit o serie de dezbateri pe tema libertății de exprimare. Joi, acest caz a fost dezbătut și de studenţii de la Drept din Timişoara, în cadrul etapei locale a „Concursului de procese simulate” (MCC-Moot Court Competition) pe tema Drepturile Omului. Competiția s-a desfășurat la Curtea de Apel Timișoara, și a fost organizată de Asociația ELSA Timișoara (European Law Students Association) prin intermediul departamentului Activități Academice.
Studenții de la Facultatea de Drept din Timișoara din cadrul UVT organizați în echipe, au îndeplinit calitatea de avocați ai reclamantului și respectiv de avocați ai pârâtului în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, conform speței (cazului) primite. Speța pe care au ales-o organizatorii concursului face referire la un grup format din 100 de elevi de la un liceu de prestigiu, cu profil și tradiții umaniste, care făceau parte dintr-un grup privat pe Facebook, unde postau aprecieri ironice, fotografii cu caracter ridiculizator și comentarii injurioase în legătură cu calitatea profesională a majorității profesorilor din liceu, ajungând uneori și la discuții despre presupusele relații extraconjugale ale profesorilor. Profesorii vizați de aceste comentarii au aflat despre discuțiile de pe grup, unii dintre ei creându-și identități false pentru a fi cooptați în cadrul acestuia (fapt posibil numai la invitația prealabilă a unui membru al grupului).
Echipele și-au jucat foarte bine rolurile, pledoariile lor bazându-se atât pe jurisprudență relevantă, cât și pe invocarea unor drepturi fundamentale din Convenția Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) cum ar fi: dreptul la viață privată, dreptul la imagine sau libertatea de exprimare. Participanții și-au apărat ”clienții” prin argumente solide și pertinente în funcție de calitatea care o aveau în proces.
Cei care au ales echipele premiante au fost: conf.dr. Raluca Bercea, asist. univ. dr . Sorina Doroga şi lect. univ. dr. Andreea Verteş Olteanu, care predau la Facultatea de Drept, în acest concurs jucând rolul de judecători.
Locul I a fost câștigat de echipa formată din Andrei Drăgan și Giorgiana Mîrză, pe locul II s-a clasat echipa formată din Ciorogariu Bogdan și Andrei Bălan, iar premiul pentru “Cel mai bun pledant” a fost acordat studentului Ciorogariu Bogdan.
Câștigătorii acestei etape vor reprezenta Facultatea de Drept din Timișoara la etapa națională a acestui concurs de procese simulate, care va avea loc în luna mai și care va fi găzduită de Timișoara. Atunci se vor întrece echipele câștigătoare de la nivel local din majoritatea centrelor universitare.
Articole pe aceeași temă:
Avocat pentru o zi – concurs de procese simulate la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!