Ridicat în anul 1750 pentru a servi ca reședință familiei Mocioni, conacul din Foeni a fost folosit în timpul regimului ceaușist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie. După 1990, a găzduit o discotecă. Conacul familiei Mocioni este opera arhitectului Mór Kallina și din aprilie 2021 a trecut în administrarea Consiliului Județean Timiș.
Luni, Sala Multifuncțională a CJT a găzduit conferința „Conacul Mocioni – exemplu de bună practică în domeniul restaurării patrimoniului arhitectural construit”.
„Reabilitarea Conacului Mocioni e mai mult decât o simplă reabilitare, este practic o restaurare a acestei clădiri. S-au descoperit anumite elemente structurale care pot fi puse în valoare, o cornișă, scările de marmură pe care dorim să le folosim și să le scoatem la lumină în noul edificiu și acest lucru necesită, evident, bani suplimentari, efort de muncă din partea constructorului. Scara era betonată. Peste marmura de o valoare destul de ridicată din punct de vedere estetic și istoric, comuniștii au turnat beton. Acum, constructorul, dând la o parte betonul, a descoperit acele scări de marmură pe care noi, cu siguranță, le vom utiliza în scopul în care au fost gândite inițial. Lucrările avansează, iar astăzi avem o conferință cu partenerii care se ocupă de acțiunile și activitățile de punere în valoare a acestui monument istoric, acțiuni educative, acțiuni culturale, dar și de implicare a comunității locale, pentru că monumentul istoric despre care vorbim se află în centrul comunității. Comunitatea a fost construită în jurul acestui edificiu și e foarte important să reclădim sentimentul de apartenență la comunitate pentru această clădire”, a declarat, luni, Alin Nica, președintele CJ Timiș.
foto: CJT
La Conacul Mocioni va fi un punct muzeal, bibliotecă, loc de evenimente, zonă de mediere culturală și spații pentru realizarea unor activități din domeniul social, cultural, educativ.
După restaurare, la Conacul Mocioni vor avea loc diferite activități.
Beatrice Căițanu, responsabil cu activitățile culturale din partea partenerului Miltonia în cadrul proiectului „Reabilitarea și revitalizarea Conacului Mocioni”, a declarat, luni, că în luna octombrie va începe tabăra pentru artiști cu participanți din România și Islanda.
„Am început activitățile în școli. Sunt activități de conștientizare și de promovare a patrimoniului prin educație și a educației pentru patrimoniu. Avem activități interculturale și de implicare emoțională a comunității în cadrul acestui proiect. De asemenea, chiar acum, în luna octombrie, demarăm tabăra pentru artiști, cu opt artiști români și doi din Islanda. Va avea loc în sistem hybrid, pentru că vrem să provocăm tinerii artiști. În cadrul acestei tabere venim cu o componentă de formare suplimentară, și anume în animație socio-culturală, pentru că vrem să ne folosim de Conacul Mocioni care este cumva un simbol al unei comunități. Ceea ce discutăm cu copiii este parte din istoria noastră comună. De fapt, este parte din cine suntem noi și atunci vrem să folosim această oportunitate prin a-i învață pe tinerii artiști să intre pe piața muncii și să se susțină până în momentul în care vor fi artiști cu drepturi depline”, a spus Beatrice Căițanu.
Inginerul Ovidiu Murărașu, managerul colectivului de proiectare a reabilitării Conacului Mocioni, a vorbit despre lucrările executate.
„În prezent, lucrăm atât la partea de infrastructură, cât și la partea de suprastructură, am reușit să «sigilăm» învelitoarea, am desfăcut șarpanta parțial pe zona porticului posterior, pentru că acesta se afla într-o fază de pre-colaps și există riscul de a se prăbuși. Așa că echipa de antreprenori a intervenit cu celeritate în acea zonă. S-a reabilitat șarpanta, s-a repus învelitoarea pe clădire și acum se acționează la consolidarea zonei de subsol și parter prin intervenții cât mai puțin invazive asupra monumentului”, a afirmat inginerul.
Echipa a găsit monumentul istoric într-o stare jalnică.
„În perioada comunistă, după naționalizare, clădirea a avut mai multe funcțiuni, începând de la CAP, discotecă, sifonărie, brutărie, baie comunală și vă dați seama că fiecare a intervenit cum a dorit. Au fost multe elemente distruse, recompartimentări, realizarea de elemente noi de secol XX, parazitare, care au degradat monumentul”, a mai precizat ing. Ovidiu Murărașu, managerul colectivului de proiectare a reabilitării Conacului Mocioni.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, iar valoarea totală a proiectului ajunge la 17,5 milioane de lei cu TVA inclus.
Contribuțiile neeligibile, plătite de CJT, se ridică la 5,6 milioane lei.
Curtea și grădina conacului vor fi amenajate cu ajutorul peisagiștilor, pentru a permite organizarea de evenimente în exterior. Subsolul și podul vor fi igienizate, consolidate și vor servi ca spații tehnice.
Pe aceeași temă:
FOTO. Restaurarea Conacului Mocioni din Foeni, mai scumpă cu peste 100.000 de euro
FOTO. Continuă lucrările de reabilitare a Conacului Mocioni. Execuție în procent de 25%
FOTO. Conacul din Foeni, inaugurat în primăvara anului viitor, cu un bal ca odinioară
Trimite articolul
XMai uitati-va cum arata Fabrica Kandia…