Ploile torențiale de la sfârşitul săptămânii trecute au adus peste 90 de tone de deșeuri și nisip la stația de epurare a Timişoarei.
„În seara zilei de joi, 20 august, stația de epurare a preluat, din cauza aversei de ploaie, cantități foarte mari de apă uzată, într-un timp scurt. Seara, între orele 20 și 23, stația a funcționat la un vârf de debit de 24.300 de litri pe secundă, adică 87,5 milioane de litri pe oră, ceea ce înseamnă de 12 ori mai mult decât în mod obișnuit și de două ori mai mult decât debitul Begăi. Tot în seara zilei 20 august, în urma ruperii de nori, în câteva ore, la stație s-au adunat 35 de tone de deșeuri din plastic, textile etc. și 30 de tone de nisip. Apoi, în urma ploii de sâmbătă, 22 august, s-au mai adunat încă 30 de tone de nisip”, au contabilizat reprezentanţii Aquatim.
În urma ploii din primăvara anului trecut, când au fost de asemenea inundate pasajele din oraş şi numeroase subsoluri şi locuințe, cei de la Aquatim vorbeau despre 25.300 l/s, adică o cantitate de apă şi mai mare decât acum. Dar probleme au fost şi de această dată, viaductul de pe Gheorghe Lazăr şi pasajele CF Jiul şi Popa Şapcă s-au umplut de apă, excepţie făcând doar noul pasaj subteran Michelangelo.
Angajaţii staţiei de epurare au fost nevoiţi să elibereze grătarele stației de scânduri și alte deșeuri voluminoase, care au ajuns acolo din rețeaua de canalizare.
Acesta este şi unul dintre motivele care poate duce la inundaţii, spun reprezentanţii societăţii. Un alt motiv ţine de faptul că sistemul nu a fost proiectat pentru asemenea cantităţi de apă şi se depăşeşte capacitatea de preluare a receptorilor de apă pluvială.
„Reţeaua de canalizare, având o lungime de aproximativ 500 km, funcţionează gravitaţional şi colectează atât apele reziduale, cât şi cele provenite din ploi, transportându-le către staţia de epurare a apei uzate. În cazul averselor puternice, pot fi depășite, pentru scurt timp, capacitățile de preluare proiectate. Rețeaua se poate bloca și din cauza pătrunderii accidentale sau intenţionate a materialelor de construcţii sau a altor deșeuri voluminoase. Stația de epurare a Timișoarei, o investiție de 35 de milioane de euro, pusă în funcțiune în anul 2011, a funcționat normal în toată această perioadă”, mai afirmă directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
Acesta atrage însă atenţia că deșeurile aruncate în canalizare și ajunse în stația de epurare îngreunează procesul tehnologic și pun în pericol utilaje scumpe. Reprezentanţii societăţii fac apel la timişoreni să nu arunce în rețeaua de canalizare a orașului obiecte sau substanțe care ar putea duce la colmatare ori defectare.
Alte articole pe aceeași temă:
Prapad la Timisoara in urma ploilor: pasajele Jiul si Popa Sapca, din nou inundate
Citiți principiile noastre de moderare aici!