Raportările au venit în egală măsură de la medicii de familie, cât şi de la asistenţii medicali sau doctorii din creşe, grădiniţe sau şcoli şi arată un număr dublu de cazuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de o parte, medicii de familie cu mai mulţi copii pe liste spun că o astfel de situaţie nu au întâlnit-o de mai mulţi ani. „Sunt destul de multe cazuri de scarlatină în oraş, după mulţi ani în care nu am avut cazuri nici cât să le arătăm studenţilor la Medicină cum se manifestă această boală. Şi este o afecţiune care trebuie luată în serios, pentru că poate da complicaţii la rinichi sau inimă. Este determinată de streptococul beta-hemolitic de grup A, iar motivul pentru care acum sunt atât de multe cazuri poate ţine şi de condiţiile de viaţă ale copiilor ”, spune unul dintre medicii de familie din oraş.
De cealată parte, medicii DSP confirmă un număr mai mare de cazuri, dar fără îngrijorare. „Din punct de vedere epidemiologic nu considerăm cazurile de scarlatină o situaţie alarmantă. Au apărut cazuri individuale în mai multe grădiniţe şi şcoli. Boala se poate contacta şi în funcţie de imunitatea fiecărui individ. Numărul mare de cazuri e probabil legat şi de iarna prelungită pe care am avut-o, dar poate ţine şi de alimentaţia şi igiena copiilor”, precizează dr. Viorica Dumitru, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Datele DSP Timiş arată că în primele patru luni ale anului trecut au fost raportate doar 101 cazuri de varicelă şi 35 de scarlatină.
Citiți principiile noastre de moderare aici!